Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Veşti bune de la ENET! Toţi abonaţii trebuie să ştie asta


GDF Suez a felicitat Primăria Focșani pentru modul în care a fost gestionată situația producătorului de energie termică anul trecut. ENET este acum cu plata la zi a facturilor la gazele naturale, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, când în această perioadă se achitau facturile restante din cursul verii. Situația este posibilă ca urmare a unui sprijin guvernamental venit în urma demersurilor președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, și a repetatelor majorări de capital social la ENET din bugetul local, majorări aprobate în ședințele Consiliului Local Focșani.
    Directorul ENET, Manole Merchea, a arătat că producătorul de energie termică nu are probleme în asigurarea apei calde și căldurii în apartamentele focșănenilor în această perioadă când temperaturile au scăzut până la minus 20 de grade Celsius. El a explicat că societatea dispune de fonduri pentru achitarea facturilor la gaze, iar acest lucru a fost apreciat și de cei de la GDF Suez.
    Reprezentanții companiei franceze și-au exprimat satisfacția cu privire la situația economică actuală a ENET care a reușit să scape de datoriile imense din anii trecuți. Cei de la GDF arată că „retehnologizarea cu motoare în cogenerare de ultimă generație, extinderea, refacerea și reabilitarea sistemului de distribuție a agentului termic în municipiul Focșani au fost decizii salvatoare care au avut ca rezultat revitalizarea ENET și implicit ieșirea din starea precară de incapacitate funcțională”.
    Aceștia arată că retehnologizarea a dus și la diversificarea activității economice a ENET, prin producerea și comercializarea de energie electrică furnizară în sistem național. „Apreciem ca excelentă colaborarea istorică între societățile noastre dar mai ales cea din perioada anului 2014 pentru că am fost alături de dumneavoastră în toate demersurile efectuate fără a fi necesar să dispunem întreruperea furnizării gazelor naturale, privând astfel populația municipiului Focșani de furnizarea apei calde dar mai ales a agentului termic. Suntem convinși că și în viitor vom beneficia de implicarea și susținerea dumneavoastră pentru un nou început al ENET, de menținere în stare de funcționare și rentabilitate”, se arată în adresa transmisă de GDF Suez Energy.

   Centrala, inaugurată de vicepremierul Oprea și președintele Oprișan

    Primăria Focșani a implementat în anii 2013 și 2014 proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani”, unul dintre proiectele majore care se desfășoară în municipiul de pe Milcov cu o importantă finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene. În luna decembrie 2013, noua centrală de la ENET, care încorporează o tehnologie de înaltă performanță, a fost inaugurată. Construcția centralei de cogenerare, care produce și energie electrică și energie termică, a început în 2013 și cuprinde: camera cazanului de apă fierbinte, cazanul de aburi și, cel mai important, două motoare Rolls Royce, primele de acest tip din România, cele mai mari ca și producție de energie electrică și cele mai eficiente.
        Inaugurarea noii centrale a avut loc în prezența vice-prim ministrului Gabriel Oprea și a președintelui Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, precum și a numeroase oficialități județene și locale. Gabriel Oprea a felicitat, în numele Guvernului României și al prim ministrului Victor Ponta, autoritățile județene și municipale pentru reușita acestui proiect. La rândul său, Marian Oprișan a adresat mulțumiri Guvernului României pentru sprijinul oferit în edificarea acestei investiții de mare importanță pentru cetățenii municipiului Focșani.
    Producătorul de energie termică ENET SA asigură energia termică pentru un număr de 15.326 apartamente, adică mai mult de jumătate din totalul apartamentelor din Focșani. Acestora li se adaugă cele 46.000 de persoane din școli, grădinițe și Căminul pentru persoane vârstnice din Focșani.

    Sprijin de la Guvern în urma demersurilor lui Marian Oprișan

    Cel mai important sprijin pentru ENET a venit din partea Guvernului care a alocat Primăriei Focșani 10,6 milioane de lei pentru plata facturilor la gaze naturale și achiziția unui stoc de păcură necesar pentru situațiile în care scade presiunea la gaze sau apar alte situații neprevăzute. La ședința Consiliului Local Focșani din octombrie 2014, liderul consilierilor PSD, Cătălin Vrabie, a arătat că alocarea banilor a fost rezultatul intervențiilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan. Cele 10,6 milioane lei au fost alocați din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014. „Banii au fost alocați în urma intervențiilor făcute de președintele Consilului Județean, la fel ca în fiecare an. Pentru această iarnă nu se pune problema furnizării de apă caldă sau căldură la program în municipiul Focșani”, a afirmat consilierul local Cătălin Vrabie.

   ENET caută soluții pentru datoriile către Fisc

    Conducerea ENET speră ca anul 2015 să fie unul la fel de bun ca și cel care s-a încheiat. Principala preocupare o reprezintă datoriile istorice acumulate din cauza prețului impus de agențiile statului la energia termică produsă. Cu instalații vechi, pierderi foarte mari, cei de la ENET au cumulat pierderi imense până în 2013, datoriile fiind de peste o sută de milioane de lei. Una dintre soluțiile identificate anul trecut de ENET pentru a trece de acest obstacol a fost procedura concordatului preventiv. Concordatul preventiv este o măsură dedicată companiilor aflate în dificultate financiară, fără a fi în stare de insolvență. Practic, este un contract încheiat între debitor și creditorii care dețin cel puțin două treimi din valoarea creanțelor acceptate și necontestate. Dacă ar fi fost aprobată de Ministerul Finanțelor Publice, această procedură ar fi permis ca ENET să achite eșalonat aceste datorii imense și ar fi eliminat spectrul executării silite din partea fiscului. Deși legală, procedura nu a fost pe placul unor funcționari care au invocat acordurile internaționale financiare în care este parte România care nu ar fi permis acest lucru.
    O altă soluție pentru a scăpa de datoriile către stat ar fi conversia acestora în acțiuni. O asemenea soluție a fost adoptată, anul trecut, prin Ordonanța de Urgență 25 din 2014 însă a fost aplicată doar la societățile unde statul este acționar unic sau majoritar. La nivelul Guvernului este în discuție o propunere ce această măsură să fie extinsă și pentru societățile unde acționari sunt administrațiile locale.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?