Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: DESCOPERIRE INCREDIBILĂ! Studenţi şi aparatură sofisticată, la locul epicentrului CUTREMURULUI de ieri


Cutremurul cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter produs ieri dimineață, la ora 8.08, în Vrancea, a avut epicentrul în satul Bordeștii de Jos. Seismul a avut loc la o adâncime de doar 17 kilometri. Locuitorii din Bordeștii de Jos au povestit în exclusivitate pentru „Monitorul de Vrancea” că în urmă cu câțiva ani, cei mai buni studenți de la Geofizică și Geologie din București, având cu ei aparatură sofisticată, au venit să măsoare activitatea plăcilor tectonice. „Cred că a fost prin 2005 când au venit mai mulți tineri studenți care s-au localizat exact în capătul viei la mine, unde e bazinul unde se făcea soluția de stropit la vie pe vremuri. Ei spuneau că sunt de la Institutul Național de Fizică a Pământului și veneau în practică. Aveau la ei aparatură foarte scumpă și erau tot timpul cu ochii pe aparate. Au făcut o gaură în bazin, au montat un dispozitiv acolo și în colțul din dreapta își montau antena cu care se conectau la satelit. Toate aparatele primeau semnale și emiteau de la antena respectivă. Mi-au spus că exact prin acel loc se întâlnesc sau trec două falii tectonice. Eu de la ei știu chestiile astea. Stăteau acolo câteva zile cu cortul și făceau măsurători. Nu plecau de acolo deloc. Eu le-am zis să vină să stea la mine acasă, dar spuneau că aveau aparatură foarte scumpă și nu pot pleca. Trebuia morțiș să stea în acel loc. Toată aparatura era montată la acea antenă și erau dispersate pe acolo pe loc alte aparate. Eu rețin din discuțiile cu ei că mi-au zis că în acea zonă se întâlnesc două falii, le-au spus și pe nume, dar sincer nu îmi mai aduc aminte cum se numesc. Ei măsurau mișcările faliilor respective”, a spus profesorul Laurențiu Rotaru.
    După tinerii vorbăreți, în anii următori, în același loc, au venit alți tineri, cu aparate și mai sofisticate, dar care de data aceasta refuzau să vorbească. „După tinerii cu care m-am împrietenit eu, la un an, doi, au venit alții. Dar aceea erau foarte puțin comunicativi și nu prea vorbeau cu oamenii. Pot să vă spun și un eveniment mai de haz și anume că m-am dus prin vie să văd dacă sunt strugurii furați și acolo am dat de o tipă care se bronza topless la soare. Ne-am speriat reciproc unul de altul. Eu am mai încercat să vorbesc cu ei, dar nu au vrut. Åžtiu că  aveau niște baterii de mașină și aparatele acelea trebuia alimentate permanent. Într-o noaptea au adormit și s-a întrerupt programul din cauza bateriilor, că au rămas fără curent și erau cam supărați că nu trebuia să se oprească. De atunci eu nu am mai văzut pe nimeni pe acolo”, a mai spus profesorul.

   Epicentrul, pe direcția măsurată de studenți

    Laurențiu Rotaru spune că mișcarea seismică de luni dimineață s-a produs exact pe liniile unde în urmă cu câțiva ani studenții făceau măsurători. „M-am uitat pe site-ul INFP și am văzut că epicentrul cutremurului de luni este exact pe aceleași coordonate, doar un pic mai în față. După cum spunem noi în zona Buturugi de la Alina Mincu un pic mai jos, mai spre sat. Este exact pe linia unde măsurau studenții. Punctul unde spun specialiștii că a fost cutremurul este în celălalt capăt de unde se făceau măsurători. Pe harta din satelit îți dai seama mult mai ușor, localizarea este mult mai precisă că ai și drumurile și casele din sat. Se vede o parcelă de teren mai vedere și cinci pomi în capăt. Acolo e super tare. Pe satelit se vede mult mai bine”, a mai povestit dascălul.
    Cât privește felul în care a fost resimțit cutremurul, oamenii spun că parcă a fost vorba de o eliberare de energie. „Cutremurul l-am simțit destul de tare. Eram la Åžcoală, la Tîmboiești în cancelarie și m-am speriat un pic. Ne-a săltat în sus și pe urmă un clătinat stânga – dreapta.  A fost ca și cum ar fi ieșit un val de energie din pământ și apoi acea legănare. Cred că au acum logică toate aceste lucruri, cu ce spuneau acei studenți, tineri atunci și ce s-a întâmplat astăzi. Îmi pare rău că nu mai am numele acelor tineri și nici numerele de telefon că îi sunam și îmi spuneau exact acum”, a spus Laurențiu Rotaru.
    O altă localnică din sat spune că își aduce aminte perfect că în urmă cu ceva timp, când se duce seara să păzească via, îi găsea pe studenții de la București făcând măsurători. „Acum vreo trei – patru ani spre toamnă, veneau studenți de la geo – fizică și stăteau acolo pe drumul acela și făceau tot felul de măsurători. Aveau aparate de toate felurile și le aveau montate pe bazinul folosit la stropit înainte. Noi nu prea le-am dat importanță atunci, însă acum abia punem informațiile cap la cap. Epicentrul de la acest cutremur a fost chiar acolo unde studenții făceau măsurători. Deci nimic nu este întâmplător. Ei stăteau la bazin cu corturile și era ceva montat acolo. Cutremurul de luni l-am simțit destul de tare. Eram acasă și am simțit deodată că pleacă pământul în sus, celelalte cutremure te leagănă așa încolo și încolo. Se spune că vine unul mai mare, unii spun că cică pe 19 luna aceasta”, a spus Daniela Crăciun, din Bordeștii de Jos.

