Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Suferi de anemie sau ești emotiv? Polițiștii te pot lăsa fără permis de conducere


Trei conducători auto au rămas fără permise de conducere, anul trecut, ca urmare a faptului că sufereau de afecțiuni incompatibile cu șofatul. Ca ei sunt mulți alții, numai că nu prea are cine să sesizeze poliția cu privire la afecțiunile medicale cu care au fost diagnosticați unii dintre posesorii de permise de conducere. Medicii de familie spun că nu au voie să facă acest lucru, fiind vorba despre confidențialitate și, evident, nici șoferii care știu că au probleme nu merg de bunăvoie pentru a preda permisele. Anul trecut, în toate cele trei cazuri, polițiștii au fost cei care au avut suspiciuni cu privire la șoferi, motiv pentru care i-au chemat la sediul poliției, le-au reținut permisele și le-au dat în schimb o dovadă. Într-o perioadă de 30 de zile, posesorii acestora au fost nevoiți să aducă documente de Serviciul de Medicină Legală sau institutele de Medicină Legală Iași ori București din care să rezulte că sunt apți sau inapți pentru a conduce.

    Zeci de șoferi cu afecțiuni cronice conduc nestingheriți pe drumurile publice, deși există o listă a bolilor care nu sunt compatibile cu calitatea de conducător auto. În Ordinul 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul sunt incluse 54 de afecțuni incompatibile cu șofatul. Printre cele mai importante sunt: epilepsia, strabismul paralitic, ciroza hepatică, anemia severă, demența, tulburările de personalitate, atrofie parțială nerv optic ambii ochi, epilepsia Grand Mall, miopia forte ambii ochi, schizofrenia afectivă, dar și demența Alzheimer. De asemenea, pe listă se mai regăsesc și retinopatia diabetică, demența mixtă, degenerescența musculară stadiul IV, stenoza mitrală medie și aritmia extrasistolică supraventriculară, AO-atrofia de nerv optic, schizofrenia paranoidă, stenoza aortică și insuficiența respiratorie cronică, arteriopatia obliterantă membre inferioare și tulburările afective bipolar.
    Diabetul zaharat, afecțiunile cardiovasculare grave, tulburările neurologice, bolile mintale sau dependența de alcool ori de droguri sunt alte afecțiuni care îi pot lăsa pe șoferi fără dreptul de a conduce un autovehicul. Astfel, orice afecțiune care poate expune un șofer la deteriorarea bruscă a funcționării sistemului cardiovascular, care poate provoca alterarea rapidă a funcțiilor cerebrale, constituie pericol pentru siguranța rutieră este incompatibilă cu calitatea de conducător auto, se stipulează în actul normativ. De asemenea, persoanele care prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac sau angină pectorală de repaus ori emoție nu pot obține sau reînnoi permisul de conducere.

   Epilepsia, incompatibilă cu șofatul

    Persoanele cu hipoglicemie acută care necesită ajutorul altei persoane, dar și cei care au avut un al doilea episod de hipoglicemie acută în decursul a 12 luni nu au voie să conducă. Potrivit Ordinului MS amintit, „nu se emit și nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanții sau conducătorii auto cu episoade repetate de hipoglicemie acută și/sau care nu sunt deplin conștienți de implicațiile acesteia”. Totuși, permisele pot fi eliberate sau reînnoite de cei care suferă de diabet zaharat, însă numai în cazul în care aceștia urmează un tratament medicamentos și doar pe baza unui aviz medical autorizat. 
În cazul în care șoferul are probleme cu vederea, suferă de diplopie (n.r. – tullburare care constă în perceperea dublă a imaginii unui obiect), atunci permisul poate fi acordat sau schimbat doar în anumite condiții. De asemenea, dacă sunt depistate afecțiuni oculare evolutive, șoferii au obligația să facă examene oftalmologice periodice. Incompatibile cu șofatul sunt și afecțiunile neurologice grave, asociate afecțiunilor sau intervențiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central ori periferic, care conduc la deficiențe motorii sau senzoriale și afectează echilibrul și coordonarea. Din această categorie face parte și epilepsia.
Actul normativ amintit mai prevede că tulburările mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traumatisme ori intervenții neurochirurgicale, retard psihic sever sau problemele comportamentale grave datorate vârstei, dar și tulburările grave ale capacității de judecată, comportament ori adaptabilitate nu permit șofatul.

