Secțiile de Pediatrie și Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Focșani sunt locurile în care unele mame preferă să-și abandoneze copiii. Astfel, 26 de copii au fost abandonați, anul trecut, în cele două secții. Câteva mămici au refuzat pur și simplu să-i mai ia acasă, altele au plecat din spital fără să se mai uite în urmă. Trist este că numărul copiilor abandonați în spitale este în continuă creștere. Unii sunt abandonați încă de la naștere, alții atunci când sunt aduși la spital din cauza unor probleme de sănătate.
Anul trecut, potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Focșani, 26 de copii au fost abandonați în secțiile de Neonatologie sau Pediatrie din cadrul unității. Un copilaș a fost abandonat în Secția de Pediatrie, iar restul în secția de Neonatologie. Medicii ne-au precizat că 25 de nou născuți au fost abandonați în Secția de Neonatologie, iar mamele acestora au solicitat reprezentanților Spitalului Județean luarea unor măsuri de protecție pentru că nu vor sau nu pot să îi ia acasă, pentru a le oferi îngrijirea și dragostea de care au nevoie. De asemenea, au fost cazuri în care mamele au solicitat protecție socială pentru că cei mici sufereau de un handicap grav, iar altele au susținut că au o situație financiară precară și fiindcă au mai mulți copii acasă, nu-și permit încă unul. Nu au lipsit nici mamele care și-au abandonat copiii fără nicio explicație.
Reprezentanții Spitalului Județean ne-au spus că în momentul în care aceste mame au anunțat că nu vor să își ia pruncii acasă, s-a solicitat intervenția specialiștilor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, care au încercat, prin consiliere psihologică, să le convingă pe mame să revină asupra deciziei. Cum acest lucru nu a fost posibil, s-au făcut procedurile legale pentru plasarea micuților în grija unor asistenți sociali. „Când o mamă ne comunică că nu vrea să își ia copilul acasă și nu fuge din spital, noi anunțăm specialiștii DGASPC. Aceștia vin și fac consiliere cu mamele, în încercarea de a le face să se răzgândească. Cum aceste proceduri nu au avut rezultat, s-au făcut procedurile legale, iar cei mici sunt dați în grija unor asistenți maternali”, a precizat Alina Cosma.
Copilașii abandonați stau în spital 15 zile, înainte de a fi plasați asistenților maternali, asta în condițiile în care nu au probleme de sănătate. 25 dintre copii abandonați au fost predați asistenților maternali, iar unul a ajuns în centrul maternal.
Cauzele ce conduc la abandon
Rata abandonului în Spitalul Județean este în creștere, numărul copiilor abandonați fiind din ce în ce mai mare, de la an la an. În majoritatea cazurilor de abandon, mamele nu mai anunță cadrele medicale, ci pur și simplu fug din spital, lăsându-și pruncii în grija… nimănui. Potrivit specialiștilor, mamele care își abandonează copiii în spitale sunt mai puțin educate și au o situație financiară precară. De asemenea, de cele mai multe ori, ele au convingerea că acolo copilul le este bine îngrijit, iar prezența lor alături de acesta o consideră mai puțin importantă.
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență ne-au spus că în conformitate cu legea, în cazul în care o mamă fuge din spital și își părăsește copilul, dacă în 24 de ore aceasta nu se prezintă la unitate să-și ia micuțul acasă, ei fac o sesizare scrisă și telefonică la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. În cazul în care mama nu are acte, poliția o caută timp de trei zile. Dacă mama nu este găsită sau nu-și dorește copilul, se întocmește proces verbal de abandon semnat de polițist, DGASPC și unitatea spitalicească. În condițiile în care copilul este clinic sănătos, acesta este luat de un asistent maternal.