Noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Florin Èîrlea, a susținut vineri o conferință de presă, în timpul căreia a punctat câteva aspecte legate de cariera sa, de proiectul cu care a câștigat concursul, inspirat din doctrina managerială americană. De asemenea, a precizat și ce are de gând să facă atunci când își va începe mandatul. Èîrlea a vorbit și despre nemulțumirile pe care le are, mare parte a acestora legate de activitatea polițiștilor de la Serviciul Economic. Èîrlea este nemulțumit de faptul că sunt dosare vechi nesoluționate.
Florin Èîrlea, noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, a susținut vineri o conferință de presă, în cadrul căreia a vorbit despre proiectul cu care a câștigat concursul, dar și despre ceea ce are de gând să facă în mandatul său.
Proiectul cu care a câștigat concursul este inspirat din doctrina managerială americană. Astfel, el și-a propus să-i coopteze pe toți colegii lui la conducerea unității și să lucreze cot la cot cu ei. „După ce s-au publicat rezultatele finale urmează ca CSM să valideze rezultatele concursului și bănuiesc că începând cu data de 1 ianuarie vor veni și numirile. Lucrez în sistem din 1995, am aproape 20 de ani de experiență. Am terminat Facultatea de Drept din cadrul Universității București în perioada 1991-1995 și în toată această perioadă, de 20 de ani, am fost specializat în domeniul criminalității economico-financiare de către procurori americani și italieni. Am fost inclusiv în Italia la cursuri de specializare în metode și tehnici speciale de investigații. Cu privire la proiectul de management cu care am câștigat acest concurs, este un proiect inspirat din doctrina managerială americană și se bazează, în primul rând, pe cooptarea la conducerea unității a tuturor colegilor. Cu alte cuvinte, primul-procuror trebuie să fie colaboratorul și nu șeful acestor procurori. Aceasta este ultima chestiune în materie de management în Statele Unite. Și eu asta voi face. Voi lucra cot la cot cu ei. Nu cred că este indicat ca un prim-procuror să stea într-un glob de cristal, undeva într-un birou, și să se numească șef”, a adăugat Èîrlea.
Noul sediu, inaugurat anul viitor
Cum lucrările la noul sediu al Parchetului se apropie de final, Èîrlea ne-a spus că speră ca anul viitor, clădirea să fie inaugurată. „Cu privire la noua clădire, vă pot spune în numele domnului prim-procuror Lefter că se lucrează în forță, pentru că s-au mai primit niște bani și sperăm ca la anul să o inaugurăm”, a explicat Èîrlea, care a adăugat că mai sunt lucrări de efectuat în proporție de 20%.
Institutul Național al Magistraturii (INM) a afișat, joi, rezultatele finale la concursul/ examenul pentru numirea în funcții de conducere a judecătorilor și procurorilor la curți de apel, judecătorii, tribunale, precum și la parchetele de pe lângă acestea, organizat în perioada 12 septembrie – 4 decembrie. Conform rezultatelor, procurorul Florin Èîrlea a obținut o notă mai mare decât contracandidata sa, procurorul Victoria Bîrsan, actualmente prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Èîrlea a obținut nota 8,28, iar colega sa 8,15.
Èîrlea va face echipă cu procurorul Daniela Peicu, actualmente șef al Secției Judiciare, care a câștigat concursul pentru ocuparea funcției de prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, obținând media 8,40.
Èîrlea este nemulțumit de activitatea șefului de la Economic
Èîrlea a vorbit și despre câteva nemulțumiri pe care le are. Una dintre acestea este legată de activitatea șefului de la Serviciul Economic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, comisar șef Marian Harap, căruia i-a declarat „război”. Èîrlea este nemulțumit de faptul că nu au fost soluționate mai multe dosare vechi și a spus că așteaptă de la șeful Serviciului Economic dosare pe achiziții publice, nu dosare pe numele unor persoane care au vândut doi litri de țuică. Noul prim-procuror a precizat că va supraveghea personal activitatea Serviciului Economic din cadrul IPJ.
