Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Ministerul Sănătății recomandă efectuarea zilnică a triajului epidemiologic în școli


Peste 2.200 de vrânceni au fost imunizați împotriva gripei, în ultima perioada. Majoritatea sunt bolnavi cronici, copii și cadre medicale. La nivel național, peste 96.000 de persoane au fost vaccinate în primele 2 săptămâni de la demararea campaniei derulate gratuit de Ministerul Sănătății. Într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății, ieri, se arată că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără tendință de creștere semnificativă. Nu s-a înregistrat niciun caz de gripă confirmată prin analize de laborator. 
În Vrancea, în ultima săptămână, peste 1.400 de vrânceni s-au îmbolnăvit de viroze și pneumonii. Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi. „Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide. Ministerul Sănătății reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.

   Măsurile de igienă personală sunt importante
 
De asemenea, specialiștii Ministerului Sănătății spun că măsurile de igienă personală, spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos, cu alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare, sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii.
Mai mult, se recomandă efectuarea triajului epidemiologic zilnic în școli. „Reamintim că medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție / spital de boli infecțioase se administrează la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă. Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima oră de curs, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă,  prin trimiterea la medici sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?