Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Efectele precipitaţiilor abundente: alunecări de teren, căderi de stânci, circulaţie blocată şi oameni izolaţi


Ploile abundente din ultimele zile au creat probleme la nivelul județului. Din cauza alunecărilor de teren, care au surpat drumuri, oamenii din satul Trestia sunt izolați. La fața locului a ajuns inclusiv prefectul județului, Nicușor Halici, care a dat asigurări că în cazul apariției unei situații de urgență se va putea interveni. Tot din cauza ploilor au apărut probleme și pe drumurile naționale: 2N la Jitia și Chiojdeni, 2M la Reghiu. Ieri, la orele prânzului, în punctele cu probleme se intervenea, iar traficul rutier se desfășura anevoios.  Probleme au apărut și la Vrâncioaia și Gura Caliței. Totodată, în noaptea de sâmbătă spre duminică, între Tulnici și Lepșa nu s-a circulat, ca urmare a faptului că mai mulți bolovani au căzut de pe versanți pe partea carosabilă. Aici, traficul rutier a fost reluat duminică dimineață la ora 8.00.

    Cantitățile însemnate de precipitații din ultimele zile au reactivat alunecările de teren în zona Dumitrești, Jiția, Chiojdeni, dar și Reghiu. Primele probleme au apărut sâmbătă la Dumitrești, mai exact pe drumul comunal de la intrarea în satul Trestia. Peste 50 de familii au rămas izolate. La fața locului a ajuns inclusiv prefectul județului, Nicușor Halici, care a dat asigurări că dacă vor fi urgențe, acestea vor putea fi rezolvate. „M-am deplasat personal la fața locului pentru a vedea despre ce este vorba acolo. Este o reactivare a unei alunecări de teren ce are ca punct de plecare anul 2005 și care la vremea respectivă nu a fost remediată. Pe o porțiune de 40 de metri liniari, drumul a alunecat în albia pârâului. De circulat se circulă cu piciorul la acest moment. Ca și măsuri am discutat cu primarul comunei să ducă două mașini de pietriș pentru a se putea asigura circulația mașinilor sub 3,5 tone, a mașinilor de urgență și în cazuri speciale a camioanelor de la ISU. I-am solicitat șefului serviciului SVSU de la nivelul localității Dumitrești să meargă la fiecare locuitor și să-i sfătuiască să-și verifice coșurile de fum de la sobe, pentru a nu avea alte surprize. Dacă va fi nevoie de intervenția ambulanței am găsit soluții deoarece până acolo se poate circula, iar în partea cealaltă sunt localnici care au mașini și pot da o mână de ajutor. Luni, voi trimite Comisia Mixtă la fața locului pentru a face o evaluare și a stabili ce trebuie făcut. Cred că și SGA va trebui să facă ziduri de sprijin în albia râului pentru a proteja marginile drumului”, a spus Nicușor Halici.
    Prefectul a adăugat că a avut emoții mai ales cu privire la râurile de pe Valea Zăbalei și în special la Nistorești. „Situația este bună deoarece apele au început să scadă și nu mai sunt probleme cu cotele de atenție. Mai mult, avertizarea meteorologică a fost redusă de la data de 31 martie pentru 29 martie. Sper să nu avem alte situații deosebite”, a mai spus prefectul județului.

    Sunt izolate 55 de gospodării, respectiv 160 de persoane

    Duminică, la Trestia, în comuna Dumitrești, erau izolate 55 de case, în care trăiesc 160 de persoane. Probleme sunt și cu podurile de pe raza satului Trestia, care sunt în pericol să se prăbușească. Apa râului Motnău a săpat la picioarele podurilor și a rupt în 2005 digurile de protecție. De atunci nu au fost alocați bani pentru remedierea acestor distrugeri provocate de natură. Acum, odată cu aceste ploi care nu mai contenesc, malurile albiei s-au adâncit și mai tare și au apărut surpări la fiecare capăt de pod. „A venit prefectul județului pentru a vedea care este situația de la noi. Acesta a spus că trebuie făcut ceva provizoriu pentru a se putea circula cu mașinile mici și dacă este nevoie cu cea de la pompieri. Această alunecare de teren este din anul 2005 de când țara era condusă de Băsescu. La acel moment trebuiau alocate fonduri pentru a remedia solid aceste alunecări de teren, însă regimul de atunci nu a dat nici un leu pentru a se face o lucrare de amploare. Noi am rămas să ne chinuim aici și să stăm cu frica în sân că dimineața după fiecare ploaie nu vom mai găsi drumul. Trebuie făcut ceva de rezistență, nu așa de mântuială. De asemenea trebuie făcut ceva și cu podurile că sunt gata să cadă și astea”, a spus Marian Busuioc, reprezentantul sătesc al oamenilor din satul Trestia.
    Potrivit informațiilor primite ieri de la primarul Dogaru, drumul către satul Trestia este rupt în trei puncte.  „La acest moment (duminică n.r.) drumul este rupt în trei puncte: Gura Trestiei – Virgil Olteanu, Neagu Tîrală și Auraș Tîrală. Sunt alunecările de teren din 2005, pentru care nu s-a alocat nici măcar un leuț și care an de an ne fac aceleași probleme. Sunt izolate 55 de gospodării, respectiv 160 de persoane. Am anunțat deținătorii de mașină să le treacă dincolo de prima alunecare de la Gura Trestiei. Suntem pregătiți pentru a interveni în caz de urgență medicală, nu însă și pentru o situație de incendiu, că nu avem pe unde trece. Luni, (astăzi n.r.) va veni acea comisie de la Prefectură pentru a evalua situația la fața locului și să ofere și soluții”, a spus Petrică Dogaru, primarul din Dumitrești. 
    Primarul a adăugat că sunt probleme și pe drumul care face legătura între satele Giurcari și Gălăoiești, drum care s-a rupt în noaptea de sâmbătă spre duminică. „Ca și cum nu era de ajuns această situație extrem de dificilă de pe raza satelor Motnău și Trestia, drumul ce face legătura dintre Giurcari și Găloiești s-a rupt în noaptea de sâmbătă spre duminică tot din cauza unei alunecări de teren și nu se mai poate circula deloc. Diferența de nivel este de mai bine de 80 de centimetri. Plouă continuu de sâmbătă și nu s-a oprit nici acum”, a mai spus Petrică Dogaru.

