Pârjol la Mănăstirea Poiana Mărului din apropierea comunei Jitia. Un incendiu puternic a făcut scrum toate chiliile lăcașului de cult, în noaptea de marți spre miercuri. Primarul comunei Jitia, Ion Gheorghiță, a declarat că pagubele sunt incomensurabile. „Cauza incendiului a rămas aceeași și anume de la coșul de fum. Evaluarea pagubelor din punctul meu de vedere este incomensurabilă, ținând cont de importanța și valoarea acestor obiective. După ce va trece avertizarea de cod portocaliu de vreme rea voi lua legătura cu părintele de la mănăstire pentru a vedea cum îl putem ajuta și noi. Dacă e nevoie, vom trimite căruțe și oameni să care resturile rămase de la incendiu, că utilaje mari nu pot intra acolo. Am văzut că a urcat o mașină de la Episcopie la mănăstire, a trecut înapoi, dar nu știu ce au făcut acolo, probabil au văzut și ei ce s-a întâmplat. Măicuțele și părintele au unde să stea. Nu se pune problema că nu ar avea unde să stea. Au la dispoziție pavilionul cel mare, casa făcută de părintele Macarie. Acum să vedem cât ține codul acesta de vreme rea și apoi vom acționa”, a spus Ion Gheorghiță, primarul din Jitia.
Dezastrul, care a mistuit toate chiliile, a pornit de la un cuptor, în care ar fi fost făcute prescuri, cuptor ce a fost lăsat nesupravegheat peste noapte. Vâlvătaia care a cuprins chiliile din lemn a fost atât de mare, încât se vedea de la zeci de kilometri distanță. „Eu am văzut focul cam pe la ora două și ceva. Era destul de micuț atunci și l-am sunat imediat pe domnul primar de la noi din Vintileasca, care la rândul său să anunțe la Bisoca. Am văzut că mașinile de pompieri au ajuns pe la ora 4 dimineața. Nu știu ce o fi mai putut face, că am vorbit dimineață cu niște oameni de acolo la telefon și mi-au zis că a fost pârjol, nu alta. Au ars toate chiliile de la intrare, de la poartă, cu Casa lui Vlahuță, până la chilia unde a stat părintele Macarie. Am înțeles că chilia părintelui Macarie a ars doar pe jumătate”, a spus un localnic din Vintileasca.
De la Jitia au intervenit 12 oameni, împreună cu primarul Ion Gheorghiță și Georgică Neacșu, șef serviciu voluntar ISU. Din cauza drumului destul de anevoios nu s-a putut urca decât cu buldoexcavatorul. „Am fost acolo cu 12 oameni de la Jitia. Am urcat doar cu buldo, deoarece drumul era numai gheață. Am ajuns la ora 3.00 și am dat și noi o mână de ajutor. Era ceva sinistru, parcă desprins din altă lume. Când vedeai flacăra aia mare că lumina tot cerul, când se închidea deodată. A fost dezastru cu vântul. Dacă nu bătea, nu ardeau așa de multe chilii. Am înțeles că a ars și chilia unde era arhiva mănăstirii, cu toate actele vechi, cu cărți bisericești și multe altele. Lumea de acum dădea cu apă și zăpadă pe chiliile celelalte, să nu se extindă focul. Pompierii au ajuns pe la patru și ceva, dar dacă nu veneau, acum totul era scrum la Poiana Mărului. În chiliile respective locuiau două maici, dar nu au avut de suferit”, a spus Ion Gheorghiță, primarul de la Jitia.
Pompierii buzoieni au ajuns cu greu
Din cauza drumului destul de lung și de dificil, pompierii de la Buzău au ajuns destul de greu la Poiana Mărului. Dacă nu ajungeau, tot ansamblul monahal risca să devină cenușă, având în vedere că toate construcțiile sunt foarte vechi, din lemn. La fața locului s-au deplasat pompierii de la Buzău cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, intervenția acestora durând mai bine de patru ore.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Buzău, plutonier major George Crețu, în urma incendiului au ars două corpuri de clădire, chiliile, iar cauza cea mai probabilă a incendiului a fost un coș de fum neprotejat corespunzător față de materiale combustibile. „La data de 24 decembrie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a intervenit la orele 2.17 pentru stingerea unui incendiu în localitatea Bisoca, la Mănăstirea Poiana Mărului. La fața locului s-au deplasat două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, iar în momentul sosirii la locul intervenției s-a constatat că ardeau două corpuri de clădire, chiliile, pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați. S-a acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului și nu s-au înregistrat victime. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că, cel mai probabil, cauza incendiului a fost un coș de fum neprotejat corespunzător față de materiale combustibile”, ne-a declarat plutonier major George Crețu.
Pagubele au fost estimate la suma de 20 de mii de lei, fiind salvate bunuri în valoare de 500 de mii de lei.
Incendiul, pus pe seama blestemului
Incendiul produs în Ajun de Crăciun la Mănăstirea Poiana Mărului este pus de credincioși pe seama blestemului lăsat de una dintre figurile cele mai importante ale Ortodoxiei românești, Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului. Înainte de trecerea la cele veșnice, acesta a lăsat, printre altele, un testament ce se încheie cu un blestem: „…Dar dacă va îndrăzni cineva a strica după moartea mea această legătură și așezământ al smereniei mele, sau va îndrăzni să facă tulburări și sminteli, unul ca acesta să fie anatema, și partea lui, și locul lui să-i fie în tartar împreună cu Iuda vânzătorul”.
„E semn din cer ce s-a întâmplat la Poiana Mărului. Să ardă toate chiliile în noaptea dinspre Ajun nu e ceva pământesc! Cred că blestemul lui Vasile cel Mare de la Poiana Mărului începe să își facă efectul. Doamne ferește de mai rău, dar păcat că au ars chiliile acelea vechi, și în special casa lui Vlahuță. A ars focul toată noaptea acolo. Se vedea de la noi, de la Jitia, ca în palmă”, a spus Vasile, din Jitia.