Sucursala de Distribuție Electrica Focșani a depistat furturi de energie electrică cu un prejudiciu de peste 1,1 milioane lei în cursul acțiunilor proprii derulate anul trecut. Cele mai multe furturi și cel mai mare prejudiciu a fost constatat în urma acțiunilor de verificare derulate de specialiștii Sind Serv. La solicitarea Sucursalei, electricienii Sind Serv au verificat instalații electrice ale abonaților din tot județul pentru a depista locurile unde sunt pierderi și unde se fură energie electrică. A fost solicitat un asemenea control după ce pierderile comerciale, respectiv furturile de energie electrică au crescut spectaculos în perioada cât Electrica a fost condusă de PDL. Specialiști de la aceeași firmă Sind Serv au fost prezenți și la acțiunile procurorilor din ultimele zile, care au vizat furturile de energie electrică.
Sucursala de Distribuție Focșani a fost prima din filiala Electrica Muntenia Nord unde au fost derulate verificări de către echipele Sind Serv. Acțiunea a fost derulată la solicitarea directorului Sucursalei, Dumitru Dănilă, pentru a reduce pierderile de energie din rețeaua de distribuție care crescuseră foarte mult după 2009. Denumite CPT (Consum propriu tehnologic n.r.), pierderile au sărit cu două procente după 2009, după cum arată datele de la Electrica. De la 14,7% în 2009, CPT a ajuns la 16,44% în anul următor, iar în 2012 la 16,8%. Două procente par să însemne puțin însă este vorba de zeci de mii de megawați, energie de milioane de lei, care au dispărut anual din rețele. Electricienii au explicat că în pierderi sunt incluse și furturile de energie electrică. Ori, cum numărul de consumatori nu s-a modificat foarte mult în această perioadă, adică pierderile tehnice nu au fost pe trend ascendent, singura explicație este creșterea cantității de energie electrică furată.
Ulterior, după revenirea în funcție a lui Dumitru Dănilă au început acțiunile pentru reducerea pierderilor și se constată o scădere a CPT, scopul pentru acest an fiind ca acesta să ajungă la 14%. Deja, în primele două luni din acest an, CPT a scăzut cu circa cinci procente față de perioada similară a anului trecut. Directorul Sucursalei Focșani, Dumitru Dănilă, ne-a spus că una dintre soluțiile pentru a reduce pierderile a fost efectuarea de verificări în rețele de către specialiștii de la Sind Serv. Firma a fost aleasă pentru că e o companie care oferă servicii „distribuitorilor de energie electrică privind depistarea sustragerilor de energie electrică”. „Am solicitat un asemenea contract cu Sind Serv și am fost prima sucursală unde au fost efectuate verificări. Echipele de la Sind Serv au mers în tot județul timp de aproape o lună și jumătate. În medie au fost 12 echipe dar am avut și zile când au fost 14 echipe în verificări”, ne-a declarat directorul Dănilă. Cei de la Sind Serv au avut acces nelimitat la abonații Electrica tocmai pentru a nu exista niciun fel de suspiciune și pentru a depista cât mai multe cazuri de furturi. Controlul era foarte simplu. Unul dintre electricieni citea contorul în vreme ce, simultan, al doilea membru al echipei verifica ce aparate are abonatul respectiv în firmă sau gospodărie.
Patron de restaurant cercetat pentru energie furată de 600 mii lei
Rezultatul acțiunilor a fost dureros pentru cei care furau de ani de zile energie electrică. Echipele de control de la Sind Serv au constatat 179 cazuri de furturi de energie electrică din cele 352 de furturi depistate anul trecut la nivelul Sucursalei de Distribuție Focșani, adică mai mult de jumătate. Prejudiciul total al acestora este de 555 mii lei. Totodată, în urma acțiunilor Sind Serv au fost întocmite și două sesizări penale pentru patronul unui restaurant și pentru societatea care deținea restaurantul respectiv. Prejudiciul în aceste două cazuri a fost estimat la peste 600 mii lei. În total, o pagubă de peste 1,1 milioane lei din furtul de energie electrică. Nici angajații Electrica nu au scăpat de sancțiuni. Deocamdată au fost sancționați doi electricieni de la Panciu, unde neregulile au fost mai mici. Acum se așteaptă rezultatul cercetărilor efectuate în dosarele unde prejudiciul depășește 600 mii lei. în acest caz, cercetările procurorilor vor spune cine sunt persoanele vinovate și se va dispune sancționarea acestora.
Peste o sută de percheziții
Vă reamintim că 112 percheziții au fost efectuate în Vrancea în dosarul de furt de energie electrică instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Perchezițiile s-au făcut la persoane fizice, printre care și angajați ai Electrica, la sediile instituției, dar și la societăți. Printre acestea se numără Zanfir, Laguna, Romantic, cafeneaua MMM, brutăria Diplomatic, Hotel Unirea, Vinexport Trade Mark, dar și altele. Procurorul de caz ne-a spus că s-a început urmărirea penală pentru mai multe infracțiuni, printre care abuz în serviciu, dare și luare de mită, prejudiciul fiind estimat inițial la peste un milion de lei. S-au ridicat documente, calculatoare, agende, dar și sume de bani. Se presupune că, în toată această „afacere”, capul ar fi un maistru de la Electrica din casa căruia s-au ridicat 30.000 lei și 7.000 de euro, bani găsiți în timpul perchezițiilor. Nu este exclus ca în urma anchetei să fie luate măsuri legale față de anumiți oameni de afaceri vrânceni.