Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

ENET, reclamat că OPREŞTE APA CALDĂ în timpul nopţii


În multe blocuri din Focșani, cu apartamente racordate la ENET, pe țeava de apă caldă curge mai întâi apă rece. Pentru mult timp. Asta se întâmplă și în cartierul Sud, unde modernizarea a dus la recircularea apei calde. Dar nu pentru totdeauna, după cum precizează un cititor. Acesta reclamă faptul că ENET ar opri apa caldă pe timpul nopții. „În legătură cu recircularea apei calde, pot spune că cei de la ENET au început să oprească apa caldă noaptea, iar dimineața – eu care stau în Sud, unde s-au cheltuit mari sume de bani pentru a face recircularea apei – stau și astept să vină caldă, dar de fapt curge rece pe țeava de apă caldă mult timp. Numai la noi la români se poate întâmpla asta. De ce s-au mai cheltuit atâția bani directore de ENET, dacă recircularea nu produce efect, că nu vrei tu???”, comentează un cititor.
    Pe de altă parte, focșănenii care au fost de acord ca vecinii să se debranșeze de la ENET și să își monteze centrale de apartament, plătesc facturi mai mari la căldură și la apa caldă. Explicația acestui fenomen nu este complicată și „este normală”, după cum spune administratorul unei asociații de proprietari din municipiu. ENET folosește aceeași cantitate de gaze naturale pentru a produce agent termic iar cu cât numărul de abonați este mai mic, cu atât cresc și facturile. Adică abonații rămași la ENET plătesc, în fapt, și pentru cei care s-au debranșat. Situația este mai critică în cazul furnizării de apă caldă. La acest moment, în Focșani mai sunt circa trei mii de apartamente unde ENET furnizează apă caldă. Această situație afectează atât cetățenii cât și pe cei de la ENET. În primul rând, cetățenii. Să luăm exemplul unei scări de bloc reabilitate din cartierul Sud. „În blocul meu, mai sunt câteva persoane racordate la ENET. Ceilalți fie au centrală termică, fie sunt plecați și nu folosesc apa caldă. Pe tronsonul meu suntem singurul apartament racordat la ENET care folosește apa caldă. Iar dimineața trebuie să aștept câteva minute până când apa de la robinet se încălzește, chiar dacă am recircularea apei calde la bloc”, ne-a declarat o focșăneancă ce locuiește în cartierul Sud.
    Cei de la ENET consideră că situația este normală atunci când un client este primul care folosește apa caldă într-un bloc, chiar și în condițiile realizării recirculării apei calde, deoarece aceasta se face pe rețeaua de la ENET și nu în interiorul blocului. Iar întârzierea la apa caldă poate fi cauzată de mai mulți factori, precum debranșările efectuate în ultimii ani, absența locatarilor din apartamente, factori care duc la lipsa unui consum constant de apă caldă.
    Chiar dacă unii focșăneni au reclamat oprirea furnizării apei calde în perioada nopții, cei de la ENET spun că nu este adevărat acest lucru. „Noi nu am oprit furnizarea apei calde în perioada nopții. Dacă este o reclamație din partea consumatorilor trebuie să știm zona în care locuiește reclamantul, pentru a verifica la punctul termic respectiv dacă au fost probleme în furnizarea apei calde”, a precizat purtătorul de cuvânt al ENET, Cristina Gavrilă. Cei de la ENET au început totuși să verifice dacă au fost probleme la furnizarea apei calde în ultima perioadă în zona Sud.
    În ianuarie anul trecut, directorul Manole Merchea a propus, iar Consiliul de Administrație al ENET a aprobat ca focșănenii care sunt abonați la SC ENET SA să nu mai aibă apă caldă toată ziua. Începând cu data de 15 ianuarie, apa caldă ar fi urmat să fie furnizată după un program de 12 ore zilnic, șase ore dimineața, în intervalul orar 4.00 – 10.00 și șase ore seara, între orele 16.00-22.00, în zilele lucrătoare. Sâmbăta, duminica și în zilele de sărbători legale, când este un consum mai mare, apa caldă urma să fie furnizată între orele 6.00 – 23.00. Decizia nu a primit însă avizul Consiliului Local Focșani, căruia i se subordonează ENET, și nici aprobarea primarului Decebal Bacinschi, așa că nu a mai fost pusă în practică. Nu oficial, în orice caz.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?