Aproape cinci sute de miei au fost sacrificați, ieri, la punctul temporar de sacrificare din Piața Obor din Focșani. Crescătorii de animale au avut prețuri ridicate la comercializarea mieilor. Un kilogram de carne de miel se vindea cu 23-25 lei în Piața Moldovei. Cei care se mulțumeau cu resturile de la un miel, coaste, pulpă mai prindeau câte o ofertă de 20 lei/kilogramul. Deși pare un preț mare, mielul de la Piață este mai ieftin decât la supermarketuri. Dezavantajul la piață este că trebuie să cumperi cel puțin o jumătate de miel în vreme ce la supermarket poți alege între cotlet, cap, măruntaie, sfert anterior, sfert posterior. Chiar și așa, crescătorii de miei au vândut aproape toate animalele aduse la vânzare.
Au fost aduse animale de crescători din Suraia, Gologanu, Vidra, Bolotești, Slobozia Ciorăști, Tîmboiești, Vizantea. „Este un preț puțin cam mare, dar animalele sunt frumoase și cumpărăm doar o jumătate de miel. Avem un vecin care cumpără cealaltă jumătate, îl taie aici și apoi împărțim noi măruntaiele, capul”, ne-a spus focșăneanul Vasile P., unul dintre cumpărătorii veniți ieri în Piața Moldovei. Chiar dacă inițial se estima că mieii din acest an vor fi mai pricăjiți decât anul trecut, pe tarabele din Piața Moldovei au fost și animale frumoase, de 12-15 kilograme. „Avem miei frumoși. Dacă i-am hrănit, atunci animalele au crescut bine, au prins în greutate”, ne-a spus unul dintre crescătorii de animale de la tarabe.
Comercializarea mieilor în Piața Moldovei din Focșani se va desfășura până sâmbătă, 11 aprilie. Focșaniul este singura localitate din județ unde autoritățile locale au organizat un punct temporar de sacrificare a mieilor în perioada sărbătorilor pascale. Animalele aduse pentru sacrificare sau pentru vânzare sunt verificate la laborator, se recoltează splina și organe astfel încât consumatorii să poată cumpăra doar carne de la animale sănătoase. Medicul veterinar de circumscripție din Piața Moldovei va ține sub supraveghere comercializarea cărnii de miel. Medicul Elena Åerbu ne-a spus că în prima zi au fost sacrificate 462 animale aduse de crescătorii din județ, mai multe comparativ cu perioada similară de anul trecut. „Până acum nu am avut niciun fel de probleme și nici nu cred că vom avea în zilele următoare. Crescătorii de animale au avut toate documentele de proveniență, documentele de însoțire de la medicii veterinari. Avem sprijin de la Poliția Locală, de la Administrația Piețelor pentru derularea în cele mai bune condiții a activității”, ne-a spus medicul veterinar Elena Åerbu.