Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO și GALERIE FOTO: Piaţa Unirii, plină cu vrâncenii care au sărbătorit Mica Unire





Câteva mii de vrânceni au participat, sâmbătă, la manifestările prilejuite de împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. La evenimente au fost prezenți miniștri, președinți de consilii județene, primari din județe vecine. La manifestări a participat și soldatul erou Florinel Enache, rănit grav în luptele din Afganistan. „România are nevoie mai mult ca oricând de stabilitate, are nevoie de pace, are nevoie de consens, are nevoie de înțelegere în așa fel încât cu toții să facem românilor o viață mai bună”, a afirmat Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea. 
Câteva mii de persoane au participat la manifestările prilejuite de împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. La evenimente au fost prezenți miniștrii Sorin Mihai Câmpeanu – Ministrul Educației și Cercetării Åžtiințifice, Liviu Marian Pop – Ministrul delegat pentru Dialog Social și Angel Tîlvăr- Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Iulian Matache, directorul în cadrul MDRAP, Vasile Carnariu. La eveniment au fost prezenți președinții consiliilor județene din Ialomița, Buzău, Galați, Brăila, Tulcea și Constanța, dar și primarii municipiilor reședință de județ din Buzău, Slobozia și Brăila. La manifestări au mai fost prezenți vicepreședintele Senatului, Cristian Dumitrescu, parlamentarii Victor Roman, Ciprian Nica, Laurențiu Å¢igăeru Roșca, Neagu Murgu. 
Manifestările au debutat cu prezentarea onorului de către Regimentul de Gardă București și intonarea imnului național al României interpretat de Paula Seling. Pe scena amplasată în Piața Unirii a avut loc un moment artistic susținut de Emy Drăgoi, Corul de Copii Pastorala, Veta Biriș și Trupa Protta. Manifestările au continuat cu un moment evocator susținut de actori de la Teatrul Național București. 
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, a declarat că unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost primul pas politic în crearea unei Românii Mari. 

„Astăzi se împlinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, primul pas politic în crearea unei Românii mari. Se cuvine să păstrăm mereu memoria înaintașilor noștri, să-i cinstim atât pe plan politic cât și național prin a fi mai buni, mai înțelepți, mai hotărâți în a face o Românie așa cum ne dorim cu toții. O Românie mai unită, o Românie mai educată, o Românie mai sănătoasă, o României mai bine administrată. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a spus Liviu Marin Pop. 

    „Pe 24 ianuarie Focșaniul devine capitala tuturor românilor”
Prefectul de Vrancea, Nicușor Halici,  a declarat că pentru vrânceni, ziua de 24 ianuarie are o semnificație în plus pentru că este data la care „Focșaniul devine capitala tuturor românilor”. „Åžirul de reforme inițiate de Cuza și venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I,  au făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Suntem datori față de iluștrii noștri înaintași să păstrăm valorile transmise prin testamentul de o valoare excepțională pe care ni l-au lăsat. Astăzi este o zi importantă pentru noi vrâncenii, pentru toți românii, pentru că ziua aceasta a reprezentat primul pas pentru înfăptuirea României Mari. Milcovul a fost secat dintr-o sorbire aici la Vrancea, Focșani, la borna de hotar dintre Moldova și Muntenia. Aici au considerat înaintașii noștri că trebuie să parafeze unul dintre cele mai importante acte ale națiunii noastre – Actul Unirii”, a spus prefectul Nicușor Halici.
    Marian Oprișan: România are nevoie de stabilitate, de pace și de consens
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a declarat că data de 24 ianuarie 2015 este  a 156-a lecție de istorie pe care o trăim împreună, „noi și cei care au creat această țară înaintea noastră”. Marian Oprișan a precizat că în acest moment, România are nevoie mai mult ca oricând de stabilitate, de pace și de consens. „Generație cu generație, împreună trăim momentul unirii. România are nevoie mai mult ca oricând de stabilitate, are nevoie de pace, are nevoie de consens, are nevoie de înțelegere în așa fel încât cu toții să facem românilor o viață mai bună. De aceea astăzi, de 24 ianuarie, spun doar atât, căci nu pot să spun mai mult față de ceea ce au spus întemeietorii acestei țări”, a declarat Marian Oprișan.  Președintele Consiliului Județean Vrancea i-a salutat pe elevii liceelor și colegiilor din Vrancea care au fost prezenți la manifestări, enumerând colegiile „Al. I. Cuza”, „Unirea”, „Mihail Kogălniceanu”, „Edmond Nicolau”, „Ion Mincu”, „Valeriu D. Cotea” din Focșani, dar și școlile postliceale din municipiu care au fost prezente la manifestări prin elevii lor. 
    Hora Unirii, dansată de vrânceni și de politicieni
După alocuțiuni, oficialitățile prezente la eveniment s-au prins în celebra Horă a Unirii alături de vrânceni, horă interpretată de Veta Biriș. Manifestările au continuat cu un exercițiu de DRIL TEAM, urmat de defilarea Gărzii de Onoare. 
Manifestările dedicate împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române s-au încheiat cu un concert de muzică populară susținut de Veta Biriș și retragerea cu torțe a militarilor din Garnizoana Focșani. Pentru cei prezenți la manifestări, oficialitățile locale au pregătit 4 mii de porții de fasole cu cârnați și vin fiert. De asemenea, participanții au primit din partea oficialităților fulare tricolore. La finalul manifestărilor, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, s-a fotografiat cu mulți dintre participanți, la solicitarea acestora.  
    Soldatul erou Florinel Enache, prezent la manifestări
La manifestări a participat și soldatul erou Florinel Enache, rănit grav în luptele din Afganistan. Acesta a fost salutat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a purtat o mică discuție cu soldatul erou. Însoțit permanent de doi militari, Florinel Enache, profund emoționat, a urmărit toate momentele care i-au avut ca protagoniști pe colegii săi, respectiv exercițiul de DRIL TEAM și defilarea Gărzii de Onoare. Florinel Enache a rămas fără picioare și fără brațul stâng, după ce a fost pur și simplu spulberat de un dispozitiv exploziv improvizat, în timpul unei misiuni de patrulare din Afganistan. Tragedia a avut loc în mai 2012. După un an de spitalizare în Statele Unite ale Americii, timp în care a fost vizitat inclusiv de cel mai puternic om al lumii, președintele SUA,  Barack Obama, militarul vrâncean  a revenit în țară. Între timp, Ministerul Apărării Naționale i-a achiziționat un scaun rulant performant, iar Florinel Enache a fost supus unei intervenții în urma căreia a primit un braț bionic. Ulterior, militarul a revenit la muncă, la Batalionul 469 Sprijin Logistic din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor Focșani.

43 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?