Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Judecătorul CC Toni Greblă, URMĂRIT PENAL, alături de alte opt persoane. Greblă: Ce susţin procurorii nu are legătură cu activitatea la CC


Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblă este urmărit penal pentru trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat, potrivit DNA. Greblă ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW și două rochii de la finul său, omul de afaceri Ion Bîrcină, pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia. Judecătorul CC a declarat, la ieșirea de la DNA, că faptele de care procurorii îl acuză nu au nicio legătură cu activitatea sa la CC, precizând că mai împrumuta o mașină de la Ion Bîrcină, dar „era în familie”.
    Opt persoane, printre care deputații Iulian Iancu și Lucian Åžova, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi și alte patru persoane sunt urmărite penal în dosarul judecătorului Curții Constituționale (CC) Toni Greblă, potrivit DNA.
    Despre Toni Grebă, DNA precizează că acesta este acuzat de: trafic de influență în formă continuată; două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).
    Omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Greblă și administratorul mai multor firme, este urmărit penal pentru: cumpărare de influență, în formă continuată; constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate); dare de mită.
    În dosar este cercetat și generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române -1880, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).
    Alt inculpat din cazul Greblă este Victor Dolghi, cetățean din Republica Moldova, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat (în forma aderării și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.
    În privința deputaților Iulian Iancu și Lucian Åžova, acuzația este de folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.
    Al optulea inculpat este Horia Hăhăianu, director în cadrul Transelectrica SA, care este urmărit penal pentru luare de mită și complicitate la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.
    Potrivit anchetatorilor, în mod neîntrerupt, Greblă a desfășurat activități comerciale, direct și prin interpuși, și a exercitat calitățile de asociat, respectiv administrator sau director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj și cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producția de energie electrică.
    DNA mai susține că, începând din august 2014, Toni Greblă a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetățean turc, Victor Dolghi și Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetățeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket. Cei cinci, adaugă anchetatorii, au constituit un grup infracțional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federația Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.
    Inculpații din dosar au fost joi la DNA, unii cu mandat de aducere, pentru a li aduce la cunoștință calitatea în dosar și acuzațiile. În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentul de Informații și Protecție Internă și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
    Omul de afaceri Ion Bîrcină, finul judecătorului Curții Constituționale Toni Greblă, a fost adus cu mandat la DNA și a declarat că îi dădea frecvent bani lui Greblă, pentru că „așa este între rude”, precizând: „Am atât de mulți bani că nu știu ce să fac cu ei”. Ion Bîrcină a declarat joi, la ieșirea de la DNA, că nu are afaceri cu energie, că nu s-a ocupat vreodată de exporturi și că nu a apelat la influența nașului său, susținând totodată că nu i-a dat vreodată mită „lu’ taica”.
   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?