Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Drumuri naţionale abia reabilitate, distruse de TOPORATORI


Firmele de exploatare a lemnului distrug tot mai multe drumuri naționale, unele dintre acestea abia reabilitate și modernizate. Într-unul dintre cazuri este vorba chiar de DN 2D Focșani – Vidra – Tulnici – Ojdula – Tîrgu Secuiesc – Brașov, intrat într-un amplu proces de reabilitare la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Acest drum a fost complet reabilitat pe raza județului Vrancea, iar ceea ce s-a făcut este distrus, sistematic, de toporatori. Aceștia și-au amenajat rampe de încărcare a buștenilor în proximitatea drumului , iar în unele cazuri chiar pe drum. Nerespectând nicio lege, nici măcar pe cea a bunului simț, toporatorii distrug cu TAF-urile asfaltul, pe care pur și simplu îl smulg atunci când încarcă bușteni în camioane parcate chiar pe carosabil. Autoritățile dau din umeri și spun că nu au pârghii pentru a lua măsuri drastice.

Firmele de exploatare a lemnului distrug tot mai multe drumuri naționale, unele dintre acestea abia reabilitate și modernizate, sumele cheltuite în acest sens fiind mari. Într-unul dintre cazuri este vorba chiar de DN 2D Focșani – Vidra – Tulnici – Ojdula – Tîrgu Secuiesc – Brașov, care a fost complet reabilitat până la kilometrul 95, la limita cu județul Covasna, la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Deși la acest moment este cel mai modern drum din Vrancea și probabil din România, în care s-au investit foarte mulți bani, toporatorii îl distrug cu o nepăsare strigătoare la cer.
De-a lungul sectorului de drum Tulnici-Lepșa-Greșu-limită de județ Covasna există mai multe rampe forestiere, unele amplasate în vecinătate, altele chiar pe drumul național. Munți de lemn, resturi de copaci și mult noroi, toate acestea fac parte din peisajul existent pe acest drum, situație în care este pusă în pericol inclusiv siguranța rutieră. Mai mult, nerespectând nicio lege și nicio investiție, toporatorii distrug cu TAF-urile asfaltul, pe care îl „smulg” din lateral cu buștenii trași pe carosabil. 

    Åžanțuri de pe DN 2D, distruse de bușteni

La limita de județ dintre Vrancea și Covasna, un toporator și-a amenajat  rampa de încărcare a buștenilor chiar pe partea carosabilă, în disprețul total al legii și al bunului simț. Așa se face că în zonă șanțurile dalate, care ar fi trebuit să colecteze apele fluviale și care au un rol crucial în ceea ce privește menținerea drumului în stare bună, au fost umplute cu noroiul adus de TAF-uri, în cel mai fericit caz, căci în unele locuri au fost distruse de bușteni. În aceeași situație se regăsesc și o parte din parapeții metalici care au fost loviți, îndoiți, ba chiar distruși de buștenii aduși din pădure, legal sau mai puțin legal, de către toporatori.
De asemenea, același dezastru poate fi întâlnit și pe DN Soveja-Coașa-Lepșa, drum pe care toporatorii l-au transformat în rampe de încărcare, noroiul de pe carosabil având în unele locuri și o jumătate de metru.

    Sancțiuni mici pentru cei care distrug drumurile naționale

Cei de la drumuri naționale dau din umeri și spun că nu au pârghii pentru a lua măsuri drastice. Directorul Secției de Drumuri Naționale Vrancea (SDN), Marian Paraschiv, a declarat că împreună cu reprezentanți ai Postului de Poliție Tulnici, a trecut la inventarierea punctelor afectate de cei care exploatează masă lemnoasă. El dă asigurări că se va trece la aplicarea de sancțiuni contravenționale la regimul juridic al drumurilor publice. „Cei care exploatează masă lemnoasă distrug acostamente, șanțuri betonate longitudinale de scurgere, podețe, parapeți metalici. Sunt zone unde se depozitează cantități importante de lemn, folosind parapeții ca punct de sprijin, ceea ce nu este normal. Conform legii, sancțiunile pe care Compania de Drumuri le poate da sunt între 3.000 și 6.000 de lei”, a precizat Marian Paraschiv.
Acesta a adăugat că la sancțiunile date de SDN se adaugă și cele ce pot fi acordate de Garda de Mediu sau de Poliția Rutieră. „Amenzi pot da și cei de la Garda de Mediu, deoarece aceste rampe de exploatare forestieră nu au aviz de la mediu. De asemenea, Poliția Rutieră poate da amenzi pentru crearea de căi de acces neautorizate la drumurile naționale, dar și pentru aducerea de noroi și crearea de obstacole pe partea carosabilă”, a adăugat șeful SDN Vrancea, Marian Paraschiv.
Comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Vrancea, spune că au fost efectuate verificări în zona de siguranță a drumurilor naționale pentru identificarea rampelor constituite în cadrul partizilor aflate în exploatare. „Au fost efectuate verificări cu sprijinul reprezentanților Secției de Drumuri Naționale și au fost înaintate informări către societățile identificate, urmând a fi dispuse măsurile legale în cazul încălcării legislației în vigoare. În zona DN 2 D Tulnici-Greșu a fost identificată o persoană fizică, T.I., care a desfăcut glisiera pentru a putea intra pe suprafața de pământ pe care o deține. În acest caz a fost constituit dosar penal și urmează a fi propusă soluție legală prin parchet”, ne-a declarat comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică, din cadrul IPJ Vrancea.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?