Polițiștii vrânceni verifică toți proprietarii de câini periculoși, care au, potrivit legii, mai multe obligații de respectat. Acțiunea, care se defășoară la nivelul întregii țări, vine și pe fondul unor tragedii, cum ar fi cazul unei femei dintr-un județ din sudul țării, care la începutul acestei luni, a fost găsită mâncată de un câine din rasa Pitbull.
Regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi este reglementat, în momentul de față, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2002. „Rasele de câini agresivi și periculoși sunt prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului 55/2002 și sunt împărțite pe categorii după cum urmează: câini de luptă (Pit Bull, Boerbull, Bandog) și câini agresivi (American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso(FOTO – n.r.)). Deținerea categoriilor de câini amintite este permisă proprietarilor sau deținătorilor temporari doar dacă îndeplinesc anumite condiții. Respectiv, să aibă vârsta de minimun 18 ani, capacitate deplină de exercițiu, să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei, etc. De asemenea, proprietarii sau deținătorii temporari au obligația să-i înregistreze la Asociația Chinologică Română și să inscripționeze vizibil, la intrarea în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului, avertismentul „câine periculos sau câine agresiv”, printr-o plăcuță cu dimensiunile de cel puțin 15X25 centimetri. Totodată, au obligația să depună la unitatea de poliție unde este amplasat imobilul în care este deținut câinele, o adeverință eliberată de Asociația Chinologică Română, precum și o declarație pe propria răspundere cu următoarele date: numărul de identificare a câinelui, efectuarea vaccinului antirabic și a rapelurilor, efectuarea sterilizării câinilor (din categoria câini de luptă și atac), existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse”, ne-a explicat comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea. Ofițerul a mai adăugat că accesul pe stradă, căi de acces, părți comune ale imobilelor, al câinilor de luptă și atac este permis numai dacă patrupedul poartă botniță și este ținut în lesă și zgardă ori ham.
Așadar, legea spune că proprietarii a câteva rase de câini sunt obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceștia. Este vorba despre cei care dețin „câini de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metisii lor (câinii proveniți din încrucișarea raselor)”. Potrivit Codului civil, o astfel de asigurare este necesară deoarece proprietarii sunt răspunzători de prejudiciile cauzate de animale, chiar și în cazul în care acestea au scăpat de sub paza lor. Reprezentanții firmelor de asigurări spun că o asemenea asigurare depinde de foarte mulți factori și nu există un tarif unic care să fie aplicat indiferent de proprietar sau rasă de câine. Ionuț Constantinescu, de la Groupama, a arătat că în oferta companiei clienții pot opta pentru o asigurare de răspundere civilă pentru animale de companie care însoțește o asigurare de bunuri și locuințe. Suma care trebuie plătită se stabilește în funcție de suma asigurată.
Un vrâncean s-a ales cu dosar penal
Comisarul șef Marin a explicat că verificările care au loc în această perioadă au drept scop întocmirea unor evidențe clare a deținătorilor de câini de luptă ori câini agresivi și pentru prevenirea unor incidente. În timpul verificărilor efectuate, polițiștii au întocmit și un dosar penal pe numele unui persoane pentru „introducere în țară și comercializarea câinilor din rasele de luptă și atac”. „Având în vedere prevederile legale în domeniu și prevenirea oricăror fapte antisociale, la nivelul IPJ se fac verificări pentru identificarea tuturor persoanelor care dețin sub orice titlu (proprietari sau deținători temporari) câinii din rasele amintite astfel încât să nu fie încălcate prevederile legale și nici să existe riscul unor atacuri la persoane sau alte fapte prevăzute în ordonanța precizată. Cu ocazia verificărilor a fost identificată o persoană care a deținut un câine din rasa Pitbull și a comercializat trei căței, fără a respecta condițiile legale. În acest caz a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de introducere în țară sau comercializare a câinilor din rasele de luptă și atac fără respectarea condițiilor legale”, a adăugat comisarul șef Marin.
Șeful Serviciului de Ordine Publică solicită cetățenilor să respecte prevederile ordonanței 55/2002 astfel încât să nu intre sub incidența acestora.