Astăzi este ultima zi în care mai proprietarii de câini mai pot face gratuit vaccinarea antirabică a animalelor. Acțiunea de vaccinare antirabică a animalelor este obligatorie pentru proprietarii de câini și este derulată în perioada noiembrie – februarie. O primă estimare a conducerii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea arată că în județ au fost înregistrați circa 25 mii de câini. Sunt localități în care acțiunea a fost finalizată, iar veterinarii au contabilizat toții câinii. Sunt și comune unde lucrurile merg mai greu. Cele mai multe probleme sunt în special în comunitățile de romi, recunoscute pentru gradul mare de sărăcie, unde cresc multe animale, ce sunt dificil de inventariat și vaccinat antirabic.
Directorul executiv al DSVSA, Necula Botezatu, a explicat că vaccinarea antirabică se derulează atât la animalele de companie cât și la câinii de curte, după efectuarea microcipării și înregistrării acestora. Vaccinarea antirabică este importantă pentru proprietarii de câini din județ deoarece rabia (turbarea) este considerată un factor de risc în Vrancea, după ce a fost diagnosticată în anii anteriori la animalele domestice și sălbatice. Cele mai multe cazuri au fost constatate în 2013, când au fost confirmate 11 animale bolnave de rabie. „Am discutat cu medicii concesionari, medicii zonali, de la Circumscripțiile sanitar veterinare zonale să urgenteze aceste acțiuni de vaccinare, având în vedere efectele pe care le poate avea această boală asupra omului. Sunt localități unde acțiunea a fost finalizată, dar mai avem și localități cu un procent mai mic”, a afirmat directorul executiv al DSVSA, Necula Botezatu.
Până la finalul lunii februarie, vaccinarea antirabică la câini este suportată de la bugetul de stat, iar stăpânii animalelor nu vor achita decât cheltuielile cu microcipul și transportul veterinarului. Un microcip costă circa 8-10 lei și se estimează că pentru fiecare câine, proprietarul animalului trebuie să plătească 15-20 lei pentru această vaccinare antirabică obligatorie. Acest microcip rămâne însă pe viață la animale, iar în anul următor, proprietarii animalelor nu vor mai achita acest serviciu. Cei care refuză vaccinarea antirabică a câinilor riscă sancțiuni foarte mari din cauza efectelor pe care le are această boală. De asemenea, cei care nu își vaccinează animalul în perioada când acțiunea este gratuită, vor trebui să plătească mult mai mult de la 1 martie. În loc de 15 lei, proprietarii vor plăti 50-60 lei, funcție de tarifele medicilor veterinari.
Microciparea câinilor este obligatorie. Microciparea se realizează de medicii veterinari de liberă practică din fiecare localitate și de cabinetele veterinare autorizate în acest sens. De la 1 ianuarie 2015, deținerea de câini fără microcip este interzisă.