Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO : Ministrul Educației a promis sprijin pentru modernizarea școlilor din Vrancea


În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, ministrul Educației și Cercetării Åžtiințifice, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu a anunțat că, în județul Vrancea, dintr-un total de 512 unități de învățământ preuniversitar cu și fără personalitate juridică, 287 nu au autorizații sanitare de funcționare.
Ministrul Cîmpeanu a dat asigurări că, în perioada următoare, vor fi oferite resurse financiare pentru reabilitatea școlilor, pentru ca procentul școlilor fără autorizație sanitară de funcționare să scadă considerabil. „Am avut o întâlnire cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Vrancea și cu o parte din directorii unităților de învățământ preunivesitar. A fost prezentată sițuația învățământului preunivesitar la nivelul județului Vrancea, dar am avut și ocazia să primesc o serie de idei și să interacționez într-o manieră nemijlocită cu școlile din județul Vrancea. Am prezentat, din păcate, recordul pe care îl înregistrează județul Vrancea, fiind județul cu numărul cel mai mare de școli fără autorizație sanitară de funcționare. Din totalul de 512 unități de învățământ preuniversitar cu și fără personalitate juridică, un număr de 287 de școli nu au autorizație sanitară de funcționare. Este un procent de peste 50% al școlilor fără autorizație sanitară de funcțioare. Este cel mai mare procent de la nivel național. Din totalul de 2.522 de școli fără autorizație sanitară din țară, 287 se găsesc în Vrancea. La acest punct am declarat disponibilitatea Ministerului Educației ca prin parteneriatul cu Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației publice, în perioada imediat următoare să avem o inventariere a acestor școli, a motivelor pentru care nu au primit autorizația sanitară de funcționare și a costurilor estimate, existând, repet, disponibilitatea de acordare a resurselor financiare pentru reabilitarea școlilor viabile, în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare”, a declarat ministrul Mihai Sorin Cîmpeanu.

    Profesorii din Vrancea vor ore mai puține și elevi mai puțini într-o clasă
 
De altfel, înainte de a se întâlni cu presa, minsitrul Cîmpeanu a avut o ședință de lucru cu șefele ISJ, cu mai mulți inspectori școlari, dar și cu directori de școli din județ. În urma discuțiilor purtate cu aceștia, ministrul a aflat cu ce probleme se confruntă sistemul de învățământ vrâncean, el dând asigurări că va găsi soluții.
Principalele solicitări ale cadrelor didactice vrâncene au făcut referire la simplificarea curiculei școlare, lipsa finanțării, dar și neplata navetei. „Problemele învățământului vrâncean sunt suficient de multe și suficient de pertinente. Ele au fost centralizate și se vor afla în atenția Ministerului. În primul rând, s-a invocat necesitatea simplificării curiculei. Eu am afirmat că revizuirea curiculei continuă să fie o prioritate a Ministerului Educației, în sensul simplificării ei. Colegii noștri și-au manifestat nemulțumirea pentru faptul că simplificarea nu s-a produs la nivelul așteptat, că elevii au în continuare o programă școlară încărcată. O altă propunere a fost aceea a reducerii numărului de elevi în clase, simultan cu reducerea numărului de ore pe săptămână. Poate fi o variantă de luat în calcul. O altă propunere a fost aceea de existență a consiliului național al directorilor, sigur ar fi un lucru extraodinar de bun dacă s-ar întâmpla. S-a pus problema eliminării cadrului formal de la examenele de simulare pentru Evaluările naționale și am fost de acord cu problema ridicată, pentru că, într-adevăr, obiectivul este verificarea cunoștințelor elevului și nu o formalizare excesivă și simularea cadrului legislativ. Au fost semnalate o serie de prevederi ale legii educației naționale, care, la o primă vedere, sunt inaplicabile. A fost, de asemenea, subliniată importanța orelor de educație fizică în școli. A fost ridicată problema finanțării învățământului preuniversitar. Asupra acestor probleme, noi ne vom apleca cu multă atenție. O parte dintre probleme sunt comune cu celelalte județe. Referitor la profesorii navetiști, problema se află în atenția noastră, ține de disponibilitățile bugetare și sunt convins că vom putea identifica soluția optimă pentru asigurarea navetei colegilor cadrelor didactice”, a adăugat ministrul.

    Regulamentul nu va fi modificat
 
În ceea ce privește regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), ministrul a precizat că acesta nu va fi modificat, decât doar în condițiile în care elevii vor face un abuz din contestarea notelor. „Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar a funcționat în varianta din 2005, iar în 10 ani s-a constatat că sistemul a suferit suficient de multe schimbări încât să fie nevoie de o modificare a prevederilor. Acest regulament s-a aflat timp de 3 luni în dezbatere publică și a beneficiat de observații din partea tuturor părților implicate. Ulterior, în ultimele zile de mandat ale colegului meu Remus Pricopie, acest ROFUIP a fost adoptat prin ordin de ministru, iar eu mă găsesc acum în situația de a vă da răspunsuri. Da, apreciez că din partea elevilor am dificultăți în a înțelege criticile aduse de ei, deoarece această nouă formă a regulamentului, conform principiilor democratice, dă foarte multe drepturi elevilor. Pe de altă parte, am precizat faptul că aplicarea unora dintre prevederi, de exemplu a contestării notei de către elevi, părinți, într-o manieră nu tocmai responsabilă, poate genera blocarea întregului proces didactic. Dacă va exista un apetit pe care nu ni-l dorim, de a contesta orice notă, s-ar putea ca profesorii să-și consume cea mai mare parte a timpului pentru a soluționa aceste contestații, ceea ce nu cred că este indicat. La nivelul întregului sistem se simte nevoia completării cu unele prevederi care să completeze un statut clar al cadrului didactic, care să formuleze într-o manieră foarte clară atât drepturile, cât și obligațiile. Ce argumente aș putea avea eu, ca nou ministru al Educației, să pot promova o altă variantă de ROFUIP”, a declarat ministrul Cîmpeanu.

   Abecedare noi din semestrul II
 
Tot în cadrul conferinței de presă, ministrul Cîmpeanu a făcut declarații pe mai multe teme. În esență, ministrul a anunțat că până la începutul lunii martie vor fi livrate în sistem încă 465 de microbuze școlare, inclusiv cele adaptate pentru nevoi speciale (alături de cele 500 microbuze școlare care funcționează în prezent). De asemenea, va fi lansată licitația pentru achiziționarea unui număr de 1.016 microbuze școlare noi, iar la începutul semestrului II elevii din clasele I vor beneficia de abecedere noi, atât în format print, cât și electronic.
„În perioada imediat următoare, încă 465 de microbuze școlare vor fi distribuite în sistemul de învățământ preuniversitar, în paralel declanșându-se licitația pentru alte 1.016 microbuze școlare. Am prezentat și calendarul după care se va desfășura faza finală a procedurii de livrare a abecedarelor în școli, în așa fel încât să fie pregătite pentru prima zi a semestrului II, pe data de 9 februarie. Mai exact, în perioada 23-28 ianuarie se desfășoară activitatea de transmitere a opțiunilor profesorilor pentru una din cele șase variante disponibile. În data de 29 ianuarie, la nivelul Ministerului, prin Consiliul Național de Examinare și Evaluare se va face centralizarea acestor opțiuni, iar în data de 30 ianuarie se vor semna cele șase contracte subsecvente, în funcție de opțiunile care vor fi colectate. Urmează procesul de tipărire a acestor manuale, care va avea o durată de 4 sau 5 zile, și operațiunea de distribuție la nivelul județelor țării. Calendarul este foarte strâns, dar în data de 9 februarie, manualele de clasa I, după o întârziere nedorită de un semestru, vor fi disponibile în format electronic și în format fizic”, a declarat ministrul Cîmpeanu.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?