„Voi continua proiectul domnului prim-procuror Lefter, care a realizat o colaborare fructuoasă cu Serviciile de Informații, cu Direcția Generală a Finanțelor și cu Poliția. Aici m-aș opri puțin și voi transmite, prin intermediul dumneavoastră, un mesaj direct domnului șef al Serviciului Economic, domnului Harap, care în momentul de față este în concediu. Toți procurorii sunt la serviciu și lucrează, fac dosare, subordonații dumnealui la fel, iar el este în concediu. Probabil nu a avut timp astă vară. Eu, prin intermediul dumneavoastră, îi transmit următoarea chestiune și puteți să o scrieți cu literă mare: Așa nu se mai poate! Trebuie să ne apucăm cu toții de treabă. Barometrul activității noastre îl reprezintă dumneavoastră, presa, și opinia publică. Când opinia publică va spune că ne-am făcut treaba bine, atunci înseamnă că ne-am făcut treaba bine. Până atunci, nu putem comenta. O să mă ocup personal, personal nu prin colegii mei, să monitorizez acest serviciu. Am mari nemulțumiri pentru că am văzut o listă cu dosare vechi lăsate nelucrate de un an de zile. Eu nu pot să admit așa ceva. Repet: Așa nu se mai poate. Eu nu pot lucra în condițiile astea cu ei. Pe subalternii dumnealui îi cunosc pe toți. Știu că sunt profesioniști și ei își fac treaba. Eu m-am referit strict la dumnealui (Marian Harap-n.r.)”, a spus Èîrlea.
Lupta împotriva infracțiunilor economico-financiare, o prioritate
Èîrlea a mai precizat că una dintre prioritățile Parchetului General este lupta împotriva infracționalității economico-financiare, mai exact contrabanda, evaziunea fiscală și spălarea de bani. Dosare de acest gen, spune Èîrlea, trebuie să fie soluționate. „Poate dânsul (Marian Harap -n.r.) nu știe, dar îi transmit eu că în prioritățile Parchetului General, lupta împotriva infracționalității economico-financiare este pe primul loc. Mă refer aici la contrabandă, evaziune fiscală, spălare de bani. Și repet, personal îi voi monitoriza după 1 ianuarie. Aștept de la dumnealui dosare de achiziții publice, nu dosare făcute unei femei de la Vidra, care a vândut doi litri de țuică. Și dacă oamenii spun că se fură din banul public, eu cred că se fură. Și o să încercăm să stopăm acest lucru”, a afirmat Florin Èîrlea.
Deși verificările în dosarele penale se desfășoară sub coordonarea unui procuror desemnat, Èîrlea a explicat că atâta vreme cât dosare nu sunt, procurorii nu au ce soluționa. „Nemulțumiri legate de colegii mei nu sunt. Noi lucrăm cu materialul clientului, de asta v-am și accentuat aspectul cu poliția economică. Procurorii dacă au dosarul în fișet, îl soluționează, dar trebuie să le ai ca să le poți rezolva. Dosarele vechi la care fac referire vizează achiziții publice. Adică s-au plătit sume mai mari decât erau în realitate. Asta înseamnă fraudă, furt din banul public ca să înțeleagă toată lumea”, a mai spus Florin Èîrlea.
Marian Harap nu se află în concediu
Comisarul șef Marian Harap nu este în concediu, spun reprezentanții IPJ Vrancea. De altfel, acesta a fost văzut vineri în sediul IPJ. Cu privire la dosarele vechi nesoluționate, reprezentanții IPJ Vrancea ne-au comunicat că unele dintre acestea sunt foarte complexe și necesită un volum mai mare de muncă până să fie soluționate. „La cererea dvs. adresată Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea vă comunicăm următoarele: Ofițerul de poliție la care se face referire în solicitare dvs. a beneficiat de două zile de concediu de odihnă în luna noiembrie a.c., respectiv în zilele de 27 și 28. Referitor la întârzierea soluționării unor dosare penale aflate în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, vă informăm faptul că unele dosare sunt de o complexitate ce necesită un volum mai mare de activități în vederea propunerii unor soluții corespunzătoare. Toate aceste dosare penale se află în supravegherea procurorului de caz, care potrivit Codului de procedură penală conduce și supraveghează activitatea organelor de cercetare penală și veghează ca aceasta să fie efectuată cu respectarea dispozițiilor legale”, precizează reprezentanții IPJ Vrancea.