    Se repetă seismul din 1977?

    Bătrânii se tem ca nu cumva toate mișcările de pământ produse în ultima vreme în județul Vrancea să aibă un efect distrugător în perioada următoare. Ei spun că acest cutremur a fost cât se poate de ciudat și nemaiîntâlnit după forma de manifestare. Își aduc aminte de seismul din martie 1977 când efectele au fost devastatoare pentru România. „Eram în casă, să iau apă, să mă duc să mulg vaca. Am simțit parcă s-a ridicat gresia în sus în baie. Nu am știut că este cutremur, că nu s-a manifestat așa până acum. Dar cică a fost aici la noi jos, la ieșire din sat. M-am speriat tare deoarece nu știam ce este. Curgea apa la chiuvetă și hop a început să sară în sus. M-a zguduit deodată. Eu am teamă că în 1977 eram în casa veche. Atunci am apucat de am luat copii, știu că pe cea mică o aveam în albie îi făceam baie, i-am pus ilicul pe ea și am fugit cu toții afară. Ni s-a dărâmat peretele de la drum din casă și pe uși nu am mai putut intra. Văd că de o vreme sunt tot mai dese aceste cutremuri și cred că se alege praful de noi. Când cu unul, când cu altul, când mai cade câte un meteorit, o ține numai în suspans”, a spus Lucica Chiriac.
    Åži în unitățile de învățământ din comună a fost simțit cutremurul, însă nu au fost înregistrate pagube. „Eram la grădiniță și deodată a zăngănit vitrina din sala de clasă. A fost ciudat că m-a ridicat în sus pur și simplu. M-am speriat că nu știam ce este. Nu a durat mult, în schimb. Am văzut după aceea că epicentrul a fost la noi la Bordești. Åžtiu că au venit niște tineri acum câțiva ani și făceau tot felul de măsurători. Cam pe acolo am văzut că au dat localizarea”, a spus și educatoarea Anicuța Rotaru. 

   Dispozitivul instalat în bazinul de apă există!

    Am mers la locul indicat de sătenii din Bordeștii de Jos să văd dacă acolo există un asemenea bazin și dacă are ceva montat în el. De la Drumul Național DN2 N de la ieșire din satul Bordeștii de Jos și până să intri în satul Cândești, comuna Dumbrăveni, am făcut la dreapta prin vii pe un drum de pământ. Din cauza noroiului nu se poate intra cu mașina, ci doar la pas. După câteva sute de metri, pe partea dreaptă, la capătul unui lan de vie am dat de o grămadă de crengi făcute grămadă. După ce am dat crengile la o parte, am descoperit bazinul folosit pe vremea comuniștilor pentru preparat soluțiile de stropit la vie. Mare a fost surpriza când am îndepărtat și celelalte resturi vegetale care ascundeau rama bazinului și, șoc, dispozitivul de care povestesc localnicii există montat acolo. Se vede că a fost pus cu ceva vreme în urmă, după vechimea cimentului adăugat ulterior, însă nu se poate deschide deoarece are un capac pe care este inscripționată litera A și două mici găurele, semn că este nevoie de o cheie specială. 

   Activitate seismică mai intensă

    Epicentrul cutremurului de ieri dimineață a fost la o distanță de 20 kilometri de Râmnicu Sărat, 22 de Focșani, 41 de Mărășești, 47 de Tecuci și 50 kilometri de Buzău. „A fost un cutremur de suprafață, la o adâncime de 17 kilometri. Nu avem motive de îngrijorare, dar pentru că este un cutremur de suprafață, poate fi simțit mai repede” , a spus Mircea Radulian, director științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), luni, într-o intervenție telefonică la Antena 3. „Se observă o activitate (seismică – n.r.) puțin mai intensă ca în anii trecuți”, a precizat Radulian. De asemenea, specialistul a precizat că se așteaptă ca seismul să fie urmat de replici mai mici ca intensitate. „Mă aștept la o serie de replici, mai mici, în jur de 3 grade, care nu prezintă pericole”, a adăugat Radulian.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?