Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO şi GALERII FOTO: Experții în construcții verifică școlile afectate de cutremur


Școlile din municipiul Focșani au fost serios afectate de cutremurul de sâmbătă seara, produs la o adâncime de 39 de kilometri. Pereții clădirilor s-au fisurat, tencuiala a căzut, iar în unele cazuri au căzut și cărămizi. Cu toate acestea, reprezentanții unităților de învățământ susțin că structura de rezistență nu a fost afectată. Directorii de școli susțin că nu dispun de fonduri pentru efectuarea de reparații.

Cea mai afectată unitate de învățământ este, de departe, Școala Gimnazială „Ion Basgan” din Focșani. Cancelaria, holurile, dar și mai multe clase au fost afectate de cutremurul de sâmbătă. Astfel, elevii sunt nevoiți să învețe în clase cu pereți coșcoviți și cu tencuiala căzută. „Dimineață ne-a venit o comisie de la Primărie, cu un expert în construcții de la ISU. Le-am arătat școala, fisurile și tencuiala căzută, dar nu este afectată structura de rezistență. Un pic mai afectată este cancelaria, se văd fisurile și este căzută tencuiala. La clasele de la parter, etajul I și II sunt fisuri pe tencuială, dar nu este afectată structura de rezistență. Noi am făcut un memoriu, o să se facă o evaluare a pagubelor produse și să vedem ce sprijin avem. Noi nu avem fonduri proprii să reparăm”, ne-a declarat profesorul Dan Grigoraș, directorul adjunct al Școlii „Ion Basgan”.

Clădirea în care funcționează această școală nu a fost reabilitată niciodată de când a fost construită, în urmă cu 30 de ani, iar conducerea unității nu a accesat fonduri europene pentru modernizare. „Deocamdată noi nu am accesat fonduri europene, așa cum au făcut celelalte școli. Dar sperăm că în curând (să accesăm-n.r.). Avem demersurile făcute pentru reabilitare, ca să intrăm în program. Am luat legătura cu cel care a făcut pentru Școala Numărul 3, ca să ne ajute și pe noi. Școala nu a mai fost reabilitată de 30 de ani”, a mai spus Dan Grigoraș.

    Pereți crăpați la Școala „Alexandru Vlahuță”

Pagube majore sunt și la Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” din Focșani, construită în urmă cu 30 de ani. Pe holuri și în sălile de clasă pereții sunt fisurați, iar tencuiala este căzută. Reprezentanții școlii nu au bani pentru reparații, așa că așteaptă ajutor de la autoritățile locale. „După cutremur, am găsit fisuri la pereți, pe holuri au căzut bucăți mari de tencuială. În clase, iarăși s-au fisurat pereții și a căzut tencuiala. Școala nu a fost renovcată niciodată și are 30 de ani de când e construită. Noi am fi vrut să intrăm într-un proces de reabilitare pe fonduri europene, derulat de Primăria Municipiului Focșani, dar suntem în așteptare. Proiectul este făcut, noi așteptăm.

 Luni dimineață ne-a venit o comisie cu domnul primar personal. Nu știu dacă ne-a fost afectată structura de rezistență, dumnealor știu. Astăzi ne-a mai venit o echipă. Nu știu nici valoarea pagubelor și nu avem fonduri pentru reparații. Sperăm să primim sprijin de la autoritățile locale. Procesul de învățământ s-a desfășurat normal”, ne-a declarat profesoara Valy Èšigănuș, directoarea Școlii „Alexandru Vlahuță”.

    Avarii și la Școala „Ștefan cel Mare”  

Cutremurul de sâmbătă seara a afectat și cea mai modernă și recent reabilitată unitate de învățământ din municipiu. Este vorba de Școala „Ștefan cel Mare”, unde mai mulți pereți s-au fisurat, iar pe alocuri au picat bucăți mici de tencuială. De asemenea, afectată a fost și sala de sport. „În urma cutremurului de sâmbătă seara, la Școala «Ștefan cel Mare» au intervenit o serie de fisuri, în special la elementele de legătură, perete cu grindă. S-a mai împușcat varul, tot pe vechile reparații, la parter și primul etaj. În rest, nu au fost pagube majore. Ieri, au venit domnul primar Bacinschi cu arhitectul, cu domnul viceprimar, cu dirigintele de șantier, au verificat și ne-au spus că vor solicita bani de la Guvern ca să remediem. Școala aceasta nu a fost consolidată, doar reabilitată, lucrările nu au constat într-o întărire a structurii de rezistență, pentru că e sănătoasă, nu este afectată. Școala e construită în 1980 și a rezistat cu bine, iar specialiștii ne-au zis că nici acum nu sunt probleme”, ne-a declarat profesorul Marcel Ungureanu, directorul Școlii „Ștefan cel Mare”.
Cutremurul de sâmbătă a cauzat probleme și la alte unități de învățământ din Focșani, printre care Școala Gimnazială „Anghel Saligny” și Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”. De asemenea, și în județ au fost semnalate astfel de situații.
Situația pagubelor produse la nivelul unităților de învățământ din județ de cutremurul de sâmbătă va fi discutată în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, ce se va reuni în zilele următoare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?