Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Sancțiuni dure pentru şoferii care nu transportă copiii în scaune speciale sau cu centură de siguranță


În luna februarie, vor intra în vigoare noi reglementări rutiere în ceea ce privește siguranța copiilor care sunt transportați în autovehicule, pe drumurile publice. Modificările vin după ce, în toamna lui 2014, în legislația rutieră au fost introduse noi prevederi referitoare la transportarea copiilor în vârstă de până la trei ani. Conform noilor reglementări, copiii cu o înălțime de până la 135 de centimetri pot fi transportați în autovehicule doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
    Polițiștii mai spus că minorii care au o înălțime de peste 135 de centimetri pot fi transportați în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței, sau dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
    Potrivit oamenilor legii, există și excepții. Astfel, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu dacă copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum și în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față. „Totodată, se exceptează de la obligația de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranță pe timpul transportului, copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranță. Conducătorul de autovehicul are obligația să aibă asupra sa certificatul medical, în conținutul căruia trebuie să fie menționată durata de valabilitate a acestuia. În aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul”, transmit polițiștii vrânceni.
    Oamenii legii mai adaugă că dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat și adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor și se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucțiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod și în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiții de siguranță.
    Prin excepție, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii pot fi montate inclusiv pe locul din față, prin orientarea cu fața spre direcția opusă direcției normale de deplasare a autovehiculului, numai după dezactivarea airbag-ului frontal corespunzător locului. „Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, conducătorul autovehiculului este sancționat cu 4 – 5 puncte-amendă (390 – 487,5 de lei) și 3 puncte de penalizare în cazul: nerespectării obligației de a se asigura că minorii poartă centuri de siguranță sau sunt transportați în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condițiile prevăzute de regulament și nerespectării dispozițiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță”, au adăugat polițiștii vrânceni.
    Conducătorii auto nu sunt deranjați de noile obligații și spun că nu este deloc greu să folosești centura de siguranță, chiar dacă stai pe bancheta din spate a mașinii. „După cum vedeți, scaunul pentru copiii este în mașină pentru că am un copil mic și nu merge altfel decât în scaun, iar în cel privește pe băiețelul mai mare, o să-i pun centura. Este adevărat că nu prea făceam asta până acum, dar o voi face. Decât să primesc amendă, mai bine respect legea. Poate că este mai bine așa, pentru că este mai multă siguranță. Modificările nu sunt greu de respectat și le voi respecta”, ne-a spus un conducător auto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?