3 decembrie 2014 – nu reprezintă doar Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, ci și Ziua Prieteniei și Solidarității
Pentru mulți oameni, această expresie poate provoca doar un zâmbet ironic sau poate doar compasiune, dar pentru alții, această expresie este un vis împlinit, o motivație, o cauză nobilă, un mod de viață. Aceste lucruri le-au învățat și le-au trăit împreună, ani de-a rândul, elevii care frecventează Centrul de zi „Dănuțââ. Ei au înțeles, alături de voluntarii centrului, ce înseamnă diversitatea umană, unicitatea și importanța fiecărui copil și au renunțat foarte repede la prejudecățile adulților legate de statutul copiilor cu dizabilități.
Åi-au deschis cu toții sufletele pentru a îmbrățișa lumina și gândurile bune, pentru a descătușă altruismul și empatia și au făcut schimb de puritate, de frumos, de armonie aducându-și fiecare prinosul dragostei și blândeții, iubirii și fericirii pentru care suntem meniți a exista ca oameni, pășind împreună spre armonie, binecuvântare și credință că prin iubire orice dizabilitate poate fi învinsă.
Încetul cu încetul cu ajutorul educației alternative formale și non-formale, a terapiilor, copiii cu diferite valențe cognitive au descoperit că împreună formează o minunată familie, cu sentimente trainice, bazate pe respect și întrajutorare, capabilă să realizeze lucruri mărețe. Au descoperit, de asemenea, că dizabilitatea nu este o piedică în calea formării și dezvoltării armonioase a personalității, ci dimpotrivă, este o provocare, o determinare continuă pentru a-și depăși condiția. Åi nu s-au înșelat.
Copiii cu dizabilități excelează în anumite domenii (abilități manuale, pictură, muzică, dans), ei au primit de la Dumnezeu „numeroși talanți” pe care cu propriile-i puteri, dar și cu ajutorul celorlați îi pot transforma în adevărate comori, care să le deschidă ușile către o viață normală, independentă și decentă. Copiii noștri au umor și știu să „facă haz de necazul lor”. Ei, acum, nu se mai simt cu nimic inferiori față de ceilalți colegi, ei nu se lamentează și nu fac pe victimele. Pe scurt, se comportă admirabil, devenind astfel modele pentru toată lumea. Ei au reprezentat cu mândrie Centrul de zi „Dănuț”, Åcoala Gimnazială Pitulușa, comuna Broșteni și județul Vrancea la multe concursuri, unde au obținut numeroase și importante premii, dar mai presus de toate au câștigat respectul și admirația tuturor.
Ne-am dorit și am reușit să ieșim din tipare cu îndrăzneala de a arăta frumusețea și talentul persoanelor cu dizabilități așa cum o percepem noi – un ansamblu de abilități care ține de felul de a fi, de educație, de inteligență și, cel mai important, de motivația de a reuși. Acest fel de frumusețe învinge dizabilitatea și se vede dincolo de aparențe și etichete.
A consemnat profesoara Elisaveta Norocea