    Probleme pe trei drumuri naționale

    Ca urmare a ploilor abundente au apărut probleme și pe trei drumuri naționale. Este vorba despre DN2 N, la Jitia și Chiojdeni, pe DN2 M, la Reghiu, dar și pe DN2 D, între Tulnici și Lepșa, unde aproape 100 de bolovani au căzut de pe versanți pe partea carosabilă. Aici situația a fost remediată relativ repede, ieri dimineață la ora 8.00, traficul rutier desfășurându-se fără probleme. „Am fost sesizați de mai mulți conducători auto că în zona Tulnici-Lepșa au căzut mai multe stânci pe partea carosabilă. Pentru a evita orice pericol, împreună cu oficialii CNADNR am decis închiderea acestui sector de drum”, a precizat prefectul Nicușor Halici.
    Ieri la orele prânzului mai erau probleme pe DN2 N la Jitia și Chiojdeni, dar și pe DN2 M, la Reghiu. „Se circulă îngreunat pe DN 2M, la Reghiu unde s-a reactivat o alunecare de teren activată de anul trecut. Anul trecut alunecarea era pe o suprafață de 25 metri, acum este pe 60 metri. Această alunecare a dus la surparea corpului drumului și a fost nevoie să intervenim cu utilaje specifice pentru a realiza umpluturi cu balast. S-a refăcut platforma și acum (ieri la orele prânzului-n.r) se lucrează la completarea platformei. Se circulă cu dificultate. Suntem aici cu utilaje și intervenim pentru a ține situația sub control. Probleme au apărut și pe DN 2N la Jitia, dar și la Chiojdeni. Și aici s-a intervenit pentru completarea cu balast. S-a intervenit de dimineață pentru asigurarea condițiilor minime de circulație. O altă situație s-a semnalat pe DN 2 D, între Tulnici și Lepșa. În noaptea de sâmbătă spre duminică s-a luat măsura închiderii traficului rutier ca urmare a faptului că s-au înregistrat căderi de stânci de pe versanți pe partea carosabilă. Zona a fost semnalizată corespunzător și s-a intervenit pentru îndepărtarea bolovanilor și a aluviunilor. Nu au fost probleme, iar drumul a fost redeschis. Vom merge după-amiază (duminică după-amiază- n.r) pentru a vedea dacă au mai apărut probleme”, ne-a spus Marian Paraschiv, șeful Secției de Drumuri Naționale Vrancea.

   Probleme la Vrâncioaia și Gura Caliței

    Probleme erau duminică și la Vrâncioaia. Potrivit informațiilor primite de la primarul Ionică Danțiș, situația cea mai gravă era pe drumul comunal 93 a cărui platformă s-a lăsat cu jumătate de metru. „Situația cea mai gravă este pe drumul comunal 93 în Vrâncioaia. Pe o distanță de aproximativ 60 metri platforma drumului s-a lăsat cu jumătate de metru. S-a pus balast și deocamdată se circulă, dar vom vedea ce va fi. Și la Poiana sunt două alunecări de teren și mai am un blocaj total, în satul Spinești, în cătunul Motocești unde la 15 case nu se poate ajunge decât cu piciorul. Aici platforma drumului s-a surpat de tot. Mai sunt probleme și cu podețele, iar la intrarea în Vrâncioaia s-a îngustat calea de acces. Pericolul mare este dacă va pleca toată platforma drumului”, ne-a precizat duminică primarul Danțiș.
    Ploile din ultimile două zile au afectat mai multe drumuri comunale și un drum județean pe raza comunei Gura Caliței. „Ploile din ultimele zile au creat probleme mari pe mai multe categorii de drumuri. Este vorba de DJ 204 P, in punctul Cocoșari, unde nu se mai poate circula deoarece platforma  drumului este distrusă din cauza alunecărilor de teren. Totodată, în punctul Dealul Lung, la intersecția cu drumul comunal Rașca, platforma drumului a fost distrusă tot de alunecările de teren, circulația desfășurându-se cu atelaje și pietonal”, a precizat primarul Nicolae Èšandără. Acesta spune ca ploile abundente au afectat mai multe drumuri comunale. „Este afectat de ploile din ultimile zile DC Dealu Lung -Rașca, distrus in 6 puncte. Din acest motiv circulația se desfășoară doar pietonal. Totodată, pe drumul comunal Plopu platforma este acoperită in punctul „Lotru Neculai” cu noroi provenit din alunecări de teren din amonte. Sperăm ca ploile să se oprească și să fie limitate pagubele”, a spus primarul Nicolae Èšandără. Acesta a adăugat că se fac evaluări ale pagubelor și urmează sa fie convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgentă.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?