Alina Andreea, Florin Muteș, Albert Daniel și Claudia Lavinia Seramficiuc au câștigat, vineri, câte o jumătate de porc oferită de grupul de firme Premium Porc. Cei patru au fost câștigătorii concursului „Odă porcului”, care a avut loc în Piața Unirii în cadrul unui eveniment organizat de Premium Porc în colaborare cu autoritățile locale. Este a doua ediție a evenimentului organizat de compania de la Golești prin care se organizează cea mai mare pomană a porcului din țară. Startul pregătirilor a fost dat dimineață, când carnea a început să fie prăjită în ceaunul de o mie de litri adus în Piața Unirii. Seara, sute de vrânceni s-au așezat la coadă pentru a lua o porție din tochitura pregătită de cei mai buni bucătari din Focșani. Cei care au ținut post au ales o porție de mămăliguță cu fasolică.
Piața Unirii din Focșani a fost plină, vineri seară, la cea mai mare pomană a porcului din țară organizată de unul dintre cei mai mari crescători de animale din România. Este al doilea an consecutiv în care compania Premium Porc a ales să organizeze un asemenea eveniment dedicat Ignatului, ziua tradițională când românii sacrifică porcii pentru Sărbătoarea Crăciunului. Pomana porcului este o tochitură cu mămăliguță fierbinte care, tradițional, este stropită cu vin și țuică. De această dată, cei de la Premium Porc au oferit tochitura cu carne de la animalele crescute la fermele din Slobozia Ciorăști dar și mămăliguță cu fasole, pentru cei care au ținut post.
Pregătirile au început de dimineață, când carnea a început să fie prăjită în ceaunul de o mie de litri adus în Piața Unirii. Ceaunul imens a fost făurit manual de meșterul Tortică. Meșteri bucătari au fost de la cele mai bune restaurante focșănene, șefii Marian Blănaru și Liviu Bosnea, de la Grillworld România. „Așa cum v-am obișnuit, Premium Porc sărbătorește așa cum se cuvine, pentru al doilea an, Ziua Porcului, adică Ignatul. Åi în acest an am pregătit 1800 de porții de pomana porcului, 600 porții de fasole de post și trei sute de litri de vin fiert”, a spus chef Liviu Bosnea. Conform tradiției, nu putea lipsi pârlirea porcului, care a fost făcută seara, înainte de premierea „poeților”. Chiar dacă tradițional se folosesc paiele, bucătarii au folosit o metodă mai modernă, o butelie cu gaz, pentru porcii aduși în Piața Unirii. „Am pregătit tochitură, pomana porcului, cu 700 kilograme de carne. Fasolea zace în ceaun, am pârlit un porc, am arătat cum sunt tradițiile românești”, a spus chef Marian Blănaru.
Seara, când mâncărurile au fost gata, vrâncenii s-au așezat la coadă pentru a lua o porție din tochitura pregătită de cei mai buni bucătari din Focșani. „Astăzi este ziua Porcului Ignat și considerăm că este cel mai bun prilej pentru compania noastră să vă invite să gustați din tradițiile românești atât de frumos păstrate în județul Vrancea. Este totodată o ocazie să câștigați una dintre cele patru jumătăți de porc puse la bătaie de grupul de companii Premium Porc. Pe parcursul întregului an, compania a provocat creativitatea voastră și asta facem și în această seară”, a afirmat reprezentantul Premium Porc, Rareș Popelca.
O odă cât o jumătate de porc
Pe scena amenajată în Piața Unirii a avut loc și un Festival de datini și tradiții de Crăciun. În fața spectatorilor au venit mai multe formații folclorice din Vrancea, de la Nereju, dar și colindătorii de pe Valea Izei, din Maramureș. Însă cel mai așteptat moment a fost competiția pentru cele patru jumătăți de porc oferite de Premium Porc câștigătorilor concursului „Odă Porcului”. 28 de focșăneni s-au înscris cu câte o poezie în competiție pentru a câștiga o jumătate de porc. La final, juriul compus din reprezentanți ai Premium Porc au ales patru poezii, realizate de Alina Andreea, Florin Muteș, Albert Daniel și Claudia Lavinia Seramficiuc. Pe scenă au urcat trei dintre câștigători care au citit în fața spectatorilor compozițiile dedicate Zilei de Ignat, cea de-a patra poezie fiind citită de Rareș Popelca. Doi dintre câștigători au fost copii, care și-au făcut fericite familiile pentru perioada Sărbătorilor.
Iată poeziile câștigătoare:
„Cei de la Premium Porc au scos oamenii din bloc/ În seara de Ignat,/ Că de mult n-au mai mâncat,/ Tochitură de mujdei,/ Să-ți amintești de ei,/ Că în seara de Ignat,/ Carne de porc am mâncat,/ Sănătate le dorim și la anul iar venim”
„Porcule, porcuțule, ce mai faci drăguțule/ Că de mult am așteptat ziua mare de Ignat când vei fi sacrificat/ Am venit aici, în piață, poate am să te iau acasă/ Åi cu un picuț de noroc, jumătate Premium Porc/ Crăciun Fericit”
„Să vă spun ce s-a-ntâmplat/ Azi, în ziua de Ignat/ Porcul, de toți adorat, chiar a fost sacrificat/ Åi tranșat pe îndelete, el devine sângerete/Cârnați, ceafă la grătar/ Apoi fugim de cântar /Tobă și afumătură, Ba merge și-o tochitură/Sarmale și caltaboși, cât piciorul său de groși/Răcituri tremurătoare, toate pline de savoare/ Astea sunt din dumnealui, din pomana porcului/ Condeiul mi-a înșirat oda porcului Ignat”
„O prea porcule slăvit/ Odă-ți fac, căci te-am iubit/ de când ai venit pe lume, noi ți-am pus pe dată nume/ cârnăciori noi te-am strigat, mama tobă de ignat/ tata caltaboș zicea, bunica spunea piftea/ ai avut dar un botez, mai ceva ca un chinez/ și pe vreme ce trăiai, tot mai mare te făceai/ ai ajuns să cântărești multe kile cârnățești/ multe șunci s-au strâns pe tine și am zis că nu e bine/ prin urmare te-am înscris, la dietă mai precis/ te-am pus la regim sever că-i bugetu auster / și țineam prea mult la tine să te văd cum ți-e rușine,/ cu burticile pe-afară, unde-i porcu de-odinioară/ prin urmare dragă domn, porc nu-ți spun, nu-i galanton/ anul ăsta sunt în drum, nu am carne de Crăciun/ prin urmare am ales și-am avut un interes/ să te scap de-obezitate, să ne fii pe veci ca frate”