Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Copiii şi bolnavii NU trebuie să ţină post!


Postul Paștelui este cel mai lung și mai rigid de peste an. Pe toată durata acestuia este interzis consumul de produse de origine animală. Nici pește nu se consumă, cu două excepții, când este dezlegare.
Unii părinți nu știu dacă cei mici ar trebui să țină post sau nu. Sunt preoți care recomandă postul de câteva zile în cazul copiilor, alții, din contra, spun că nu ar trebui să țină deloc. Doctorii sunt de acord cu ultimii și spun că postul nu ar trebui să fie ținut de copii. Medicul Dănuț Ceamburu, din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, care este și pediatru, este de părere că cei mici nu ar trebui să țină post, mai ales că sunt în perioada de dezvoltare, iar privarea de anumiți nutrienți îi poate afecta. „Copiii au nevoie de respectarea anumitor principii alimentare care îi ajută să se dezvolte în această perioadă. Nu este recomandat ca aceștia să țină post, cel puțin din punct de vedere medical. Ei, zilnic, trebuie să respecte principiile alimentare, pentru că ele sunt foarte importante în dezvoltarea copiilor”, este de părere medicul Ceamburu.
Consilierul în nutriție Alina Daniela Trifu este de părere că cei mici ar  trebui să consume proteine de origine animală. „Cât despre copii, să mă ierte veganii, raw-veganii și alți susținători ai curentelor la modă, personal, asumat și argumentat, nu cred că ar trebui să țină post. Fiind organisme tinere, active, în continuă creștere și transformare, cu un consum energetic mare, copiii trebuie să aibă un meniu din care să nu lipsească proteină animală, consumată însă cu moderație, alături de legume gătite și proaspete, fructe și grăsimi sănătoase”. 

   Bolnavii nu au voie să țină post

De asemenea, nici bolnavii cronici nu trebuie să țină post. Medicii nutriționiști avertizează persoanele care suferă de afecțiuni cronice să nu țină post deoarece le poate agrava starea de sănătate. „În primul rând, persoanelor care au afecțiuni digestive, cardiovasculare, diabet zaharat, nu le este recomandat postul, deoarece aceste persoane au un regim bine stabilit de către medicul curant, care trebuie respectat cu strictețe. Sunt afecțiuni în care respectarea regimului alimentar contează mai mult de 50% din terapie, iar postul poate agrava starea de sănătate. În momentul în care o persoană ține post, organismul este privat de foarte multe componente, tocmai din acest motiv nu le recomand persoanelor cu boli cronice să țină post. Cei care totuși doresc să țină, o fac pe propria răspundere”, spun specialiștii.
Èšinând cont că mai sunt încă două săptămâni de post, specialiștii au o
serie de recomandări pentru mesele zilnice. „Proteinele sunt «cărămizile» organismului și asigurarea necesarului lor este foarte importantă. Înlocuiește proteinele animale cu mazăre, năut, linte, fasole, quinoa, tofu, ciuperci. Pâinea din făină integrală, pastele integrale, orezul brun și fulgii pentru micul dejun sunt de preferat în locul celor procesate, pentru că eliberează treptat energia în organism, iar senzația de sațietate se menține mai mult timp. În plus, conțin toate vitaminele și mineralele existente în bobul întreg, nedecorticat. Multe fructe, legume și salate proaspete. Ele sunt pline de enzime, minerale și vitamine, atât de necesare în această perioadă. Pentru a funcționa optim și a face față activităților zilnice, organismul are nevoie de 6-8 pahare de apă zilnic. Nu te feri de nuci, alune și migdale crude, nici de uleiurile vegetale presate la rece, deoarece ele ajută la absorbția betacarotenului și licopenului. Mesele mici și dese sunt cheia unui metabolism funcțional. Păstrează structura cu 3 mese principale și 2 gustări, pentru a nu apărea senzația de foame și a avea un metabolism activ”, mai spun specialiștii în nutriție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?