Aproape 140 de localități din 15 județe au fost afectate de inundații, 44 de persoane fiind evacuate și cazate în spații amenajate în incinta unor primării sau grădinițe, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog. Purtătorul de cuvânt al MAI a declarat că, la nivel național, au fost afectate în total 139 de localități din 15 județe, fiind inundate sau avariate 66 de locuințe. În localitatea Colonești, din județul Olt, au fost inundate la nivelul subsolului clădirile în care funcționează dispensarul și căminul cultural.
În cursul nopții de marți spre miercuri au fost evacuate preventiv 44 de persoane, dintre care 38 din județul Teleorman, localitățile Tătăreștii de Sus și Plosca, patru din județul Dolj, localitatea Sopot, și două din comuna giurgiuveană Vânătorii Mici. Toate cele 44 de persoane au fost cazate temporar în spații amenajate în incinta primăriilor sau a grădinițelor, unde le-au fost asigurate condițiile necesare, inclusiv hrană caldă, a spus Dajbog.
Referitor la situația din județul Teleorman, purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că au fost afectate 13 localități, fiind inundate 120 de anexe și cinci beciuri. Totodată viitura a afectat și 54 de poduri și podețe și 591 de fântâni.
Circulația a fost închisă pe DN 10, la km 81, în zona localității Siriu, din Buzău, din cauza aluviunilor și a stâncilor care cad de pe versanți. În acest sens zona a fost semnalizată, iar polițiștii îi îndrumă pe șoferi să folosească rute ocolitoare. Totodată, au fost închise preventiv trei porțiuni de drumuri județene din Teleorman. Este vorba despre DJ 504, între Alexandria și Lăceni, DJ 506, zona Scurtu Mare, și DJ 703, zona Călinești.
Pe autostrada A3 București-Ploiești s-a acumulat apă, existând riscul de accidente, a mai spus reprezentanta MAI. Toate porturile maritime și fluviale au fost deschise circulației miecuri dimineață, rămânând închis numai canalul Sulina. Tot miercuri dimineață a fost reluată și circulația trenurilor între Roșiorii de Vede și Alexandria, traficul pe acest tronson fiind oprit marți seara pentru refacerea terasamentului.
Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că, până la acest moment, nu au fost înregistrate pierderi de vieți omenești din cauza inundațiilor. Cazurile din Ungheni, județul Argeș, și Vețel, județul Hunedoara, unde o persoană a fost găsită decedată, iar o alta este căutată de autorități, nu au legătură cu inundațiile, a precizat Dajbog.
În acest moment în cele 15 județe intervin aproape 1.000 de pompieri, polițiști și jandarmi care folosesc peste 340 de autospeciale. În același timp, a fost constituită o rezervă de peste 20.000 de angajați care sunt pregătiți să intervină în caz de nevoie.
VREMEA se va ameliora
Astăzi, vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor, dar noaptea va fi mai rece decât precedentele. Cerul va fi variabil ziua în Oltenia și mai mult noros în rest. Îndeosebi în prima parte a intervalului, local vor cădea precipitații slabe mixte în jumătatea nord-vestică a teritoriului. În restul țării acestea se vor semnala cu totul izolat, ziua, în timp ce noaptea, pe arii restrânse în extremitatea de sud-est vor fi mai ales ploi și lapoviță cu depunere de polei. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 și 8 grade, iar cele minime între -5 și 2 grade, ușor mai ridicate pe litoral. Izolat dimineața și local noaptea, în zonele joase se va semnala ceață.
Mâine, vremea va fi în general frumoasă, dar relativ rece dimineața și noaptea în majoritatea zonelor. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări, mai ales ziua, în Maramureș și în zona Carpaților Orientali, unde local vor cădea precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare, dar și în Dobrogea, unde izolat vor mai fi în special ploi slabe. Mai ales dimineața și noaptea, local în zonele joase va fi ceață. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte și pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 și 10 grade, iar cele minime se vor încadra între -8 și 3 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei, spre -10…-13 grade.