La Direcția pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) Vrancea au ajuns, anul acesta, 225 de reclamații cu privire la persoane care sunt încadrate pe nedrept în diverse grade de handicap. Prin urmare, persoanele reclamate și dosarele lor au fost reevaluate.
Potrivit celor declarate de Iulian Bulat, directorul DPPAH, din totalul de 225 persoane, pentru 112 a fost schimbată încadrarea, restul păstrându-și gradul de handicap. Însă pentru multe din cele 112 cazuri, reclamația a fost cu noroc, constatându-se în urma evaluării că trebuie trecuți într-un grad superior. Astfel, conform evidențelor DPPAH, patru persoane încadrate în gradul grav și-au păstrat gradul, dar fie au rămas fără însoțitor și au optat pentru primirea indemnizației aferente acestuia, fie invers. Alte 36 de persoane cu trecut din gradul grav în cel accentuat în timp ce două persoane au fost încadrate, în urma evaluării, din gradul grav în gradul mediu. Douăzeci și două de persoane încadrate inițial în gradul II (accentuat) au fost „promovate” în gradul I (grav). Nu același noroc l-au avut 28 de oameni care din gradul II au fost trecuți în gradul III (mediu) și încă o persoană care a trecut de la gradul II în gradul IV(ușor). Din gradul III în gradul I a fost reîncadrată o persoană, iar alte 14 au trecut din gradul III în gradul II. Trei persoane au fost reîncadrate din gradul III în gradul, IV iar o persoană a fost reîncadrată din gradul IV în gradul III.
„Pe parcursul acestui an au fost evaluate 4.339 de persoane cu handicap. Dintre acestea, 434 nu au îndeplinit criteriile de încadrare în grad. În rest, 1.186 au primit gradul I, 1.871 au fost încadrate în gradul II, 689 au primit gradul III de handicap și în gradul IV au fost îndrate 159 persoane”, a declarat Iulian Bulat, directorul DPPAH Vrancea. În momentul de față, în județul nostru sunt, în total, 17.964 persoane cu dizabilități, încadrate în diverse grade.
Cum și când se desfășoară procedura de reevaluare
Reevaluarea este procedura dispusă de Comisia superioară ca urmare a recomandărilor cuprinse în documentele întocmite în urma unor acțiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, sau în situația în care Comisia superioară se sesizează din oficiu în cazul eliberării unui certificat de încadrare în grad și tip de handicap asupra căruia există suspiciuni în ceea ce privește nerespectarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap. Decizia de reevaluare este actul administrativ emis de Comisia superioară, în baza căruia se începe procedura de reevaluare, iar în urma acestui proces de reevaluare Serviciul de Evaluare Complexă (SEC) elaborează un raport, pe baza căruia se emite o decizie privind încadrarea/neîncadrarea în grad și tip de handicap.
Se pot prezenta la reevaluare numai acele persoane cu handicap care au fost înștiințate de Serviciul de Evaluare Complexă (SEC) în acest sens și care vor prezenta: actul de identitate; comunicarea SEC cu privire la reevaluare; documente relevante în vederea stabilirii gradului și tipului de handicap, altele decât cele existente la dosar.
Reevaluarea persoanei se va realiza în termen de 60 de zile lucrătoare de la data înregistrării deciziei de reevaluare la registratura Serviciului de Evaluare Complexă. Atenție! În cazul în care persoana supusă reevaluării nu se prezintă la a doua convocare a SEC, directorul DGASPC dispune, prin act administrativ, suspendarea dreptului de asistență socială sub formă de prestații sociale.
Specialiștii din SEC analizează documentele din dosar, examinează persoana, iar concluziile, împreună cu motivarea acestora, le vor cuprinde în raportul de reevaluare. Raportul de reevaluare cuprinde recomandări cu privire la încadrarea sau neîncadrarea în grad de handicap. Comisia superioară va emite decizia de încadrare sau decizia de neîncadrare în grad și tip de handicap, corespunzatoare fiecărui caz, în termen de 10 zile de la înregistrarea în registrul de corespondență al acesteia. În cazul în care persoana nu se prezintă la reevaluare în termenul prevăzut de 60 de zile lucrătoare, în baza raportului de reevaluare însoțit de referat, Comisia superioară emite decizie de neîncadrare în grad de handicap.
Deciziile emise de Comisia superioară vor fi transmise DGASPC-urilor județene, spre a fi aduse la cunoștința SEC care, în urma discuțiilor cu persoana evaluată sau, după caz, și cu reprezentantul legal al acesteia, propune Comisiei de evaluare modificarea și completarea programului individual de reabilitare și integrare socială. Comisia superioară soluționează contestațiile la certificatele de încadrare în grad de handicap, în termen de 45 de zile lucrătoare de la data înregistrării în registrul Comisiei superioare.
Comisia superioară coordonează metodologic activitatea comisiilor de evaluare județene cu privire la: respectarea procedurii de evaluare; respectarea prevederilor privind organizarea și funcționarea comisiei de evaluare; respectarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap, caz în care Comisia superioară va urmări corectitudinea evaluării medico-psihosociale, stabilirii deficienței funcționale, încadrării în grad și tip de handicap, datei dobândirii handicapului, precum și a modului în care s-a stabilit valabilitatea certificatelor de încadrare în grad și tip de handicap; respectarea de către entitățile cu atribuții în evaluare și încadrare a instrucțiunilor emise de către aceasta; punerea în aplicare a deciziilor emise de Comisia superioară.