Prețul la carnea de porc adusă în Piața Moldovei este mai mic chiar și cu șase lei față de Crăciunul trecut. În funcție de cantitate, prețul unui kilogram de carne de porc poate fi de10 lei, mai puțin chiar și decât la un supermarket. Peste o mie de porci au adus crescătorii de animale din județ în Piața Moldovei la sfârșitul săptămânii. Au fost primele două zile în care autoritățile sanitar veterinare au permis comercializarea cărnii de porc la mese. Vânzarea va fi permisă până în data de 24 decembrie, la ora 13.00.
Vânzătorii de la mese spun că prețurile sunt chiar mai mici decât anul trecut. Prețul unui kilogram de carne oscilează între 10-12-14 lei, dar ajunge chiar până la 17 lei. Cea mai mai scumpă carne este de porc vietnamez. „Este carne fără colesterol”, spune vânzătoarea de la această masă. Carnea pare într-adevăr să fie diferită de ceea ce se află pe celalte mese din Piața Moldovei.
Chiar dacă mesele sunt pline cu carne, clienții nu se înghesuie la cumpărături. Oamenii vin, se uită la carne și foarte puțini scot bani din buzunar să cumpere. Crescătorii de porci spun că vânzările au fost mai scâzute în prima zi, sâmbătă, iar duminică au fost mai mulți clienți. „Anul acesta am crescut 26 de porci, mai mulți față de anul trecut. Prețurile sunt un pic mai mici decât anul trecut dar dacă vindem la 14 lei, atunci va fi bine”, spune Lucica Lazăr, din Suraia. Femeia afirmă că după ce a muncit în Italia, s-a întors acasă și s-a apucat de agricultură. Au mai cumpărat niște pământ, au accesat și un proiect european prin măsura 112 iar lucrurile par să fie mai bune acum. „Anul trecut a trebuit să cumpărăm cereale, acum avem mai mult teren, am pus porumb, porumb zaharat. Este mai bine. La anul poate creștem și miei deși este mai greu, ar trebui să facem alte grajduri”, mai spune Lucica Lazăr.
Pentru o mai mare siguranță a consumatorilor, medicul veterinar din Piața Moldovei, Elena Åerbu, a prelevat probe de la toți producătorii pentru testul de trichină. „Toată carnea a fost verificată pentru o mai mare siguranță a consumatorilor. Doar după ce facem acest test avizăm vânzarea cărnii. Doar ce este etichetat cu număr se poate vinde”, ne-a spus Elena Șerbu, medicul veterinar din Piața Moldovei. Aceasta a explicat că anul acesta au venit mult mai mulți crescători de animale decât anul trecut. Sunt veniți din tot județul iar veterinarii spun că abia fac față solicitărilor. „Anul trecut am avut 900 de probe în toată perioada, iar acum doar în primele două zile avem circa o mie de probe”, a adăugat medicul veterinar.