Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Afacerist din Adjud, judecat într-un dosar de contrabandă cu țigări


Mai multe persoane, printre care și patru vrânceni, sunt judecate într-un dosar de contrabandă cu țigări, prejudiciul fiind estimat la aproape 4 milioane de lei. Dosarul, care a fost instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), se află pe rolul Tribunalului Vrancea. Printre cei trimiși în judecată se numără și administratorul unei societăți din Adjud, ce are ca obiect de activitate „transporturi rutiere de mărfuri”. Față de alte persoane, mai exact lucrători cu atribuții de control la Punctul de trecere a frontierei Stânca-Costești, județul Suceava, cauza a fost disjunsă în favoarea Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare și dare de mită.

    Mai mulți vrânceni, dar și persoane din alte județe și din Republica Moldova, au fost trimiși în judecată într-un dosar de contrabandă cu țigări, prejudiciul fiind estimat la aproape 4 milioane de lei. Printre cei trimiși în judecată se numără și administratorul unei firme din Adjud, firmă ce are ca obiect de activitate „transporturi rutiere de mărfuri”. Membrii grupării au fost ajutați în activitatea infracțională de lucrători cu atribuții de control la Punctul de trecere a frontierei Stânca-Costești, județul Suceava, față de care cauza a fost disjunsă în favoarea Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Suceava.
    Procurorii DIICOT, care au făcut cercetările în acest dosar, au dispus trimiterea în judecată a 10 persoane, iar față de alte patru persoane cauza a fost disjunsă către DNA Galați. La fel s-a întâmplat și în cazul lucrătorilor de la punctul de trecere a frontierei Stânca-Costești, în cazul cărora ancheta va fi continuată de procurorii DNA Suceava. Dintre cele 10 persoane trimise în judecată, șase se află în arest preventiv, iar celelalte patru au fost puse sub control judiciar.
     Astfel, procurorii l-au trimis în judecată pe Ion Frecăuțeanu zis „Nicu”, de 45 de ani, cetățean moldovean cu domiciliul în Constanța și administrator al unei societăți, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă calificată în formă continuată. Acesta, împreună cu alți membri ai grupării, în perioada 5 aprilie-16 iunie 2014 a introdus ilegal, din Republica Moldova, prin sustragerea de la controlul vamal, cantități importante de țigări, respectiv 356.960 pachete cu țigări cu timbre de accizare Republica Moldova, iar în alte cazuri fără timbre de accizare. Mai mult, el s-a ocupat și cu transportarea, deținerea și vânzarea țigărilor introduse ilegal în România, creând bugetului de stat un prejudiciu total de 3.862.696 lei, prejudiciul fiind stabilit de Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Regională Vamală Galați, care s-a constituit parte civilă în dosar.
    Cel de-al doilea inculpat din dosar este Mihail Bolbocean zis „Mișa”, de 39 de ani, cetățean moldovean cu domiciliul în Iași, care este judecat pentru constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă calificată în formă continuată. El s-a ales cu aceleași acuzații ca și Frecăuțeanu, faptele fiind comise în aceeași perioadă.
    Cel de-al treilea inculpat este Dumitru Ududovici zis „Dima”, de 45 de ani, cetățean moldovean cu domiciliul în Bacău. El este judecat în dosar pentru comiterea acelorași infracțiuni. Și el a introdus ilegal în țara noastră țigări, pe care le-a transportat, deținut și vândut.

Èšigări de contrabandă, ascunse la Adjud

    Procurorii l-au trimis în judecată și pe Cristofil Mera, de 44 de ani, cu domiciliul în Adjud, pentru constituire de grup infracțional organizat și contrabandă calificată. Vrânceanul, care până să fie arestat administra o societate din Adjud, este acuzat că începând din luna aprilie, împreună cu alți membri ai grupării și prin acțiuni repetate, a ajutat membrii grupului să introducă ilegal în țară 356.960 pachete cu țigări, cu timbre de accizare Republica Moldova ori fără timbre, apoi a ajutat la transportul, deținerea și vânzarea țigărilor.  
    Aurel Popovici zis „Aurică”, de 54 de ani, din Botoșani, este judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la infracțiunea de contrabandă în formă continuată. În rechizitoriu se arată că el i-a sprijinit pe ceilalți membri ai grupării să introducă țigările în țara noastră.
    Alexandru Motilică zis „Sașa”, de 23 de ani, cetățean moldovean, a introdus ilegal în România cantitatea de 86.960 pachete cu țigări și a participat la transportarea, deținerea și vânzarea acestora, creând astfel un prejudiciu de 947.035 lei. El este judecat pentru aderare la un grup infracțional organizat, în luna iunie, și contrabandă calificată.
    Pentru aceleași fapte este judecat și Costel Iordache, de 39 de ani, din Adjud, angajat la firma administrată de Cristofil. El a ajutat la introducerea ilegală în România a 180.000 pachete cu țigări, pe care le-a preluat, deținut și depozitat, prejudiciind statul cu suma de 1.727.800 lei.

Natalița Stănescu, acuzată de contrabandă

    În dosar este judecată și o femeie din Focșani. Este vorba de Natalița Stănescu, de 41 de ani, femeia reținută la finele săptămânii trecute pentru șantaj și lăsată în libertate de magistrații Judecătoriei Focșani. În rechizitoriu se arată că în perioada aprilie-iunie, ea a cumpărat de la afaceristul din Adjud, a transportat și vândut împreună cu alte persoane cantitatea de 135.000 de pachete de țigări, deși știa că au fost introduse în România prin contrabandă. În rechizitoriu se arată că a cauzat un prejudiciu de 1.295.850 lei. Ea este judecată pentru contrabandă calificată în formă continuată.
    Același lucru l-a făcut și Grafian Iorgu zis „Gabi Èšiganu” din Adjud, care a cumpărat și el de la Mera Cristofil, a depozitat, transportat și vândut împreună cu alte persoane cantitatea de 135.000 pachete de țigări. În cazul său prejudiciul este același ca și în cazul Nataliței.
    În ceea ce-l privește pe inculpatul Constantin Dărăban zis „Cărăbuș”, care locuiește fără forme legale în Bacău, procurorii spun că acesta l-a ajutat pe Cristofil Mera să preia țigările introduse ilegal în țară. Mai mult, a cumpărat de la Cristofil, a depozitat, transportat și vândut cantitatea de 2.500 pachete cu țigări, deși știa că acestea provin din contrabandă. A cauzat un prejudiciu de 26.944 lei și este judecat pentru contrabandă calificată în formă continuată.

Disjungeri față de alte persoane

    Față de o persoană din satul Anghelești, comuna Ruginești, s-a dat renunțare la urmărire penală, iar față de alte patru persoane, cetățeni moldoveni, s-a dispus disjungerea cauzei către DNA Galați pentru săvârșirea infracțiunilor de „constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă calificată și punere în circulație și conducere a unui autovehicul cu număr fals”.
    De asemenea, procurorii au disjuns și declinat competența de soluționare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare și dare de mită față de mai mulți lucrători cu atribuții de control din cadrul Punctului de terecere a frontierei Stânca-Costești, județul Suceava, în favoarea DNA – Serviciul Teritorial Suceava.
    Ion Frecăuțeanu, Mihail Bolbocean, Dumitru Ududovici, Aurel Popovici, Cristofil Mera și Alexandru Motilică sunt judecați în stare de arest preventiv, iar Natalița Stănescu, Grafian Iorgu, Constantin Dărăban și Costel Iordache au fost puși sub control juduciar.

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?