Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

O mamă din Focșani este acuzată că și-a RĂPIT propriul copil


O femeie din Focșani este acuzată de fostul concubin, cetățean italian, cu care are o fetiță de 4 ani, de răpire internațională de copii. În acest sens, italianul a deschis un proces în instanță, la Tribunalul București, iar pe data de 28 octombrie a.c., magistrații s-au pronunțat în dosar. Soluția a surprins-o pe mamă, care spune că a plecat cu copilul din Italia cu acordul scris al fostului său concubin și are dreptul să țină fetița în România până în decembrie 2015. Decizia este executorie și în orice moment copilul îi poate fi luat. Focșăneanca, care spune că nu a comis nicio ilegalitate, susține că în țara sa nu i se respectă niciun drept. 
 Femeia povestește că a plecat din Italia împreună cu fetița sa, care în curând face patru ani, cu acordul tatălui copilului. La scurt timp după ce a ajuns în țară, Loredana Moise s-a trezit că este dată în judecată, fiind acuzată de răpire internațională de copii. Acuzația i-a fost adusă de fostul concubin, cetățean italian, cel despre care spune că și-a dat acordul scris pentru ca ea să poată veni cu fiica lor în România. 
 De când a aflat de proces, focșăneanca nu mai mare liniște. Dar viața i-a fost dată peste cap când magistrații Tribunalului București s-au pronunțat în dosar și au dispus „înapoierea copilului la reședința sa obișnuită, în Italia”. „În octombrie 2013 am plecat din Italia cu fetița, cu acordul tatălui, acord valabil până în decembrie 2015. În iunie 2014 a deschis proces pentru răpire internațională de copii, iar pe 28 octombrie a câștigat procesul la Tribunalul București. Nici acum nu am primit comunicarea și nu pot contesta. În țara asta mie, ca mamă, nu mi se respectă niciun drept. El nu a venit la niciun termen, nu a acceptat interogatoriul și cu toate acestea a câștigat. Nu s-a luat în calcul nicio probă. Numele meu nu e stipulat nicăieri, ca și cum nu aș fi mama acestui copil. Din cauza acestei situații mi-am pierdut și locul de muncă. Vine străinul și face ce vrea în țara asta, iar eu nu am niciun drept”, ne-a povestit Loredana Moise. 
   

   Tatăl poate lua fetița personal sau prin reprezentant
 Soluția instanței îi dă dreptul tatălui să vină să ia minora personal sau printr-un reprezentant. Practic, mamei i s-au dat la dispoziție două săptămâni de la  comunicarea hotărârii să înapoieze copilul. „Admite în parte cererea. Dispune înapoierea copilului la reședința sa obișnuită, în Italia. Fixează termen pentru executarea obligației de înapoiere – 2 săptămâni de la comunicarea prezentei hotărâri, sub sancțiunea unei amenzi în cuantum de 2500 lei în sarcina pârâtei și în favoarea Statului Român. În caz de refuz de executare voluntară a obligației de înapoiere în termenul stabilit autorizează pe tatăl reclamant să preia minora, personal sau prin reprezentant, toate cheltuielile necesare întreprinse de reclamant sau în numele său pentru înapoierea copilului fiind în sarcina pârâtei. În acest din urmă caz obligă pârâta să predea reclamantului pașaportul sau documentul de călătorie ori să-și dea concursul pentru eliberarea unui document de călătorie pe numele minorei. Respinge cererea de ajutor public judiciar sub forma onorariului executorului judecătoresc. Obligă pârâta la 500 lei cheltuieli de judecată ( onorar avocat) către Stat. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul București”, se arată în soluția instanței. 
   „Bombardată” cu informări că-i va fi luat copilul
 Focșăneanca este pur și simplu disperată. Nu i s-a comunicat hotărârea ca să poată face recurs, dar susține că i se comunică în permanență că-i va fi luat copilul. „După cum cunoașteți, la data de 28 octombrie 2014 Tribunalul București a dispus înapoierea minorei (…) în țara reședinței sale obișnuite Italia. Având în vedere caracterul executoriu al acestei hotărâri judeccătorești, vă adresăm invitația de a ne comunica de urgență dacă aceasta urmează să fie executată în mod voluntar. În acest sens, vă recomandăm stabilirea detaliilor înapoierii de comun acord cu tatăl minorei, domnul (…). În privința reglementării fondului exercității autorității părintești cu privire la minoră, va trebui să vă adresați instanței italiene de la reședința obișnuită avută înaintea momentului rămânerii în România ce deține competența conform normelor comunitare în vigoare. (…). În lipsa unei executări voluntare a hotărârii Tribunalului București prin care s-a dispus înapoierea minorei în Italia, vă aducem la cunoștiință faptul că tatăl copilului este în măsură să solicite executarea silită a acesteia”, se arată într-o informare primită de mamă de la Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară, Serviciul cooperare judiciară internațională în materie civilă și comercială. 
 Mama spune că nu a primit hotărârea instanței ca să poată face recurs, dar primește tot felul de informări de genul celei de mai sus. „Primesc tot delul de hârtii prin care mă amenință că-mi iau copilul. Vine străinul și face ce vrea, eu ca mamă n-am niciun drept. Mie îmi este foarte frică să nu vină să-mi ia copilu. Eu nu înțeleg de ce statul meu nu mă apără”, spune disperată femeia, acuzată de răpire internațională de copiii. 
 Femeia speră să i se facă dreptate la Curtea de Apel București, mai ales că poate dovedi că a venit cu copilul în țară cu acordul tatălui, care între timp s-a răzgândit, după cum spune ea. 

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?