Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Somnul îndelungat, cheia procesului de învăţare


Somnul îndelungat reprezintă cheia procesului de învățare și a celui de memorare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie și de cei de la Universitatea Bochum din Germania, informează bbc.com. Testele realizate pe un grup de 216 bebeluși în vârstă de până la 12 luni au arătat că aceștia erau incapabili să își amintească noile cunoștințe învățate pe parcursul unei zile dacă nu dormeau suficient de mult la scurt timp după dobândirea informațiilor.
Cercetătorii britanici și cei germani sugerează că cea mai bună perioadă pentru învățarea unor lucruri noi este intervalul de dinainte de somn. Ei au subliniat, de asemenea, importanța lecturii înainte de a merge la culcare. De asemenea, experții consideră că somnul ar fi mult mai important în primii ani de viață decât la celelalte vârste.
Oamenii își petrec cea mai mare parte a vieții de bebeluș dormind, iar somnul lor este mai îndelungat decât în oricare altă perioadă a vieții. Cu toate acestea, autorii studiului spun că „surprinzător de puține lucruri” sunt cunoscute despre rolul pe care somnul îl are în primii ani de viață. Ei i-au învățat pe bebelușii participanți la studiu – cu vârste cuprinse între 6 și 12 luni – trei lucruri noi care implicau jocuri cu marionete.
Jumătate dintre bebeluși au dormit patru ore după ce au învățat acele jocuri, iar ceilalți fie nu au dormit deloc după aceea, fie au dormit mai puțin de 30 de minute. În ziua următoare, bebelușii au fost încurajați să repete ceea ce fuseseră învățați. Rezultatele acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, au arătat că sintagma „să dormi ca un bebeluș” este vitală în procesul de învățare. În medie, 50% dintre acțiunile învățate au putut fi repetate dacă bebelușii au avut parte de un somn substanțial după dobândirea acelor cunoștințe noi. În schimb, niciuna dintre acțiuni nu a putut fi repetată în grupul bebelușilor care nu au dormit deloc sau au dormit foarte puțin.
Un studiu publicat anul trecut a relatat mecanismele de formare a memoriei în timpul somnului. Potrivit acelei cercetări, noi conexiuni între celulele din creier se formează în timpul somnului. Oamenii de știință au devenit în ultimii ani tot mai mult interesați și de secretele somnului și ale memoriei la cealaltă extremă a vieții, la vârsta a treia. Cele două procese – învățare și memorare – merg mână în mână la vârstnici și stau la baza unor maladii neurodegenerative, precum demența.
Experții sunt de părere că o durată mai mare de somn la vârsta a treia ar putea să încetinească procesul de degradare a memoriei.


ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?