Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Sute de persoane se află sub supravegherea consilierilor de probațiune


Serviciul de Probațiune Vrancea și-a centralizat, zilele trecute, datele statistice referitoare la activitatea desfășurată în anul 2014. Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții Serviciului de Probațiune Vrancea, instituția și-a derulat activitatea în anul 2014 cu 8 persoane (7 consilieri de probațiune și șeful serviciului, al noulea membru al echipei fiind în concediu de îngrijire și creștere a copilului în vârstă de până la doi ani). 
Consilierii de probațiune au întocmit în anul 2014 un număr de 78 referate de evaluare pentru inculpați minori și 13 rapoarte de evaluare pentru inculpații majori. Față de anul 2013, numărul referatelor de evaluare întocmite a scăzut, în sensul că au fost mai puține solicitări de întocmire din partea parchetelor și instanțelor de judecată. „Acest aspect ar putea fi interpretat ca o scădere a infracționalității la nivelul Județului Vrancea în cazul minorilor, pentru care solicitarea referatului de evaluare de către organele judiciare este obligatorie”, se arată în raportul de bilanț al Serviciului de Probațiune Vrancea.
    În ceea ce privește activitatea de supraveghere a minorilor și persoanelor condamnate menținute în stare de libertate, pe parcursul anului 2014, în evidența Serviciului de Probațiune s-a înregistrat cea mai mare creștere a cazurilor de supraveghere de la înființare, în 2001. Astfel, dacă în anii 2011, 2012 și 2013 au intrat în supraveghere un număr de 117, 107, respectiv 142 de persoane, în anul 2014, numărul acestora a fost de 251. Astfel, la sfârșitul anului 2014, Serviciul de Probațiune Vrancea avea în supraveghere 484 de persoane, ceea ce înseamnă supravegherea a peste 60 de persoane de fiecare consilier în parte. „Creșterea semnificativă a cazurilor de supraveghere se explică prin intrarea în vigoare la 1 februarie 2014 a Noului Cod penal, a Legii nr. 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului național de probațiune și a Legii nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Prin prevederile noilor legi se acordă mai multă atenție modului de executare a hotărârilor instanțelor de judecată, în cazul minorilor care au săvârșit infracțiuni prin măsurile educative neprivative de libertate și în cazul majorilor prin amânarea aplicării pedepsei sau suspendării executării pedepsei sub supraveghere”, explică reprezentanții Serviciului de Probațiune.
    În ceea ce privește activitatea de asistență și consiliere, anul trecut, 11 persoane au participat la Programul de consiliere individuală „Unul la Unu”, iar 13 persoane majore au participat la Programul de consiliere de grup „Dezvoltarea abilităților sociale la majori”. Alături de serviciile mai sus menționate, persoanele aflate în supraveghere au beneficiat și de alte tipuri de intervenție, constând în susținerea în vederea obținerii unor drepturi legale sau soluționarea unor nevoi (dobândirea unei calificări profesionale și/sau angajarea cu contract de muncă). În acest sens, consilierii de probațiune au colaborat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională Vrancea, primării din județul Vrancea și societăți comerciale. Atenție s-a acordat și reintegrării sociale a persoanelor condamnate aflate în stare de detenție în Penitenciarul Focșani, astfel că, în anul 2014, un număr de 23 persoane, organizate în două grupuri de lucru, au urmat programul de consiliere „Reducerea riscului de recidivă după închisoare”.
    „În anul 2015, atât pentru Serviciul de Probațiune Vrancea cât și pentru întreg sistemul de probațiune din România, o adevărată provocare o va constitui continuarea aplicării și implementării noii legislații în materie penală, care a debutat la 1 februarie 2014, dar și consolidarea progresului instituțional și interinstituțional realizat, raportat la problematica reintegrării sociale a persoanelor condamnate și identificării de noi arii de îmbunătățire a reintegrării”, se mai arată în raportul de bilanț al instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?