Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Recomandările medicilor: evitați excesele culinare, mâncați fructe și legume


Medicii recomandă vrâncenilor să fie cumpătați atât la mâncare, cât și la băutură de sărbători! De asemenea, produsele achiziționate trebuie să fie proaspete, pentru a evita vizitele la spital. Persoanelor care au probleme digestive li se recomandă alimente ușoare, dar și medicamente care să îi ajute. „Toate alimentele să fie cumpărate din magazine și piețe autorizate pentru că ele oferă garanția calității. Mărfurile achiziționate de la comercianți ambulanți nu oferă garanție și nici control, și de cele mai multe ori aceștia nu pot fi responsabili că marfa pe care o comercializează corespunde normelor de siguranță elementară. De asemenea, e indicat să nu se mânânce și nici să se consume alcool cu două, trei ore înainte de culcare. Cei care au probleme digestive, își pot procura din farmacii medicamente fără rețetă care ajută digestia, cum ar fi Colebil, Triferment sau pot folosi ceaiuri de plante care calmează inflamația și absorb toxinele din intestine, sunătoarea, mușețelul și gălbenelele”, recomandă medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea.
De asemenea, specialiștii spun că trebuie să evităm consumul excesiv de alimente și alcool și să facem multă mișcare în aer liber. De asemenea, specialiștii DSP  recomandă populației să consume carne de porc numai examinată trichineloscopic și să evite achiziționarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate. Trichineloza este o boală determinată de un parazit care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată. Consumul moderat de alimente și alcool nu dăunează digestiei și nu modifică metabolismul, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, ca de exemplu diabet zaharat, hipertensiune arterială și obezitate.
Specialiștii spun că organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carne de porc, cârnați, caltaboș, slănină, tobă etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderație și, în niciun caz, la masa de seară. Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar. Totodată, nu trebuie consumate prea multe alimente din carne de porc insuficient prelucrate termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare nu distrug larvele de Trichinella spirallis. 
   Consumați fructe și legume
La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele și fructele. În perioada sărbătorilor de iarnă, alimentația trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale, legume, fructe, lapte și derivate. Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanție afișat pe ambalaj. Pentru ca organismul să funcționeze bine, pe lângă o alimentație cât mai echilibrată, este recomandat exercițiul fizic de cel puțin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergatul, schiul, patinajul. 
Persoanele cu afecțiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanți pentru a evita agravarea stării de sănătate și luarea unor măsuri profilactice suplimentare. Alcoolul, chiar dacă pe moment dă senzația de încălzire a corpului, în cantități mari poate produce deshidratarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?