Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Fundația „Cartea Călătoare”, câștigătoare la categoria „Comunică abilitatea” din cadrul Galei persoanelor cu Dizabilități


Proiectul „Caravana cinematografică pentru nevăzători” realizat de Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani a fost declarat câștigător la categoria „Comunică abilitatea” din cadrul Galei Persoanelor cu Dizabilități ce a avut loc ieri, la București. Proiectul a constat în realizarea unei serii de filme accesibilizate de membrii Fundației, care au fost proiectate pentru publicul larg, persoanele cu deficiențe de vedere primind, la intrarea în sală, căști în care ascultau descrierea audio. „Caravana cinematografică este, în fapt, o campanie de conștientizare și implicare a industriei cinematografice în procesul de accesibilizare a filmelor pentru nevăzători și, în același timp, o campanie de informare și conștientizare a opiniei publice. Publicul larg care a participat la aceste proiecții a avut posibilitatea să interacționeze cu persoanele cu deficiențe de vedere în mod firesc, să se informeze cu privire la oportunitățile care le sunt oferite acestora și să înțeleagă provocările cu care se confruntă în viața de zi cu zi. Cei care au dorit să înțeleagă cât mai bine situația au solicitat căști și au urmărit filmul în condiții similare cu persoanele cu deficiențe de vedere”, transmit organizatorii Galei.
    În cadrul Caravanei au fost organizate 39 de proiecții în toată țara (cinematografe, biblioteci publice, licee pentru deficienți de vedere, universități), la care care au participat 651 persoane cu deficiențe de vedere și peste 500 de persoane fără deficiențe de vedere. Datorită succesului și impactului pe care l-a avut „Caravana cinematografică”, Fundația Cartea Călătoare a obținut finanțare pentru organizarea primului Festival Național de Film pentru Nevăzători din România, în primăvara anului 2015. „Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, caravana a reprezentat crearea premiselor pentru o societate inclusivă în care este promovat și respectat dreptul acestora la cultură. Studiile de specialitate au arătat că aproximativ 80 – 85% din informația pe care o primește o persoană se face prin intermediul vederii. Pe măsură ce societatea modernă evoluează, importanța informației vizuale crește foarte mult în comparație cu ceea ce era în trecutul apropiat. Astfel, persoanele cu dizabilități vizuale ajung să se confrunte cu mari dificultăți în condițiile în care majoritatea informațiilor tind să se adreseze numai celor care văd. Din acest motiv, persoanele cu deficiențe de vedere au un acces redus la educație și cultură”, apreciază reprezentanții Galei.
    Fundația „Cartea Călătoare” este, practic, cea care a realizat, în premieră națională, astfel de filme, iar „Caravana cinematografică pentru nevăzători” a venit firesc, ca urmare a succesului pe care l-au avut filmele prezentate de fundație, în anii 2009 – 2014, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, din Cluj. Astfel, acolo, pentru prima dată, nevăzătorii din România au avut șansa de a urmări un film în cinematograf, în condiții similare de accesibilitate cu orice altă persoană din societate. Colega noastră, Laura Breană, a participat, alături de Gabi Dima și Mircea Bucur (FOTO), președintele Fundației „Cartea Călătoare”, la realizarea filmelor din cadrul proiectului „Caravana cinematografică pentru nevăzători”.
    Potrivit organizatorilor, Secțiunea „Comunică abilitatea” s-a adresat comunicatorilor care promovează subiecte pentru conștientizarea problemelor, nevoilor și potențialului pe care le au persoanele cu dizabilități în societate, care promovează persoane-model din această categorie sau care implementează platforme de comunicare sau campanii pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități sau care se adresează nevoilor acestora. Comunicatorii care realizează una dintre aceste acțiuni, trebuie să demonstreze că au folosit – și să folosească în continuare – un limbaj și o abordare care respectă demnitatea persoanelor cu dizabilități.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?