Fie că ești la regim sau ești adepta alimentației sănătoase în general, ai aflat deja că legumele și fructele sunt ingredientele pentru o sănătate de fier și o siluetă armonioasă. Dar ți-ai pus problema vreodată că felul în care le consumi ar putea să fie greșit? Iată cinci alimente (printre care și o băutură) pe care le mănânci (sau bei) în mod incorect.
Căpșunile
Greșeala: le tai înainte să le consumi
Metoda corectă: mănâncă-le întregi
Căpșunile întregi au cu până la 12% mai multă vitamina C decât fructele tăiate, se arată într-un studiu din 2011. Åi asta deoarece vitamina C se pierde în momentul în care este expusă luminii și oxigenului. Pentru un mega boost de vitamina C, păstrează căpșunile întregi la frigider și consumă-le ca atare.
Broccoli
Greșeala: fierbi sau înăbuși
Metoda corectă: fierte la aburi
De ce este fierberea la aburi metoda ideală? Pentru că ajută la păstrarea substanțelor care au proprietăți anticancerigene din legume. Acest lucru se aplică în special pentru broccoli și conopidă, care beneficiază de prezența unei enzime numită mirosinază, care se pierde dacă legumele sunt fierte.
Vinul
Greșeala: lași sticla fără dop (peste 12 ore) înainte să bei
Metoda corectă: bea imediat după deschiderea sticlei
Lăsat descoperit o perioadă de peste 12 ore, vinul roșu își pierde proprietățile prin deteriorarea acizilor organici și a polifenolilor, care au beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi creșterea nivelului de testosteron (domnii știu care-i treaba cu vinul roșu și dorința), menținerea unui flux sanguin normal, contribuind astfel la sănătatea inimii, și ameliorarea simptomelor depresiei.
Alimentele congelate
Greșeala: le eviți la cumpărături
Metoda corectă: pune-le în coșul de cumpărături mai des
Majoritatea oamenilor cred că alimentele congelate sunt lipsite de vitamine, însă această concepție este complet greșită. Specialiștii au descoperit că majoritatea legumelor și fructelor congelate au, de fapt, o cantitate mai mare de antioxidanți, inclusiv polifenoli, vitamina C și betacaroten decât cele proaspete.
Åi asta deoarece majoritatea așa-ziselor legume proaspete ajung să zacă pe tarabe ore bune sau chiar zile, pierzându-se astfel numeroși nutrienți. În schimb, legumele congelate își păstrează foarte bine aceste substanțe benefice deoarece sunt ambalate la scurt timp și congelate rapid, astfel încât vitaminele și mineralele sunt păstrate până în momentul folosirii lor.
Roșiile
Greșeala: le mănânci crude
Metoda corectă: la grătar
Roșiile sunt recunoscute pentru efectul lor de reducere a riscului de atac cerebral, cancer de prostată și pentru protejarea creierului. Însă nu trebuie consumate crude ci gătite la grătar, astfel încât licopenul, substanța chimică ce crește numărul de antioxidanți, să fie păstrată în legume.
Un studiu interesant publicat în British Journal of Nutrition arată că adepții hranei raw, deci cei care nu gătesc mâncare, la modul că nu folosesc focul, au cele mai scăzute niveluri de licopen în organism. Poți găti roșiile fripte pe grătar sau aruncă-le într-o tigaie în care ai turnat câteva picături de ulei de măsline.
ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL