Pentru a preveni violența, profesorii de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani au decis să caute soluții în vederea protejării elevilor în incinta și vecinătatea unității școlare. Astfel, în perioada 18-27 ianuarie, consilierul școlar Luminița Camelia Alban, împreună cu elevi ai claselor a VI-a și diriginta Petronela Alexandru, ai clasei a XI-a A și diriginta Ioana Paizan și ai clasei XII-a A cu dirigintele Florin Roșu au organizat o campanie antiviolență, intitulată „Împreună împotriva violenței”.
Directoarea liceului, profesoara Lauriana Ailincuței, împreună cu directorul adjunct Marius Măciucă, s-au implicat personal, împreună cu reprezentanții asociației de părinți, precum și cu cei ai comisiei antiviolență, în găsirea de soluții și posibilități de protejare și asigurare a securității elevilor pe toată perioada cursurilor. Printre acestea se numără: purtarea uniformei ca modalitate de identificare a persoanelor străine din incinta scolii, purtarea însemnelor distinctive-legitimația, restricționarea intrărilor/ ieșirilor nemotivate în și din școală.
Totodată, s-au avut în vedere paza și protecția, asigurate printr-o mai mare vigilență a întregului personal, dar mai ales a profesorilor de serviciu. „Violența a căpătat forme tot mai subtile în societatea românească și, odată cu modificările legislative și pedepsirea tot mai drastică a actelor de violență fizică, observăm că atitudinile agresive nu doar au crescut în intensitate, dar se manifestă o tot mai mare incidență a altor forme de violență, precum abuzul emoțional, violența verbală (amenințări, calomnii, injurii, ton ridicat etc.). Cum școala este o parte componentă a societății, constatăm pe zi ce trece că aceste fenomene cu caracter agresiv, violent se manifestă tot mai mult și în incinta unităților școlare sau în perimetrul acestora, la nivelul întregii țări”, se arată într-un comunicat de presă trimis de reprezentanții Liceului Pedagogic.
Elevii au făcut postere cu mesaje antiviolență
În perioada 18-27 ianuarie, au avut loc seminarii, work-shop-uri, un concurs de postere cu mesaje antiviolență, au fost realizate și distribuite flyere și brățări cu mesaje antiviolență. De asemenea, s-au inscripționat tricouri cu mesajul „Lovește-mă cu un zâmbet”, realizate de elevele Cristiana Chiriță și Anca Aftim, din clasa a XI-a A. S-au realizat colaje cu aceeași tematică: „Violența naște violență”, „Educația este un vaccin contra violenței!”, „Antiviolența înseamnă iubire!”, „Violența este arma celor slabi” etc.
Mai mult, au avut loc dezbateri cu tema „Rolul factorilor educaționali, ai modelelor parentale, mass-media, internet, PC în formarea personalității armonice sau dizarmonice a elevilor”, focus-grupuri cu elevi, polițiști etc. Invitați speciali au fost reprezentați ai Poliției de Proximitate: Gabi Tănase, agent principal la Poliția Municipiului Focșani, Crina Silvia Toader – inspector. În încheiere s-a realizat un afiș „Conturul palmelor care nu vor lovi niciodată!”, unde apar semnăturile participanților.
Campania continuă și în semestrul II
Această campanie se va derula și în semestrul al II-lea prin acordarea de sprijin și consiliere, îndrumarea familiilor care se confruntă cu probleme conflictuale spre serviciile de specialitate. Vor fi avute în vedere ca activități pentru viitor: consilierea individuală și în grup, dezbateri, work-shop-uri, studii de caz în scopul prevenției atitudinilor violente sau intolerante, medierea și managementul conflictelor, lectorate cu părinții, prin abordarea concretă a unor studii de caz, rolul și importanța implicării adulților în formarea personalității copiilor, asistența individualizată pentru elevii implicați (autori sau victime) în cazuri de violență.