Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Primăvara este sezonul alergiilor


Primăvara aduce, pe lângă timp frumos și copaci înfloriți, și o serie de afecțiuni. Cele mai frecvente sunt alergiile respiratorii, care pot fi cauzate de polenul florilor, de praf sau puful plopilor. Mai exact, de orice tip de alergen care se întâlnește mai ales primăvara. Simptomele alergiilor sunt strănutul, ochii roșii, nasul înfundat, ba chiar și dureri de cap.
Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea spun că alergiile sunt afecțiuni extrem de variate, determinate de un răspuns exagerat al sistemului imunitar când organismul vine în contact cu subsțante alergene. Alergiile sunt strâns legate de sensibilitatea organismului, de aceea nu toate persoanele au simptome pentru un anumit alergen. „Alergia de care suferiți în fiecare primăvară nu este o fatalitate. E bine să nu ezitați să consultați medicul. Acesta va încerca să elimine posibilele cauze ale rinitei sau conjunctivitei sezoniere, examinându-vă detaliat. Semnele de alergie variază de la caz la caz, ca formă de manifestare și intensitate, dar de regulă cuprind strănutul, nasul înfundat, tusea, lăcrimarea, ochii roșii, mâncărimea ochilor și a pielii, apariția de pete roșii pe tegument, oboseală, însă nu de puține ori pot căpăta aspecte mai severe, precum îngreunarea respirației, senzație de sufocare, chiar precipitarea unor crize de astm sau șoc anafilactic, acesta din urmă punând în pericol viața persoanei datorită modificărilor cardiovasculare pe care le produce”, spun specialiștii DSP.
Foarte frecvente în această perioadă sunt rinitele alergice. În cele mai multe cazuri, acestea sunt cauzate de polenuri și reapar, iar la începutul  primăverii devin mai supărătoare. Netratate, acestea pot persista până în toamnă. Cele mai frecvente simptome ale rinitei alergice sunt nas înfundat sau dimpotrivă cu secreție abundentă apoasă, strănut, senzația de mâncărime la nivelul nărilor, lăcrimarea ochilor, senzație de mâncărime a pleoapelor, senzația de corp străin în ochi.
Specialiștii recomandă ca în momentul în care aceste simptome persistă câteva zile, persoanele afectate să se prezinte la medicul alergolog, care va prescrie tratamentul necesar. Câteva metode simple de reducere a simptomelor alergiilor sunt spray-urile nazale, dar și antihistaminele. De asemenea, este indicată aerisirea locuințelor și curățarea aparatelor de aer condiționat, evitarea animalelor, deoarece și acestea pot provoca alergii, și o curățare mai frecventă a covoarelor și pernelor, care pot dezvolta acarieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?