Procurorii DIICOT a propus la arestare șase persoane, între care și Vasile Bogdan, însă doar pentru una dintre acestea a fost admisă măsura. Pentru o alta a fost luată măsura arestului la domiciliu, iar în cazul celorlalți patru inculpați, între care și Vasile Bogdan, a fost luată măsura controlului judiciar. Contestația se va judeca la Curtea de Apel Iași.
Omul de afaceri Vasile Bogdan, patronul Hotelului Unirea din Focșani, a fost reținut de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui, vineri seara el fiind pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Anterior reținerii, la hotel Unirea au fost făcute percheziții, în timpul cărora s-au ridicat sume de bani, dar și bunuri. În Vrancea au fost efectuate șase percheziții: trei dintre acestea la Focșani, respectiv la locuința, hotelul și sediul unei societăți aparținând lui Vasile Bogdan, două la Gugești, la locuința și sediul unei societăți aparținând lui Ion Diniță, și o a șasea percheziție la Adjud, la punctul de lucru al unei societăți din Bacău.
Procurorii DIICOT au transmis la momentul declanșării acțiunii că „în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015, liderii grupării înființau societăți pe numele lor sau identificau persoane cu posibilități financiare reduse și care, în schimbul unor sume modice de bani, înființau sau preluau societăți comerciale. Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă, care erau folosite în activitatea infracțională pentru emiterea documentelor financiar – contabile ce nu aveau la bază tranzacții reale, erau identificați clienții, (administratori de societăți comerciale) care, pentru a plăti către bugetul de stat taxe și impozite cu mult reduse decât cele reale conform tranzacțiilor desfășurate, intenționau să intre în posesia facturilor fiscale fictive, pe care apoi urmau să le înregistreze în contabilitate. Totodată, beneficiarii facturilor fiscale fictive intenționau să-și însușească din conturile societăților pe care le administrau sume de bani, fapt pentru care îi contactau pe liderii grupării pentru a le emite documente financiar contabile care să ateste o achiziție nereală de bunuri, produse, servicii, etc. În baza acestor documente fictive, se virau în conturile bancare deschise în numele societăților controlate de liderii grupării sumele de bani înscrise pe facturile fiscale, ulterior beneficiarii reali intrând în posesia acestor sume în numerar, plătind un comision (10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă), către suspecții ce controlau firmele fantomă. Valoarea prejudiciului constatat este în sumă de 8.500.000 lei”.