Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: Ortopedia, cea mai aglomerată secție a Spitalului Județean


Având în vedere că, în ultimele zile, peste 100 de persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Focșani după ce au alunecat pe gheața și zăpada de pe străzi, Compartimentul de Ortopedie este cel mai aglomerat din întreaga unitate. Medicii și asistentele din cadrul compartimentului muncesc la foc continuu, de câteva zile.
Ortopedul Laurențiu Taban ne-a declarat că, în ultima perioadă, numărul de urgențe s-a triplat. Cei mai mulți pacienți ajung cu fracturi de pumn, umăr, gleznă, dar sunt și pacienți care ajung cu entorse, toate acestea după ce au alunecat pe gheață și zăpadă. De asemenea, mare parte dintre intervenții chirurgicale sunt făcute de medicii ortopezi tot pacienților care au căzut pe gheață. „De când a dat înghețul, afluența a fost foarte mare. S-au triplat urgențele și numărul pacienților cu fracturi care au necesitat imobilizare. Într-un week-end aglomerat consumăm cam 500 de metri de fașă de tifon pentru pacienți. Cei mai mulți sunt pacienți care au au alunecat pe gheață și zăpadă. Ei ajung la noi cu fracturi de pumn, umăr, gleznă, dar și cu entorse. 90% din intervențiile chirurgicale reprezintă cazuri de traumă, în urma alunecării pe gheață”, spune ortopedul Taban.
Prin urmare, cele 15 paturi din cadrul compartimentului de Ortopedie sunt insuficiente. Cum pacienții cu afecțiuni ortopedice nu pot fi ținuți câte doi în pat, așa cum se întâmplă în alte secții, unii dintre au ajuns să fie „cazați” prin secția de Chirurgie. „În week-end am avut 30 de internați, așa că am apelat la paturile libere din Secția de Chirurgie Generală, pentru că noi nu mai aveam paturi disponibile, iar pacienții nu pot sta doi în pat. În acest moment avem 22 de pacienți, 15 în secție, restul în Terapie Intensivă și Chirurgie. Față de sezonul cald, secția este foarte aglomerată, poate una dintre cele mai aglomerate din spital”, a mai precizat medicul Taban.

   Sfaturile medicilor

Medicii recomandă persoanelor în vârstă să evite deplasările. Dar, în cazul în care este absolut necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea de mijloace de protecție adecvate, precum căciuli sau mănuși, dar și încălțări cu talpă aderentă. De asemenea, trebuie să se evite consumul de băuturi alcoolice. O atenție specială trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate.
Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. Medicii mai recomandă să se evite expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. În acest caz, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea unui medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?