Peste 300 de vrânceni sunt datori la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), după ce au efectuat analize medicale la laboratoarele cu care instituția se află în contract. Corpul de control al CAS a constatat că aceste persoane figurau internate în spital în momentul în care și-au făcut analizele medicale. Asta în condițiile în care au dat declarație pe proprie răspundere că sunt sunt internate.
Mihai Copaci, președintele CAS, ne-a spus că o parte dintre acești pacienți au plătit analizele, iar o altă parte au contestat deciziile emise de CAS Vrancea, ocazie cu care s-a constatat că nu toți bolnavii știau că pe numele lor au fost întocmite fișe de spitalizare de zi, după ce s-au prezentat la spital pentru un simplu consult. „Am trimis notificări către 300 de pacienți care figurau cu analize efectuate la laboratoare medicale, dar și cu o formă de spitalizare. O parte dintre ei au plătit, dar au fost situații în care pacienții nu au fost informați că li se întocmesc fișe de internare de zi și au scris pe spatele biletului de trimitere că nu sunt internați. În acele situații, nu sunt ei vinovați, ci spitalele. De altfel, biletul de trimitere pentru analize medicale este valabil 30 de zile, iar dacă asiguratul este internat în spital în acea perioadă, biletul își pierde valabilitatea”, ne-a declarat Mihai Copaci.
Ce spune legea
Potrivit legii, pacienții care vor să facă analize medicale decontate de stat trebuie să scrie pe spatele biletului de trimitere că nu sunt internate, în perioada respectivă, în spital. Legea spune că pe perioada internării în spital, pacienții trebuie să beneficieze de toate investigațiile medicale necesare, gratuit. „Dacă în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigații medicale paraclinice un asigurat se internează în spital fără ca investigațiile recomandate să fie efectuate în ambulatoriu anterior internării, biletul de trimitere își pierde valabilitatea, cu excepția biletelor de trimitere pentru investigații medicale paraclinice de înaltă performanță, dacă acestea nu au fost efectuate în timpul spitalizării, cu reconfirmarea pe biletul de trimitere a necesității efectuării acestor investigații de către medicul care a făcut trimiterea. Investigațiile medicale paraclinice efectuate unui asigurat în ambulatoriu pe perioada în care acesta a fost internat, precum și în perioada de la data externării până la data expirării termenului de valabilitate a biletului de trimitere, nu se decontează de casa de asigurări de sănătate sau dacă acestea au fost decontate se recuperează de la furnizorul de investigații medicale paraclinice – dacă pe verso-ul biletului de trimitere nu este consemnată declarația asiguratului, cu excepția investigațiilor medicale paraclinice de înaltă performanță dacă acestea nu au fost efectuate în timpul spitalizării, cu reconfirmarea pe biletul de trimitere a necesității efectuării acestor investigații de către medicul care a făcut trimiterea. În situația în care casa de asigurări de sănătate constată că, pe perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigații medicale paraclinice, asiguratul a fost internat într-un spital și declarația pe proprie răspundere consemnată pe verso-ul biletului de trimitere este contrară celor constatate, prejudiciul se recuperează de la asigurat. Prevederile de mai sus nu se aplică biletelor de trimitere pentru examinări histopatologice/citologice. În situația în care casa de asigurări de sănătate constată că, la data recoltării probei/probelor pentru examinări histopatologice /citologice la nivelul laboratorului sau de către medicul de specialitate din ambulatoriul clinic, asiguratul a fost internat într-un spital și declarația pe proprie răspundere este contrară celor constatate, prejudiciul se recuperează de la asigurat”, ne-a declarat Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea.