În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, la nivel internațional se derulează Campania „16 Zile de Activism împotriva Violenței asupra Femeii”. Campania a debutat în anul 1991, la inițiativa Centrului pentru Leadership Global al Femeilor (CWGL) din SUA. Ideea principală a campaniei este să atragă atenția la nivel local, național și global asupra diferitelor forme de violență cu care se confruntă femeile. Perioada aleasă pentru derularea campaniei cuprinde două zile cu semnificații deosebite. Astfel, pe 25 noiembrie este Ziua Internațională împotriva Violenței asupra Femeilor și iar pe 10 decembrie este Ziua Internațională a Drepturilor Omului.
Având în vedere că unul dintre domeniile prioritare de acțiune preventivă ale Poliției Române pentru anul 2014 este prevenirea infracțuinilor de violență, în perioada de referință politiștii vrânceni vor desfăsura activități pentru a marca „Ziua Internațională împotriva Violenței asupra Femeilor”. Activitățile de informare vor fi realizate în special în locurile unde predomină personal fenimin, după cum spun polițiștii.
Pentru a nu deveni victima violenței în familie, polițiștii recomandă:
evitați certurile în familie, mai ales cele generate de consumul de băuturi alcoolice, lipsa unui loc demuncă, gelozie, relații extraconjugale sau neonorarea obligațiilor de întreținere; pentru aplanarea unor astfel de conflicte acționați cu tact și răbdare, neținând cont de emotivitatea firească ce se instituie în aceste cazuri; dacă soțul sau alt membru al familiei este nervos, aflat sub influența băuturilor alcoolice sau are tendința de agresivitate, feriți-vă din calea acestuia până la aplanarea conflictului.
De asemenea, nu lăsați rudele să intervină în discuții, deoarece acestea pot deveni părtinitoare; nu uitați că metoda de împăcare este bună, dacă ea contribuie la aplanarea conflictului, de obicei părțile simt nevoia unui judecător care să le dea dreptate; nu uitați să vă gândiți la copii, sprijinul de care aceștia au nevioe, mândria de părinte poate constitui cheia împăcării.
Persoanele agresate trebuie să se prezinte imediat la poliție pentru a depune plângere. De asemenea, trebuie să obțină un certificat medico-legal pentru constatarea leziunilor produse prin agresivitate, certificat care va face diferența la încadrarea juridică a faptei; să se adreseze Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, în cazul în care sunt copii care au asistat la violențe sau au fost victima violențelor.
Agresorul nu va fi pedepsit dacă victima va retrage plângerea, existând premizele repetării faptelor. În cazul violenței, sesizați poliția la 112. Sesizarea poate fi făcută de victimă, alt membru al familiei, altă autoritate sau din oficiu.