Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

A fost deblocată retrocedarea terenurilor confiscate de comunişti


Comisiile locale de fond funciar își reiau activitatea și încep rezolvarea cererilor de retrocedare depuse de cei care au avut terenurile confiscate de comuniști. În prima etapă vor fi rezolvate dosarele unde există hotărâri definitive și irevocabile pentru realizarea retrocedărilor. Ulterior, în ordine cronologică, vor trebui rezolvate toate dosarele. Deblocarea aplicării legilor fondului funciar are loc ca urmare a finalizării inventarierii terenurilor disponibile din fiecare localitate. La inventarierea terenurilor, finalizată la sfârșitul anului trecut, au fost luate în calcul inclusiv terenurile particulare existente în fostele zone necooperativizate pentru care, în conformitate cu prevederile legale, se pot formula oricând solicitări de emitere a unui titlu de proprietate.
    Ultimele detalii despre reluarea procesului de retrocedare au fost discutate, ieri, la întâlnirea dintre primarii comunelor din jurul Focșaniului și subprefectul Cristi Misăilă, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Horia Frîncu, șeful Agenției Domeniilor Statului din Vrancea, Daniel Bunghez.
    Subprefectul le-a cerut edililor să vină în sprijinul tuturor cetățenilor, să le prezinte acestora stadiul în care se află solicitările de retrocedare. Este o soluție prin care pot fi evitate conflictele și eventualele procese în instanță. „Trebuie să încercați să oferiți cât mai multe lămuriri cetățenilor. Trebuie să le oferiți o explicație clară, fie că dosarul este în lucru, fie că mai trebuie aduse documente în completare”, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă. acesta a arătat că, pentru suprafețele pe care foștii proprietari sau urmașii acestora nu doresc să le primească deși sunt pe vechiul amplasament, se poate întocmi un proces verbal de punere în posesie pe care să îl semneze martorii.

    Una dintre problemele ridicate de edili este cea a cazurilor în care oamenii au hotărâri definitive și irevocabile pentru un amplasament iar instituțiile care dețin terenul respectiv oferă un alt amplasament. Este un caz semnalat de edilul de la Jariștea. Cătălin Toma a arătat că, din 2009, este o solicitare pentru șase hectare de vie pentru care există o hotărâre definitivă și irevocabilă iar cei de la Stațiunea de Cercetare de la Odobești nu vor să o pună în aplicare, respectiv oferă o vie dar pe alt amplasament. „S-a ajuns în situația ca proprietarul să amenințe cu o plângere penală și vrea să ceară inclusiv despăgubiri pentru perioada în care nu i-am retrocedat terenul”, a arătat primarul Cătălin Toma. Nu ar fi primul caz în care primarii sau membrii Comisiei Județene de fond funciar sunt amenințați cu plata unor daune cominatorii. Subprefectul Cristi Misăilă a arătat că au fost cazuri în care s-au solicitat chiar și câte 3500 lei pentru fiecare zi în care era întârziată retrocedarea terenurilor.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?