Preotul parohiei „Sfântul Andrei” din Focșani, Giorgică Vatră a fost găsit vinovat de Consistoriul eparhial (tribunalul bisericesc) al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, el primind drept pedeapsă „canonisirea timp de o lună la o mănăstire”, după cum a precizat Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei. Acesta a precizat că pedeapsa va fi executată la începutul anului viitor, după sărbătorile de iarnă, preotul Vatră urmând să se supună unui regim de „reculegere și rugăciune”. Dragoș Olteanu ne-a mai spus că nu a fost luată o decizie în privința mutării părintelui la altă biserică și nici referitor la aducerea unui al doilea preot la parohie.
Pe de altă parte, la finele săptămânii trecute, la un email primit pe adresa redacției și semnat „Enoriașii Parohiei Sf Nectarie și Sf Andrei Focșani”, era atașată o scrisoare deschisă de șapte pagini, adresată „Preafericitului Părinte Daniel
Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, spre știință Înalpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Părintelui Balica Valeriu, Protoiereu al Protoeriei Focșani 1″. În epistolă, enoriașii își exprimă mâhnirea „față de modul prin care Înaltpreasfinția sa Părintele Ciprian – Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei înțelege să asculte glasul nostru de nemulțumire.”
Purtătorul de cuvânt Dragoș Olteanu a precizat că Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și ÎPS Ciprian nu comentează această scrisoare.
Vă reamintim că duminică 14 septembrie a.c., mai mulți enoriași ai parohiei „Sfântul Andrei” au protestat cu pancarte în fața bisericii, fiind nemulțumiți de faptul că părintele Giorgică Vatră ar fi urmat să fie mutat disciplinar la biserica din satul Făurei, comuna Garoafa. Atunci, Dragoș Olteanu se declara surprins de reacția enoriașilor, în condițiile în care, spunea el, „nu s-a luat nicio decizie oficială în cadrul Permanenței”. La o săptămână după protest, pe 21 septembrie, enoriașii au ieșit, din nou, în fața bisericii. Ei și-au cerut iertare de la ÈPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pentru faptul că s-au pripit și și-au strigat nemulțumirea înainte să se fi luat o decizie scrisă în legătură cu duhovnicul lor. În mijlocul credincioșilor s-a aflat atunci și preotul Giorgică Vatră, care a spus că ceea ce se întâmplase în urmă cu o săptămână nu a fost un lucru bun. Câțiva enoriași fuseseră primiți, între timp, în audiență de ÎPS Ciprian.
Câteva zile mai târziu, vineri, 26 septembrie, toți preoții din Vrancea s-au întâlnit la sala Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, cu Înalt PreaSfinția Sa Ciprian. Atunci, preotul Giorgică Vatră a fost ridicat în picioare de către Arhiepiscop și i s-a atras atenția că nu a respectat obligațiile de supunere, deși a fost atenționat de-a lungul timpului.
Pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, cu ocazia participării la hramul Catedralei Ortodoxe din Focșani, ÎPS Ciprian a declarat că a fost foarte neplăcut surprins de protestul organizat la Biserica „Sfântul Andrei” din Focșani. „Nu-mi venea să-mi cred urechilor ce aud. Credincioșii au fost induși în eroare de un profesor de istorie, teolog, care a scris banerele. Un grup de credincioși a venit apoi la Arhiepiscopie și le-am spus că o decizie pe care o ia chiriarhul nu poate fi răsturnată de credincioși. Oricum, eu iau deciziile în consultare cu consilierii, cu protoiereii. Dumneavoastră faceți ascultare față de mine, nu eu față de dumneavoastră, altfel nu mai suntem în ortodoxie. Am fost sunat de peste tot, chiar și din Australia, și întrebat despre acest subiect. Nu se poate așa ceva. Eu am autoritatea să-i leg, să-i opresc de la împărtășanie. Åi i-am îndemnat la pocăință publică și au făcut-o. Astfel putem arăta dușmanilor noștri, ateilor și sectanților, că credincioșii noștri au puterea de a admite că au greșit”, a precizat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei în cuvântul adresat celor prezenți la hramul Catedralei Ortodoxe din Focșani.
ÎPS Ciprian a mai spus că „dacă se mai întâmplă așa ceva, preotul va fi caterisit, în baza canonului 36 apostolic”. „Noi nu suntem biserică prezbiteriană, la noi există o ierarhie, fiecare face ascultare și cu toții față de Dumnezeu. Credincioșii mi-au spus că biserica este a lor, iar eu le-am spus că orice biserică este a lui Hristos. Dar trebuie să știe că eu pot lua ceva ce nu pot cumpăra cu bani, sfântul Antimis, fără de care preotul nu poate sluji”, a afirmat Înalt Prea Sfinția Sa.