Fermierii vrânceni trebuie să respecte noi reguli începând cu acest an dacă vor să obțină ajutoarele financiare europene acordate pentru agricultură. În perioada 2015- 2020, au fost stabilite șapte categorii de plăți directe care se acordă ca mecanisme de susținere a producătorilor agricoli. Au fost stabilite: Schema de plată unică pe suprafață (SAPS); ajutorul național tranzitoriu (ANT); plata redistributivă; plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire); plata pentru tinerii fermieri; schema de sprijin cuplat și schema simplificată pentru micii fermieri.
Reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)Vrancea au arătat că începând cu acest an, toate schemele de sprijin financiar direct vor fi acordate doar fermierilor activi, persoane fizice sau juridice (grupuri de persoane fizice sau juridice) care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploatația și care desfășoară, în cadrul exploatației lor, o activitate agricolă. Regulile de stabilire a fermierilor activi sunt prevăzute într-un proiect de act normativ al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Potrivit MADR, activitate agricolă înseamnă cultivarea terenului și creșterea animalelor, menținerea suprafeței agricole în condiții adecvate pentru pășunat sau cultivare sau efectuarea de activități minime pe suprafețele agricole menținute într-o stare adecvată pentru pășunat sau cultivare.
Cei mai afectați de noile reguli sunt firmele care dețin suprafețe mari de teren pe care nu le lucrează. Conform proiectului de ordin elaborat de MADR, fermierii care, în anul anterior de plată, au primit plăți directe mai mici de 5.000 euro și care desfășoară cel puțin o activitate agricolă minimă în cadrul exploatației, sunt considerați fermieri activi și pot beneficia de plăți directe.
Restricții pentru marii proprietari de terenuri
Reprezentanții APIA au arătat că fermierii care în anul anterior de plată au beneficiat de plăți directe de peste 5.000 euro trebuie să fie înregistrați la Oficiul Național al Registrului Comerțului sau să dețină actul normativ de înființare, din care să reiasă activitatea agricolă. Adică un fermier care deține 45 hectare de teren nu va putea obține subvențiile din agricultură dacă nu se înregistrează la Registrul Comerțului cel puțin ca persoană fizică autorizată. Sunt eliminate astfel cazurile în care suprafețe mari de teren achiziționate de agențiile imobiliare sau diverse alte societăți erau folosite pentru obținerea subvențiilor din agricultură. Pentru a beneficia de plăți directe și în perioada 2015-2020, marii proprietari de terenuri trebuie să ateste cel puțin calitatea de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, sau întreprinderi familiale conform OUG 44/2008, cu modificările și completările ulterioare. A mai fost propusă excluderea de la plată a unor firmelor/companiilor de construcții, Regia Națională a Pădurilor, administratori de păduri private, penitenciare, a UAT-urilor (comune, municipii, orașe, județe). Prin excepție, fermierii care se înregistrează la Oficiul Național al Registrului Comerțului în anul depunerii cererii unice de plată și care prezintă documente din care reiese că au activitate agricolă, nu trebuie să prezinte dovezile verificabile. Obligația de depunere a dovezilor verificabile decurge din al doilea an în care fermierul depune cerere unică de plată la APIA.
Potrivit proiectului MADR, beneficiarii plăților directe sunt fermierii activi persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de proprietari, arendași, concesionari, asociați administratori în cadrul asociațiilor în participațiune sau locatari. „Arendatorul, concedentul și/sau locatorul nu beneficiază de plăți directe pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) și/sau închiriat(e)”, au explicat reprezentanții APIA.
Peste 26 mii de fermieri vrânceni primesc subvenții
Conducerea APIA Vrancea precizează că, din 20 ianuarie, au început plățile pentru diferența de 20 euro/hectar din schema unică pe suprafață aferentă anului 2014. În perioada următoare vor intra în conturile fermierilor și ajutoarele naționale tranzitorii de aproape 20 euro/hectar. Reamintim că, în octombrie-noiembrie 2014, APIA a plătit 69 euro/hectar, adică avansul la subvenția pe suprafață, către 24957 fermieri. De asemenea, se acordă ajutoare naționale tranzitorii specifice, decuplate de producție, pentru in și cânepă pentru fibră, hamei, tutun sau sfeclă de zahăr. Suprafața pentru care se acordă ajutoarele financiare este de 164686,8 hectare, aferentă unui număr de 26270 solicitanți. Sumele totale necesare aplicării schemei de ajutoare naționale tranzitorii în sectorul vegetal reprezintă contribuția publică de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe anul 2015.