Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Micii enoriași ai parohiei Bordeştii de Jos au sărit în ajutorul Mihaelei, fata care scrie cu limba


Enoriașii parohiei Bordeștii de Jos s-au mobilizat și au ajutat-o pe Mihaela Toma, fata de 19 ani din satul Cândești, bolnavă de tetrapareză spastică și cifo-scolioză. Acțiunea a fost organizată de preotul Cristinel Muscalu, care a derulat la nivelul parohiei concursul de mini proiecte cu caracter misionar filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”. În cadrul acestuia s-a urmărit educarea participanților în sensul ajutorării semenilor aflați în suferință, în cadrul unei acțiuni concrete. La acest program au participat mai mulți copii și tineri.
Astfel, într-una dintre serile din Săptămâna Mare, sub îndemnul preotului paroh, copiii s-au adunat în biserica din sat pentru a participa la discuții libere, în timpul cărora au putut să mănânce prăjituri, să bea suc și să vizioneze un film. Tematica acestei proiecții a fost una moral duhovnicească și a avut ca principal scop sensibilizarea celor prezenți în vederea facerii de fapte bune, mai ales în perioada  pascală, când suntem îndemnați mai mult ca oricând să ne gândim la veșnicia sufletului omenesc și la importanța iubirii celor de lângă noi. Titlul filmului, care a durat puțin peste o jumătate de oră, a fost „Prin ce suntem vii”, iar la finalul proiecției cu toții au putut trage ușor concluzia că suntem vii duhovnicește, prin iubirea ce o purtăm față de semeni și împlicit față de Dumnezeu, iar această iubire nu se poate exprima altfel decât prin intermediul faptelor bune.
La final, celor prezenți le-a fost prezentat cazul Mihaelei, de 19 ani, al cărei chin a fost prezentat în „Monitorul de Vrancea”. Preotul Cristinel Muscalu a luat legătura cu preotul Ionel Toma, din Cândești, care i-a prezentat situația Mihaelei. Impresionați de drama acesteia, cu toții s-au hotărât să o ajute. Pe lângă fondurile  alocate de parohia Bordeștii de Jos, unii copii au contribuit cu bani din pușculițele lor, alții le-au vândut rudelor iconițe și acatiste, iar cu banii strânși au ajutat-o pe „vecina” lor. Au fost cumpărate lucruri necesare Mihaelei, precum pamperși, produse de igienă, dar și dulciuri, hainute după gustul beneficiarei, cercei și alte obiecte, ei colaborând permanent cu mama fetei, Vasilica Toma.
Apoi în Sâmbăta Mare, preotul i-a strâns la biserică pe participanți, au pus la punct ultimele detalii și cu toții au pornit spre Cândești, pentru a o cunoaște pe Mihaela și pentru a se împrieteni cu ea. Ajunși la destinație, bordeștenii au fost primiți în casă, au stat de vorbă și au aflat de la gazdă că era pentru prima dată când vedea atât de mulți copii la ea acasă. La final, îmbrăcată cu hainele primite în dar de la oaspeți, Mihaela a ieșit afară, fiind purtată în brațe de mama sa.
Întorși acasă, preotul paroh Cristinel Muscalu a făcut un feedback al acțiunii. „Nu îmi trebuia niciun răspuns. Îl aveam deja. Nu mai aveam nevoie de nicio vorbă, deși unii dintre ei au mai avut puterea, printre suspine, să mărturisească ce i-a impresionat. Fețele lor oricum îmi spuneau totul. Erau profund marcați de dramatismul cazului. I-am urmărit pe fiecare subtil pe toată perioada vizitei, analizându-le până la cele mai mici gesturi. Acesta a fost și unul din scopurile acțiunii pentru care m-am zbătut să o îndeplinesc cât mai bine. Pe de o parte a fost dorința de a o cunoaște pe Mihaela, de a o ajuta, de a sta cu ea de vorbă să îi aducem o bucurie, dar în același timp am urmărit să le arat participanților la proiect ce înseamnă suferința, boala și să încerce să fie mai mulțumitori față de Dumnezeu cu ceea ce au, fie mult sau puțin, și în special să poarte de grijă de sănătatea lor încă de mici. Eu zic că peste toate au primit o lecție de viață, și deși am avut emoții toate zilele cât m-am pregătit cu tot ce înseamnă parcurgerea pașilor acestui proiect, acum la final sunt foarte fericit și mulțumit. Cred că noi suntem cei care au câștigat cel mai mult din această activitate. Åži dacă tot vorbim de feedback, acesta s-a prelungit pe perioada tuturor sărbătorilor pascale. Mi-aduc aminte că, sâmbătă, un enoriaș a venit mai pe seară la mine acasă cu o problemă și după ce l-am întrebat dacă i-a spus fiul unde fost peste zi și pe cine a cunoscut, aproape l-a bufnit plânsul, marcat fiind de drama fetei și de greutatea ce apasă pe umerii părinților și parcă-l văd cum, ridicându-și ochii către cer, zicea cu mulțumire că îi este deajuns că este întreg și sănătos”, a spus preotul Cristinel Muscalu.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?