George David, patronul restaurantului Davidâs și al bazei sportive Dagemar a fost arestat în urmă cu aproximativ o lună de magistrații Curții de Apel București, măsura fiind dispusă în urma contestației făcute de procurori împotriva deciziei magistraților Tribunalului București de a-l cerceta în stare de libertate. La aproximativ o lună de la dispunea măsurii, magistrații Curții de Apel București au pus la dispoziția presei și motivarea arestării.
Astfel, conform motivării „în perioada 2010-2014, în calitate de administrator de drept al SC Dagemar Distribution SRL, a înregistrat, în documentele financiar-contabile și în documentele justificative fiscale, operațiuni nereale, de achiziții de bunuri (obiecte folosite în alimentația publică, precum oale, linguri, căni; servicii de curățare șantier; servicii de construcții în cadrul unui complex imobiliar) de pe teritoriul național, de la societăți comerciale cu comportament de tip „fantomă”, controlate de același grup de persoane, în acest fel sustrăgându-se de la plata TVA, aferentă achizițiilor nereale, în cuantum de 3.918.551,28 lei și a impozitului pe profit, aferent cheltuielilor nereale, în cuantum de 2.612.367,52 lei, iar, în scopul disimulării provenienței, circuitului și proprietății asupra sumelor de bani, în cuantum total de 7.583.765 lei, obținute din aceste activități ilicite, ele au fost transferate, prin mai multe circuite fiscale frauduloase (care au presupus transferuri succesive, prin societăți cu comportament de tip „fantomă”), până la retragerea lor, în numerar, din societățile cu același tip de comportament, care au închis circuitele financiare”, se arată în motivarea judecătorilor.
Evaziune fiscală și spălare de bani în formă continuată, de peste 1,4 milioane euro
În același document se mai precizează că activitatea infracțională s-ar fi derulat în mod constant până în anul 2014 și că în cursul anului 2010, David ar fi înregistrat, în evidențele contabile și în documentele justificative ale SC Dagemar Distribution SRL, achiziții nereale, în cuantum de 677.186 lei, de la SC Optima Construct Design SRL. Apoi, în cursul anului 2011, David ar fi înregistrat în evidențele contabile și în documentele justificative ale aceleiași firme, achiziții nereale, în cuantum de 892.767 lei, de la SC Madras Soft Design SRL, achiziții nereale, în cuantum de 3.230.158 lei, de la SC Tecnotrans Total Dinamic SRL și achiziții nereale, în cuantum de 356.681 lei, de la SC Patras Divers SRL.
Tot în motivarea instanței se mai precizează că în 2012 inculpatul ar fi înregistrat, în evidențele contabile și în documentele justificative ale Dagemar, alte achiziții nereale, în cuantum de 1.022.240 lei, de la SC Edilitare Procorint SRL, achiziții nereale, în cuantum de 1.009.918 lei, de la SC Solarino Edilitar Construct SRL și achiziții nereale, în cuantum de 792.217 lei, de la SC Olimpia Bitum Construct SRL. Suma achizițiilor nereale din anul 2013 a fost ceva mai mică, după cum se arată în motivare. „In cursul anului 2013, inculpatul a înregistrat, în evidențele contabile și în documentele justificative ale SC Dagemar Distribution SRL, achiziții nereale, în cuantum de 580.076 lei, de la SC Solarino Edilitar Construct SRL, achiziții nereale, în cuantum de 480.619 lei, de la SC Ulmeni Arhidesign SRL și achiziții nereale, în cuantum de 170.419 lei, de la SC Dalia Top Euroconstruct SRL. In cursul anului 2014, inculpatul a înregistrat, în evidențele contabile și în documentele justificative ale SC Dagemar Distribution SRL, achiziții nereale, în cuantum de 3.131.042 lei, de la SC Koryo Universal Trading SRL, achiziții nereale, în cuantum de 2.288.974 lei, de la SC Dalia Top Euroconstruct SRL și achiziții nereale, în cuantum de 1.695.000 lei, de la SC Ulmeni Arhidesign SRL”.
În același document se mai precizează că în perioada 2010-2013, în scopul retragerii sumelor în numerar de către societățile de pe circuitul financiar și al sustragerii acestor sume din circuitul civil licit, inculpatul ar fi transferat, din conturile Dagemar, suma totală de 7.583.765 lei, provenită din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, către opt societăți, iar, din conturile acestora, sumele de bani au fost retrase în numerar sau au fost transferate ulterior, pe lanțuri de societăți de tranzit și societăți cu comportament de tip „fantomă”, de unde au fost retrase în numerar, astfel fiind disimulate proveniența, circuitul și proprietarul real al banilor.
Åapte percheziții în Vrancea
În prima zi a lunii februarie, numai în Vrancea au fost efectuate șapte percheziții. În total au fost efectuate 146 de percheziții în București și 11 județe, între care și Vrancea, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de aproximativ 30 milioane de euro, reprezentând TVA și impozit pe profit. Anchetatorii au precizat la momentul efectuării perchezițiilor că din cercetări a reieșit că „în perioada 2011-2014, reprezentanții a peste 200 de societăți comerciale ar fi creat circuite fictive pentru eludarea taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat. De asemenea, prin intermediul societăților implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obținuți ar fi fost reintroduși în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiștilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală și este de aproximativ 30.000.000deeuro”.
De asemenea, în comunicatul de presă trimis la momentul respectiv de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București se arată că, în dosar, era începută urmărirea penală față de peste 150 de persoane fizice și juridice. „În cursul lunii ianuarie 2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a început urmărirea penală față de 50 de persoane fizice și 116 persoane juridice suspectate de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor. Din datele și probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că suspecții au inițiat, derulat și participat la circuite evazioniste și de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false și înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale transferând sume importante în contul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retrași în totalitate în numerar”, se arăta în informarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
La momentul efectuării perchezițiilor, George David a negat că ar avea vreo legătură cu verificările, deși în fața proprietăților sale au staționat, pe data de 1 februarie, timp de câteva ore, mai multe mașini de poliție. Apoi, el a fost dus la București pentru audieri, fiind reținut pentru 24 de ore, după care a fost prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, propunere care a fost respinsă la fond. În apel însă, mandatul de arestare a fost emis, iar George David a fost dus în arest.
Motivarea judecătorilor AICI.