Portrete de femei frumoase din România, Brazilia, Iran și Cuba se numără printre cele 24 de fotografii ale expoziției „Atlasul Frumuseții”, un proiect al artistei Mihaela Noroc, prezentat joi seară la Palatul Știrbei din Capitală. Printre zecile de persoane care au vizitat expoziția s-a numărat și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Artista l-a însoțit pe ministru în spațiile de expunere și i-a prezentat povestea fiecărei fotografii în parte. Proiectul „Atlasul frumuseții”, ce își propune să surprindă chipuri ale femeilor din lumea întreagă, s-a născut într-o călătorie pe care Mihaela Noroc a făcut-o în Etiopia, unde a fost fascinată de eleganța și naturalețea femeilor. „Eu eram pasionată acasă de fotografia de portret iar în călătorii făceam fotografia de călătorie și cele două se mixează foarte bine în ‘Atlasul frumuseții'”, a declarat ea pentru AGERPRES.
Până în prezent, munca la „Atlasul frumuseții” a însemnat pentru Mihaela Noroc 15 luni de călătorie „cu buget redus” din România până în Japonia, fără avion, doar cu mijloace de transport ieftine, precum maxi-taxi, autobuz sau vapor, uneori fiind găzduită de localnici și cu mâncare din cele mai ieftine restaurante. Artista a mărturisit pentru AGERPRES că de cele mai multe ori realiza portretele femeilor în locul în care le descoperea pe acestea sau, alteori, mergea într-un spațiu preferat al lor pentru a realiza fotografia. Ea are, după o aventură de peste un an, sute de fotografii de femei frumoase, dar și sute de refuzuri care au venit din frica de străini a femeilor abordate sau, de cele mai multe ori, din convingerea femeilor că „nu sunt frumoase”. „Erau destul de reticente, pentru că multe dintre femeile pe care le-am fotografiat nu se considerau frumoase și atunci eu le spuneam că e vorba de ‘Atlasul frumuseții’ iar ele răspundeau ‘Nu, că nu sunt frumoasă’. După ce s-au văzut în fotografii au văzut că sunt frumoase”, a declarat Mihaela Noroc.
La București, cei care vor vizita expoziția de la parterul Palatului Știrbei pot vedea 24 de portrete de femei frumoase din locuri precum Maramureș, Bogota, Harlem, Medellin, Amazonia sau Rio de Janeiro. Expoziția de la București este deschisă până pe 16 mai, după care va fi prezentată la Cluj-Napoca. Cei interesați să sprijine proiectul pot cumpăra o copie a unuia din portrete, obiecte ce au prețuri între 260 de lei și 9.700 de lei, în funcție de mai mulți factori â dimensiunile portretului sau dacă este sau nu ediție limitată. Banii vor fi folosiți pentru partea a doua a aventurii „Atlasul frumuseții”, ce va începe, potrivit artistei, cel mai probabil, în mai-iunie și va dura minimum un an.