Veterinarii vrânceni vor urgenta acțiunile din cadrul campaniei de vaccinare antirabică a câinilor din gospodăriile oamenilor. Acțiunea de vaccinare antirabică a animalelor este obligatorie pentru proprietarii de câini și este derulată până la sfârșitul lunii februarie.
Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea a explicat că acțiunea se derulează atât la animalele de companie cât și la câinii de curte după efectuarea microcipării și înregistrării acestora. Vaccinarea antirabică este importantă pentru proprietarii de câini din județ deoarece rabia (turbarea) este considerată un factor de risc în Vrancea, după ce a fost constatată în anii anteriori la animalele domestice și sălbatice. Cele mai multe cazuri au fost constatate în 2013, când au fost confirmate 11 animale bolnave de rabie. Veterinarii le recomandă proprietarilor de câini să se adreseze medicilor zonali pentru realizarea acestei operațiuni de vaccinare sau să permită accesul medicilor atunci când aceștia vin la gospodăriile persoanelor pentru realizarea vaccinării antirabice. „Au fost trimise adrese către primării, către Prefectură despre această acțiune importantă care este în derulare la nivelul județului nostru. Am discutat cu medicii concesionari, medicii zonali, de la Circumscripțiile sanitar veterinare zonale să urgenteze aceste acțiuni de vaccinare având în vedere efectele pe care le poate avea această boală asupra omului”, a afirmat directorul executiv al DSVSA, Necula Botezatu.
Vaccinarea antirabică la câini este suportată de la bugetul de stat, iar stăpânii animalelor nu vor achita decât cheltuielile cu microcipul și transportul veterinarului. Un microcip costă circa 8-10 lei și se estimează că pentru fiecare câine, proprietarul animalului trebuie să plătească 15-20 lei pentru această vaccinare antirabică obligatorie. Acest microcip rămâne însă pe viață la animale iar în anul următor, proprietarii animalelor nu vor mai achita acest serviciu. Cei care refuză vaccinarea antirabică a câinilor riscă sancțiuni foarte mari din cauza efectelor pe care le are această boală.
„Vaccinarea antirabică este obligatorie, iar cei care refuză riscă o amendă de minim cinci mii lei”, a afirmat directorul executiv al DSVSA, Necula Botezatu.
Chiar dacă nu sunt costuri foarte mari cu vaccinarea antirabică, proprietarii câinilor care au venituri reduse ar putea fi ajutați de administrațiilor locale. În alte județe din țară au existat localități în care primăriile au achitat din fonduri proprii efectuarea vaccinării antirabice în gospodăriile populației.
Rabia se transmite prin mușcătură și poate fi mortală
În Vrancea au fost constatate mai multe cazuri de rabie în ultimii ani, în special în zona de munte. Cele mai multe cazuri de rabie au fost constatate la vulpi dar au fost și la câini, pisici, lup, dihor și chiar la două vaci.
Ca și manifestări, la câine, primele simptome sunt o stare de excitație, cu furie și agresivitate. Urmează o perioadă de liniște, ca o formă de depresie, urmată de o paralizie parțială iar din gura întredeschisă a animalului se scurge o salivă filantă. Animalul are un lătrat răgușit iar în final se instalează paralizia generală.
La vulpe, un prim semn al apariției rabiei este docilitatea acesteia, respectiv schimbarea de comportament. Animalelor nu le mai este frică de oameni, devin blânde, pătrund în localități și se lasă mângâiate. Fără să fie agresive, mușcă atât animalele cât și oamenii. Vulpea este foarte sensibilă la infecția rabică iar cantitatea mare de virus eliberat prin salivă explică ușurința difuzării bolii la alte animale ca și la om.
Microciparea câinilor este obligatorie
Microciparea se realizează de medicii veterinari de liberă practică din fiecare localitate cât și de cabinetele veterinare autorizate în acest sens. Potrivit legislației române, legea 258 din 2013, deținătorii de câini trebuie să microcipeze animalele și să le înregistreze în Registrul Evidenței Câinilor cu Stăpân (RECS) până la 1 ianuarie 2015. Înregistrarea în RECS a câinilor identificați se realizează odată cu microciparea și eliberarea carnetului de sănătate, în maximum cinci zile de la implantarea microcipului.
De la 1 ianuarie 2015, deținerea de câini fără microcip este interzisă. Normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân prevăd că proprietarii câinilor au obligația să identifice, prin microcipare, și să înregistreze animalele în RECS, la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora. Fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica veridicitatea datelor înscrise în RECS prin consultarea portalului identificării și înregistrării animalelor de companie – www.rompetid.ro.
Pentru cetățenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească ce calitate are microcipul și dacă acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor, microcipul va fi schimbat.