Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Află care este valabilitatea unui bilet de trimitere sau a unei rețete prescrise de medici


Pentru a beneficia de servicii medicale gratuite, vrâncenii asigurați au nevoie de bilete de trimitere, acele formulare speciale eliberate de medicul de familie sau cel specialist. Cele mai multe dintre biletele de trimitere au o valabilitate de maximum 30 de zile de la data prescrierii, dar sunt și cazuri când valabilitatea este de 60 până la 90 de zile. În ceea ce privește rețetele medicale, valabilitatea este cuprinsă între 7 și 92 de zile, în funcție de afecțiuni.
 
Biletul de trimitere pentru investigațiile paraclinice este un formular cu regim special, unic pe țară, care se întocmește în două exemplare și are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la dată emiterii. Prin excepție, biletele de trimitere pentru efectuarea de investigații paraclinice specifice pentru afecțiunile cuprinse în unele programe naționale de sănătate, respectiv diabetul și bolile de nutriție, precum și cele pentru afecțiunile oncologice, au valabilitate de până la 90 de zile calendaristice. Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigații paraclinice specifice este de până la 60 zile calendaristice.

Vă prezentam, în continuare, care este valabilitatea biletelor de trimitere, în funcție de afecțiuni:
Astfel, biletul de trimitere pentru specialități clinice, adică pentru medicii specialiști, este formular cu regim special, unic pe țară, care se întocmește în două exemplare și are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Prin excepție, biletele de trimitere pentru specialități clinice pentru afecțiunile cuprinse în unele programe naționale de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de nutriție, precum și cele pentru afecțiunile oncologice, au valabilitate de până la 90 de zile calendaristice. Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru specialități clinice este de până la 60 zile calendaristice.
„Un exemplar rămâne la medicul care a făcut trimiterea și un exemplar este înmânat asiguratului, care îl depune la furnizorul de servicii medicale clinice. Furnizorul de servicii medicale clinice și acupunctură păstrează biletul de trimitere și îl va prezenta casei de asigurări de sănătate doar la solicitarea acesteia. Biletul de trimitere pentru specializări clinice recomandate de medicul de familie, care are evidențiat «management de caz» (n.r. consult semestrial), are o valabilitate de 90 zile calendaristice”, ne-a declarat Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea.

Pentru analize de laborator (n.r. – investigații paraclinice), biletul de trimitere are o valabilitate de 30 de zile, dar pentru bolile cronice acesta poate avea până la 90 de zile valabilitate. Mai exact, biletele de trimitere pentru pacienții care suferă de diabet sau cancer, valabilitatea biletului este de 90 de zile. Tot 90 de zile valabilitate are și biletul de trimitere pentru investigații histopatologice (n.r. -investigații de laborator ale țesuturilor) și citologice (n.r. – investigații de laborator ale celulelor), dar și biletele de trimitere pentru managementul de caz. „Biletul de trimitere pentru investigațiile paraclinice este formular cu regim special, unic pe țară, care se întocmește în două exemplare și are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Prin excepție, biletele de trimitere pentru efectuarea de investigații paraclinice specifice pentru afecțiunile cuprinse în unele programe naționale de sănătate: diabetul și bolile de nutriție, precum și cele pentru afecțiunile oncologice au valabilitate de până la 90 de zile calendaristice. Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigații paraclinice specifice este de până la 60 zile calendaristice. Biletul de trimitere pentru investigații paraclinice – examinări histopatologice și citologice are termen de valabilitate 90 de zile calendaristice având în vedere specificul recoltării și transmiterii probei/ probelor către un furnizor de servicii de anatomie patologică. Biletul de trimitere pentru investigații paraclinice recomandate de medicul de familie/ medicul de specialitate din ambulatoriu, care are evidențiat «management de caz», are o valabilitate de 90 zile calendaristice”, mai spune Iustina Papuc.

