Un campion olimpic atipic pentru sportul românesc, trăgătorul focșănean Alin Moldoveanu acceptă cu greu să ofere interviuri, iar când este de acord să vorbească, se strecoară cu dibăcie printre întrebări și își cântărește cu atenție fiecare cuvânt. „Vreau să rămân un necunoscut. Nu cred că lumea este interesată de mine, de viața mea”, spune el, ca o scuză.
Aflat în București unde își împarte timpul între cursurile de specialitate pe care le urmează și antrenamentele pentru Campionatul European care va debuta pe 2 martie, Alin a acceptat să răspundă la câteva întrebări.
Rep: Alin, pentru Jocurile Olimpice de la Londra ai fost primul sportiv calificat. Cum stai cu calificarea pentru Rio?
Moldoveanu: Particip la concursuri și în funcție de locul pe care îl termin mă pot califica la Rio. Urmează Campionatul European la Arnhem, în Olanda, unde merg cu obiectivul de a intra în locurile 1-8, adică intrarea în finală. Întotdeauna îmi propun intrarea în primii 8, după care pot vorbi că mă gândesc la o medalie. Niciodată nu poți spune, să pleci de aici, că gata, iau aur sau argint, totul se decide în ziua concursului. Trebuie să fii realist, obiectiv, să îți propui lucruri realizabile.
Rep: Ai început sezonul competițional la Arad. Cât contează un concurs bun pentru tine?
Moldoveanu: În tir nu există certitudini. La Arad a fost un concurs de pregătire și e irelevant rezultatul. Dacă am tras bine la un concurs, nu înseamnă că la următorul va fi la fel. A fost un rezultat de finală atunci, dar care nu înseamnă nimic, a fost doar un concurs conform etapei de pregătire. Nu pot să ofer niște certitudini…
Rep: Dar tragerile bune te motivează pentru concursul următor?
Moldoveanu: Fiecare concurs trebuie să te motiveze, totul depinde de concentrare, de ziua pe care o prinzi, prea puțin contează ce și cum ai tras la concursul anterior.
Rep: Cum te poți califica la Rio? Care sunt criteriile?
Moldoveanu: Calificarea se va face în funcție de rezultatele obținute la Cupele Mondiale, sunt patru concursuri, și primii trei sportivi obțin calificarea, iar dacă la următorul concurs primii trei sunt deja calificați se iau următorii trei și tot așa. Apoi mai sunt și Jocurile Europei de la Baku, unde doar cel care va ieși campion obține calificarea.
Rep: Jocurile Europei sunt un concurs nou în calendarul competițional. Cât de mult te va ajuta în pregătire?
Moldoveanu: Va fi un concurs obișnuit, nu-mi fac planuri de acum. Important este că sunt calificat, o calificarea obținută pe baza rezultatelor de anul trecut, primii 28 de sportivi din clasamentul european au dreptul de a participa acolo.
Rep: Obiectiv?
Moldoveanu: Obiectivul cel mai important anul acesta este calificarea la Jocurile Olimpice. Important este să mă calific la oricare din aceste etape și să ajung la Rio, atât.
Rep: În acest debut de an te-ai pregătit în toată țara…
Moldoveanu: Da, am fost cu pregătirea la București, Focșani, Arad, Oradea, este greu să te miști așa, pentru tot, dar nu ai ce face. Unde e concurs, acolo faci și pregătirea, trebuie să ne adaptăm la toate schimbările.
Rep: Cât timp mai ai pentru familie?
Moldoveanu: Puțin. Sunt pe drumuri, la concursuri, în pregătire, dar sunt lucruri pe care mi le asum.
Rep: Alin, ai fost puțin mediatizat. Nu te deranjează acest lucru?
Moldoveanu: Nu. Nu-mi place să dau interviuri, vreau să rămân un necunoscut, să vorbească doar performanțele mele. Nu cred că cineva ar fi interesat de mine, de viața mea. Sunt mulțumit așa cum sunt acum.
Rep: Ai avut vreun moment mai greu după Londra?
Moldoveanu: Nu pentru că îmi place să trag, să practic acest sport. Fac totul din pasiune, nu e nicio obligație ca să îmi fie greu, iar momentele grele de cele mai multe ori ni le facem singuri.