Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Discuţii la Prefectură despre siguranţa rutieră în localităţile tranzitate de E 85


Siguranța rutieră reprezintă o prioritate pentru autoritățile județului Vrancea. Din acest motiv, ieri, prefectul s-a întâlnit cu reprezentanții IPJ, ai Secției de Drumuri Naționale, dar și cu primarii localităților tranzitate de drumul european E 85. Au discutat despre situația accidentelor, al căror număr a scăzut în ultimii șase ani, dar și despre măsurile ce ar mai putea fi luate, astfel încât să se producă și mai puține evenimente rutiere. Printre altele, s-a luat în discuție amenajarea unor noi treceri de pietoni, dar și o mai bună iluminare a celor existente.

    Numărul accidentelor rutiere cu consecințe grave, produse pe raza județului Vrancea, este în scădere de ani buni. Cu toate acestea, autoritățile vor să reducă și mai mult numărul evenimentelor rutiere soldate cu pierderi de vieți omenești și răniți grav. Din acest motiv, ieri, prefectul Nicușor Halici, șeful IPJ, comisarul șef Ionel Popescu, șeful Poliției Rutiere, comisarul șef Viorel Gheorghe, șeful Secției de Drumuri Naționale, Marian Paraschiv, dar și primarii localităților tranzitate de drumul european E 85, respectiv Popești, Obrejița, Garoafa, Pufești, Slobozia Bradului, Dumbrăveni și Urechești, au avut o întâlnire, în cadrul căreia a fost prezentată situația accidentelor produse pe drumurile naționale din județ. De asemenea, s-a discutat și despre măsurile întreprinse pentru creșterea siguranței rutiere, mai ales în localitățile tranzitate de E 85.
    Potrivit prefectului Nicușor Halici, chiar dacă în ultimii ani numărul accidentelor de circulație a scăzut, trebuie luate unele măsuri astfel încât scăderile să fie și mai mari. „Deși numărul accidentelor grave este în scădere, este nevoie de o serie de măsuri astfel încât numărul accidentelor grave să scadă și mai mult. Este nevoie ca toate trecerile de pietoni să fie iluminate corespunzător și să fie amenajate mai multe marcaje pietonale în anumite zone, evident cu respectarea condițiilor legale. De asemenea, o altă măsură îi vizează pe primari, care trebuie să refacă trotuarele sau să le amenajeze acolo unde nu sunt și să aloce bani de la bugetele locale pentru astfel de lucrări”, a precizat prefectul Halici.
    Prefectul a cerut să se acorde o atenție deosebită acestei probleme, astfel încât pe drumurile din Vrancea să nu mai moară oameni. „Este foarte important să acordați atenție maximă acestei probleme și toate măsurile stabilite în cadrul acestei întâlniri să fie îndeplinite. Åžtiu că sunt probleme la nivel local cu bugetele, însă, începând din acest an, aceste bugete sunt în creștere și este posibil să fie alocate sumele necesare pentru punerea în aplicare a acestor măsuri”, a afirmat Nicușor Halici.
    Primarii prezenți la discuții au apreciat colaborarea pe care o au cu Secția de Drumuri Naționale și Poliția Rutieră. Ei au apreciat și promptitudinea cu care factorii de decizie de la cele două instituții răspund solicitărilor lor. Primarul comunei Urechești, Nistor Bratosin, a propus ca toate măsurile stabilite în cadrul întâlnirii de ieri, să fie puse în aplicare de o singură firmă, ca să fie un sistem unitar în toate localitățile.
De asemenea, în cadrul întâlnirii de ieri s-a stabilit ca problema siguranței  rutiere pe DN 2 să rămână în atenția prefectului, așa că în perioada următoare vor mai avea loc asemenea întâlniri pentru a vedea progresele înregistrate în acest sens.

       Scăderi la numărul accidentelor și al morților

    Șeful Poliției Rutiere Vrancea, comisarul șef Viorel Gheorghe, ne-a prezentat o situație a accidentelor produse anul trecut, dar și în ultimii ani. De asemenea, ne-a precizat și care sunt punctele în care se vor face schimbări. Astfel, potrivit șefului Poliției Rutiere Vrancea, începând cu anul 2008, numărul accidentelor produse pe drumurile naționale din Vrancea a scăzut cu 32,6%, la numărul persoanelor decedate s-a înregistrat o scădere de 27%, iar la numărul răniților grav scăderea este de 31,6%. În 2014, pe drumurile naționale s-a înregistrat o scădere cu 25% la numărul de accidente, -19% la numărul morților și -18% la cel al răniților grav. Pe DN 2 E85, anul trecut s-au produs 56 de accidente grave (-7), cu 27 de morți (-2) și 53 de răniți grav (+6).
Discuțiile de ieri, au avut loc și ca urmare a accidentelor de la Dumbrăveni, care au stârnit discuții pe internet. Potrivit comisarului șef Viorel Gheorghe, anul trecut, în interiorul comunei Dumbrăveni s-au înregistrat 3 accidente grave, soldate cu 2 morți și 2 răniți grav. Unul dintre acestea s-a produs ca urmare a neacordării de prioritate de trecere pietonilor, un altul pe fondul oboselii la volan, iar cel de-al treilea pe fondul neadaptării vitezei de deplasare.
    De menționat că, scăderea numărului accidentelor produse pe drumul european în 2014 situează Vrancea pe locul II pe țară, după Bihor.

     Unde vor fi efectuate modificări

    Potrivit comisarului șef Viorel Gheorghe, ca urmare a discuțiilor purtate ieri, s-a decis amenajarea unei treceri de pietoni la Popești, la ieșirea din localitate către Bachus. De asemenea, una dintre trecerile de pietoni de pe raza comunei Pufești va fi mutată în dreptul școlii din localitate. Totodată, o altă trecere de pietoni ar putea fi amenajată la intrarea în comuna Urechești, dinspre Focșani, mai exact în apropierea pieței de struguri.
    Șeful Poliției Rutiere ne-a mai spus că în intersecția cu drumul comunal care duce spre Coroteni ar putea fi amenajată o bandă de preselecție, care să faciliteze deplasarea. Tot în cadrul întâlnirii de ieri, s-a discutat și despre o mai bună iluminare a trecerilor de pietoni și s-a propus amplasarea unor panouri pe care să ruleze mesaje cu caracter preventiv, viteza legală de deplasare, iar șoferii să fie atenționați dacă depășesc limita de viteză.
Potrivit comisarului șef Viorel Gheorghe, din 23 decembrie anul trecut și până în prezent, pe raza județului Vrancea nu s-a mai produs niciun accident rutier grav.
 
   Peste 20 de mii de mașini tranzitează zilnic centura Focșaniului
   

    Valorile de trafic pe drumul european E 85 sunt extrem de ridicate, fiind cele mai mari din toată rețeaua de drumuri naționale din Moldova. Potrivit informațiilor primite de la șeful Secției de Drumuri Naționale Vrancea, Marian Paraschiv, la recensământul din 2010 a rezultat că Șoseaua de Centură a municipiului Focșani, în intersecția cu drumul care duce către Suraia, a fost tranzitată, zilnic, de 24 mii de vehicule, la Popești au fost înregistrate 18 mii de vehicule, la Garoafa 15 mii, iar la Haret 14 mii.
În ceea ce privește aspectele discutate la întâlnirea de ieri, Paraschiv ne-a spus că Secția de Drumuri Naționale a luat toate măsurile necesare pentru ca traficul rutier să se desfășoare în siguranță. „Am luat toate măsurile care ne-au fost la îndemână, vizavi de valorile de trafic, care sunt cele mai mari valori din toată rețeaua de drumuri naționale din Moldova. Cu privire la instituirea unei treceri de pietoni la Popești, zona Bachus, acest lucru se va întâmpla în primăvară, când vom începe lucrările de marcaje, pentru că nu pot fi executate acum”, ne-a spus Marian Paraschiv.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?