Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

FISCUL ţine cont de mediul de afaceri: impozitează BACŞIŞUL, introduce avertismentul


Fiscul va legaliza bacșișul și va renunța la suspendarea activității firmelor unde au fost găsite, pentru prima dată, nereguli în contabilitate. Un proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor Publice se adaptează la solicitările mediului de afaceri care au acuzat sancțiuni foarte dure din partea inspectorilor antifraudă fiscală în ultimele luni. Actualul sistem de sancționare nu prevede sancțiuni graduale pentru firmele unde sunt găsite diferențe înregistrate în casa de marcat, iar inspectorii antifraudă nu pot acorda avertismente celor care au greșit.
    În urma consultărilor cu mediul de afaceri, finanțiștii au elaborat un proiect de OUG care stabilește modalitățile în care patronii de restaurante, cafenele, baruri vor evidenția bacșișul lăsat de clienți dar introduce și reglementări mai stricte precum registrul de bani personali, care trebuie completat în fiecare dimineață și unde sunt înregistrați banii angajaților. Este pentru prima dată când bacșișul va fi legalizat și impozitat în România.
„Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici…precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacșișul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii”, arată proiectul de OUG.
    Bacșișul va trebui justificat „prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale și se evidențiază pe un bon fiscal distinct”. Modul în care este repartizat bacșișul trebuie stabilit printr-un regulament de ordine interioară al firmei. În acesta se stabilește „dacă veniturile provenite din încasarea bacșișului rămân la dispoziția lor, sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaților”.
    În ceea ce privește modul de impozitare, dacă bacșișul nu se distribuie salariaților, atunci este considerat profit al agentului economic și impozitat cu 16%, respectiv 3% în cazul microîntreprinderilor. Dacă se distribuie salariaților, aceștia vor plăti un impozit de 16%, prin reținere la sursă. Pentru bacșiș nu se vor plăti contribuții sociale și contribuții sociale de sănătate.

   Registru pentru banii personali ai angajaților


    O reglementare nouă este registrul de bani personali unde vor fi înregistrați banii cu care angajații vin la serviciu. Noul document este introdus pentru ca, în cazul unui control, eventualele sume de bani în plus, să nu fie justificate ca fiind banii aparținând angajaților. „De asemenea, se precizează că orice sumă de bani înregistrată în registrul de bani personali, în plus față de sumele înregistrate la ora începerii programului de lucru, nu reprezintă sume justificate prin registrul de bani personali, tocmai pentru a evita înregistrarea bacșișului drept bani personali, pe măsura obținerii acestuia pe parcursul programului de lucru și evitarea astfel a fiscalizării”, arată inițiatorii proiectului de OUG. Aceștia menționează că, în acest condiții, angajații care se află, de exemplu, în restaurant în timpul programului de lucru, la solicitarea inspectorilor antifraudă au obligația de a prezenta sumele de bani aflate asupra lor.

   Sancțiuni graduale pentru diferențele în contabilitate

    Una dintre cele mai importante noutăți este introducerea unui sistem de aplicare graduală a sancțiunilor pentru agenții economici unde sunt găsite nereguli. Pentru fapta cea mai mică, unde diferența constatată este de până la 1% inclusiv dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancționează cu avertisment. Ulterior, cea mai mică amendă este de două mii de lei iar pentru cazurile în care nu sunt emise bonuri fiscale se va dispune suspendarea activității dacă agentul economic este la a doua abatere într-un interval de 24 de luni.     Propunerile finanțiștilor de sancțiuni graduale :  
    „2. dacă diferența constatată este mai mare de 1% dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei.
    3. dacă diferența constatată este cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei inclusiv, dar este mai mică de 1% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.
    4. dacă diferența constatată este cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei, și cu suspendarea pentru 30 de zile a activității operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenția, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.
    5. dacă diferența este mai mare de 1.000 lei , dar este mai mică de 1% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 25.000
    6. dacă diferența constatată este mai mare de 1.000 lei și mai mare de 1%, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei, și cu suspendarea pentru 30 de zile a activității operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenția, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni”.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?