   Rețete valabile doar 48 de ore

În ceea ce privește rețetele medicale prescrise de medici, în baza cărora asigurații beneficiază de gratuitate sau compensare parțială, valabilitatea acestora este de la 7 până la 92 de zile. Astfel, valabilitatea rețetelor este de maximum 7 zile în afecțiuni acute, de până la 8 – 10 zile în afecțiuni subacute și de până la 30 – 31 de zile pentru bolnavii cu afecțiuni cronice.
Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate și cu schemă terapeutică stabilă, medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile inclusiv pentru bolnavii care sunt incluși în „Programul pentru compensarea în procent de 90% a prețului de referință al medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei pe lună”. Medicul de familie prescrie medicamente inclusiv ca o consecință a actului medical prestat de alți medici  de specialitate, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pe baza scrisorii medicale, pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor și asiguratul beneficiar al prescripției medicale. „Asigurații respectivi nu mai beneficiază de o altă prescripție medicală pentru boala cronică respectivă pentru perioada acoperită de prescripția medicală. În ceea ce privește prescripția medicală eliberată de medicii din spitale la externarea bolnavului, în urma unui episod de spitalizare continuă/spitalizare de zi, cuprinde medicația pentru maximum 30/31 de zile”, a mai spus Iustina Papuc.
În schimb, la externarea din spital, prescripția medicală pentru afecțiunile cronice este valabilă maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar în afecțiunile acute și subacute prescripția medicală este valabilă maximum 48 de ore. Prescripția medicală electronică on-line pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, pentru care medicul prescriptor are semnătură electronică extinsă, se eliberează de mai multe farmacii atât în ceea ce privește numărul cât și cantitatea din fiecare medicament. Acesta este valabilă maximum 120 zile de la data emiterii acesteia în funcție de numărul de zile pentru care s-a făcut prescrierea.

    Biletul de trimitere își pierde valabilitatea în cazul internării
 
În situația în care, din motive obiective, investigațiile nu au putut fi efectuate la momentul prezentării, furnizorul de servicii medicale paraclinice are obligația de a-l programa în perioada de valabilitate a biletului de trimitere, consemnând pe verso-ul exemplarului de bilet de trimitere data prezentării pentru programare și data programării, semnătura și ștampila furnizorului; dacă asiguratul refuză programarea, furnizorul va restitui asiguratului biletul de trimitere pentru ca acesta să se poată prezenta la alt furnizor de investigații medicale paraclinice. La momentul prezentării la furnizorul de investigații paraclinice din ambulatoriu pentru efectuarea investigațiilor, cu excepția examinărilor histopatologice și citologice, asiguratul va declara pe proprie răspundere pe verso-ul biletului de trimitere că a fost sau nu internat pe perioada de la data eliberării biletului de trimitere până la data efectuării investigațiilor.
Dacă în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigații medicale paraclinice un asigurat se internează în spital fără ca investigațiile recomandate să fie efectuate în ambulatoriu anterior internării, biletul de trimitere își pierde valabilitatea, cu excepția biletelor de trimitere pentru investigații medicale paraclinice de înaltă performanță, dacă acestea nu au fost efectuate în timpul spitalizării, cu reconfirmarea pe biletul de trimitere a necesității efectuării acestor investigații de către medicul care a făcut trimiterea.

    Când nu ai nevoie de bilet de trimitere
 
Sunt și situații în care anumite servicii medicale sunt oferite în mod gratuit și fără bilete de trimitere. Beneficiază de internare fără bilet de internare: nașterea; urgențele medico-chirurgicale; bolile cu potențial endemo-epidemic, care necesită izolare și tratament; internările bolnavilor aflați sub incidența art. 109, 110, 124 și 125 Codul penal; cazurile care au recomandare de internare într-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordată de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv; transferul intraspitalicesc în situația în care se schimbă tipul de îngrijire și transferul interspitalicesc; spitalizare de zi dacă se acordă servicii de: chimioterapie, radioterapie și administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experți constituite la nivelul CNAS; monitorizarea bolnavilor cu HIV/SIDA; administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, monitorizarea bolnavilor cu talasemie (anemie ereditară, gravă, datorită persistenței hemoglobinei fetale în sânge-n.r.).

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?