Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

„Cerc Pedagogic Altfel“ la Liceul „Emil Botta“ din Adjud


Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud a găzduit, vineri, o activitate demonstrativă din cadrul cercului pedagogic al profesorilor de istorie din județul Vrancea. Activitatea a fost de bun augur, participanții discutând despre „Învățământul din Transnistria – mit și realitate”. Activitatea demonstrativă a făcut parte din cadrul evenimentelor dedicate sărbătoririi Liceului Teoretic „Emil Botta”, fiind pregătită de profesorii de istorie din cadrul acestei instituții de învățământ, Adrian Avram – director adjunct, Constantin  Constantinescu și Cătălin Manole. Invitați de onoare au fost profesori și 12 elevi de la Liceul „Ștefan cel Mare” Grigoriopol din Transnistria, profesorul universitar doctor Marcel Bleahu – consilier al Ministrului Educației Naționale Remus Pricopie, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea Vasilica Zaharia și Stan Lascăr – consilier local.
Profesorul Stan Lascăr, pensionar, fost cadru didactic al liceului, a prezentat asistenței momentele de referință ale istoriei acestei unități școlare reprezentative pentru orașul Adjud și zona adiacentă. Directorul și profesorii de la școlile din Transnistria au prezentat realitatea politică și națională în care trăiesc românii din regiunea separatistă dominată de Rusia, precum și marile greutăți întâmpinate de școlile românești/ moldovenești.
Cei 12 elevi din Transnistria, îmbrăcați în frumoase costume naționale românești, au prezentat un excepțional program artistic, care a impresionat până la lacrimi asistența. Momentele de mare emoție au fost: rugăciunea Tatăl Nostru, versuri în montaj și cântece străbune, cântece patriotice pe versurile marilor poeți Alexe Mateevici, Dumitru Matcovschi și Grigore Vieru. Limba română, limba noastră cea străbună, a fost cel mai des invocată, pentru că românii din Transnistria trăiesc într-un mediu ostil, chiar dușmănos și, de aceea, cadrele didactice și elevii de la școlile cu predare în limba română au mărturisit că respectă cu sfințenie îndemnul testamentar al cărturarului Ienăchiță Văcărescu: „creșterea limbii românești și a patriei cinstire”.
Pe același plan s-a rememorat și slăvit amintirea marelui domn și voievod Ștefan cel Mare – patronul spiritual al liceului din Transnistria, de care sunt foarte legați prin rădăcini ancestrale, „Soarele Moldovei” fiind și astăzi un puternic element de rezistență a neamului. Pentru a evidenția și mai mult acest fapt, directoarea liceului transnistrean a oferit liceului adjudean un mic bust al domnitorului, subliniind că părintele Moldovei s-a născut și a copilărit la Borzești, în sudul regiunii. Din partea liceului sărbătorit, directorul instituției, profesorul Dumitru Emil, a oferit oaspeților plachete și diplome.
Reprezentantul Ministerului Educației Naționale (MEN), profesorul Marcel Bleahu, absolvent al Liceului „Emil Botta” din Adjud, în 1975, a evidențiat eforturile pe care le fac România și MEN pentru a sprijini financiar și logistic elevi și studenți din Republica Moldova și Transnistria pentru a studia în țara noastră, de a perfecționa profesori din aceste teritorii la unități de învățământ din România. De asemenea, el a mai subliniat faptul că a fost profund impresionat de înalta trăire românească și că este mândru că s-a format la acest liceu din Adjud, unde a revenit cu drag.
Elevii din Adjud au interpretat cu dăruire și talent cântece patriotice specifice perioadei de luptă și mari sacrificii pentru înfăptuirea României Mari. Profesorii de istorie au evidențiat la unison că au participat la această activitate ce se înscrie pe linia „Åžcoala Altfel”. În finalul activității, oaspeții și gazdele s-au prins într-o horă și o sârbă moldovenească, în aplauzele asistenței.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?