   Medicii spun că nu au voie să anunțe poliția

    Medicii de familie spun că ei nu au voie să anunțe poliția în cazul în care un pacient dobândește o afecțiune incompatibilă cu șofatul. Ei susțin că pacienții care suferă de astfel de boli ar trebui să renunțe cu bună știință la permis. „Printre bolile incompatibile cu șofatul se numără afecțiuni neurologice, neuro-psihice, oftalmologice grave. Dacă au astfel de afecțiuni, medicul de familie le notează în adeverința de antecedente și mai departe în cadrul examenelor de specialitate specifice, fiecare medic va semna și parafa decizia sa. Pacientul cu permis, care se îmbolnăvește de asemenea afecțiune, ce nu-i mai permite șofatul, renunță cu bună știință la permis. Legea privind «anunțarea poliției» este totuși în contradicție cu Codul deontologic al medicului, care prevede păstrarea confidențialității privind bolile pacienților. Procedura eu nu o cunosc, dar presupun că atunci când un polițist depistează în trafic un conducător auto presupus bolnav, trebuie să-i ceară trecerea prin comisie medicală”, este de părere medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.

   Polițiștii s-au autosesizat în trei cazuri

    Pentru că nimeni nu-i anunță și pentru că șoferii nu vin de bunăvoie să predea permisele, polițistilor nu le rămâne decât să verifice cazurile în care au ei suspiciuni. Așa se face că, anul trecut, trei șoferi au rămas fără permise de conducere ca urmare a faptului că s-a stabilit că suferă de boli incompatibile cu șofatul. Oamenii legii ne-au spus că în toate cazurile a fost vorba de sesizări directe, șoferii fiind chemați la poliție, unde li s-au reținut permisele și li s-au emis dovezi, iar în termen de 30 de zile aceștia au avut obligația să se prezinte cu documente medicale, care să ateste că pot conduce sau nu. 
    Din fericire, în anul 2014, pe raza județului Vrancea nu a fost înregistrat niciun accident de circulație, care să fi avut drept cauză o afecțiune medicală incompatibilă cu calitatea de conducător auto. „În cursul anului 2014, pe raza județului Vrancea au fost retrase, pentru afecțiuni medicale, un număr de 3 permise de conducere, toate în baza sesizărilor directe ale polițiștilor. Totodată, vă facem cunoscut faptul că în anul 2014, în județul Vrancea nu au fost înregistrate accidente de circulație în care să fie implicați conducători auto care aveau afecțiuni medicale din lista celor incompatibile cu calitatea de conducător auto”, se arată într-un răspuns primit de la Serviciul Poliției Rutiere Vrancea.

   Unii conduc și fără permis

    Sunt și șoferi cărora li s-au reținut permisele de conducere ca urmare a unor afecțiuni, dar asta nu-i împiedică să urce la volan atunci când prind ocazia. Este și cazul unui bărbat cu afecțiuni psihice, din comuna Èšifești, căruia în anul 2006 i s-a retras permisul ca urmare a problemelor de sănătate pe care le are. Cu toate acestea, luna aceasta, el a furat o mașină, pe care a condus-o până la Buzău, fără să realizeze vreo clipă faptul că își pune viața în pericol.
     „La data de 11 martie a.c., ora 09.00, polițiștii din Panciu au fost sesizați de E. Geani, de 42 ani, din municipiul Focșani, despre faptul că persoane necunoscute i-au sustras din curtea locuinței din comuna Å¢ifești, un autoturism în valoare de aproximativ 20.000 lei. În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că autoturismul a fost sustras de un bărbat, de 51 ani, din comuna Å¢ifești, cunoscut cu afecțiuni psihice, care în jurul orei 11.00 a fost depistat în trafic pe raza municipiului Buzău. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, bărbatul fiind internat la Secția Psihiatrie”, a precizat la momentul respectiv subcomisar Bogdan Toader, ofițerul de presă al IPJ Vrancea.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?